14:44 | 24 април 18 7029

8-годишни казанлъчанчета с участие в научно-техническия фестивал “От винта!“

8-годишни казанлъчанчета с участие в научно-техническия фестивал “От винта!“ / Новини от Казанлък

Предстои провеждането на Международния фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество „От винта!“, който тази година ще се провежда за първи път в България.

Фестивалът води началото си от 2006 година и е предназначен за деца, студенти или професионалисти до 30 години, проявяващи интерес към природните и инженерните науки.

Форумът ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев в периода между 27 и 29 април, а откриването му ще е в12,00 часа на 27 април в Централното фоайе на Руския културно-информационен център  в София на ул. Шипка 34.

Сред участниците от България са и Георги Иванов, Кристиян Николов, Божидар  Антонов  - три 8-годишни момчета от групата за лего роботи „Робо Бурборко” към ИКТ Център- Казанлък, които ще  поставят изследователска апаратура, ще събират материал за изследване от Марс и ще заснемат повърхността на планетата с техния марсоход Бурборко. Те са и най-малките участници във фестивала.

Организатори на фестивала са Министерството на промишлеността и търговията на Руската Федерация, Министерството на образованието и науката на Русия, Фондацията за всестранно развитие на децата и младежта „От винта!“, представителството на Россътрудничество в България и българската организация с нестопанска цел „Авиационно-космически форум“.

Форумът се осъществява благодарение на подкрепата на Координационния съвет за развитие на детското и младежкото научно-техническо творчество към Съюза на машиностроителите на Русия, обществената организация „Офицерите на Русия“, а от българска страна - на Студентския съвет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, ТИТА-КОНСУЛТ ООД, Дегри Консултинг ЕООД, агенция БГНЕС и на  National Geographic-България.

На форума ще можете да видите разработки и модели в разделите  авиация, корабостроене,  роботехника и  иновации за града. Ще има какво да зарадва и любителите на авио и космическите технологии, на роботите, на морските съдове, на експерименталните разработки в индустрията, на 3D моделирането.

Водещи преподаватели от висши технически училища на Русия и България ще изнесат лекции и майсторски класове за ученици. Ще се прожектират научно-популярни филми на руския канал „Наука“, ще има интерактивни демонстрации на научни експерименти и дискусионен клуб, както и научно шоу на Физическия факултет на МГУ „М.В.Ломоносов“.

Участниците от Русия са подготвили да представят „Безпилотен авиационен комплекс Ера-5”, „Устройство за тренировки на летци и космонавти”, телеуправляем подводен апарат „Кусто”, скоростен многофункционален тримаран.

Сред представителите на 30-годишните от българска страна са главният конструктор  Недислав Веселинов, специалистът по електроника  Явор Григоров и специалистът по технологиите Георги Болашъков.Те са реализирали първия в България авиационен симулатор „Фотоника”, който също ще бъде показан в една от залите на РКИЦ.

Едно от значимите събитие на форума ще бъде хакатонът „Технотрон“, по време на който отборите ще сглобяват учебни и състезателни безпилотни дронове и ще изпитват тяхната скорост и маневреност  на специална писта, за да проверят  кой е по-добър в инженерните умения.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак