17:50 | 18 октомври 19 3335

Преподаватели от ИКТ Център преминаха обучение по Еразъм +

Преподаватели от ИКТ Център преминаха обучение по Еразъм + / Новини от Казанлък

ИКТ Център  получи финансиране за одобрен проект по Програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт “Еразъм+“. Проектът е “Роботите и технологиите в помощ на обучението“, с помощта на който четирима преподаватели от ИКТ Център преминаха през обучение „ОБРАЗОВАТЕЛНА РОБОТИКА И КОДИРАНЕ С АРДУИНО“ на европейския доставчик ESMOVIA във Валенсия от 2-и до 6-и септември.

Целенасочено избрахме тази тема във връзка с решението ни да предложим на ученици от 7-ми до 9-ти клас обучение за проектиране, програмиране и управление на устройства с микроконтролер Arduino. Новото обучение е част от инициативите във връзка с 5-годишнината от създаването на Детската академия по програмиране и роботика към ИКТ Център.

Избрахме тази тема по няколко причини. Първо – навлизането на роботизираните системи в нашия живот и очакван бърз растеж на професиите, свързани с роботика в бъдеще. Включвайки ги не само като обект за изучване, а и като помощник в обученията, ние ще обогатим възможностите за въздействие над обучаемите, задържане на вниманието им и засилване мотивацията им за учене. Също така, изхождайки чисто емоционално - трудно ни е да се разделим с нашите пораснали деца, някои от които са с нас в обучения от няколко години, затова и наричайки ги "нашите деца", го казваме с много обич.

Изборът на доставчик ESMOVIA, бе след задълбочено проучване. Програмата на предлаганото обучение бе най-близко до нашето търсене и необходимост, добре структурирано и основно с практически упражнения, с пълна информация за кандидатстващия, с оказана пълна подкрепа при комуникации с приемащата организация. Организацията се намира във Валенсия (Испания) и работи в сектора на международната мобилност и обучение повече от 12 години. Основно има участие в европейски програми и национални програми, насочени към насърчаване на използването и прилагането на нови технологии.

Преподавателите са Ани Кадиева, Радостина Кацарова, Мария Георгиева и Иван Рачев. За наша радост в групата имаше още 3 преподавателки от Габрово. Освен тях - италиански и турски представители - Масимо и Четин. Преподавателят също е италианец - Federico Arroyo, директор  и ментор на Академия по роботика. Всички бяхме много ентусиазирани и въодушевени, конструираме и програмираме Ардуино роботите, радваме се като деца при успех. Надявам се Arduino да вдъхновява и нашите пораснали деца.

Учебните занятия бяха всеки работен ден от 9 до 14 ч. В следобедите след учебните занимания нашите домакини организираха за нас различни мероприятия, за да ни запознаят с историята и културата на Испания и в частност на града Валенсия. Латинското име на града е Valentia, което означава „сила“, „мощ“, „енергия“. Кръстен е на император Валент, по чиято заповед е основана новата колония в Испания. Златният период от историята на Валенсия, когато градът е един от основните икономически и културни центрове на Европа, силно е повлиял на архитектурата й – основно в готически стил.

През първия ден - разходка и запознаване с града - стари сгради до архитектурни шедьоври, разнообразие от архитектурни стилове. Катедралата „Успение Богородично“, в която се съхраняват произведения на изкуството, сред които няколко картини на Франсиско Гоя. Известна е и като хранилище на може би най-признатия от учени от цял свят кандидат да бъде автентичният Свети Граал, донесен във Валенсия през XV в. Ла Лоня – старата копринена борса е сред най-значителните готически постройки на Стария континент, а през 1996 г. влезе в Списъка на ЮНЕСКО на защитените исторически забележителности. Националният музей на керамиката, който се помещава в стар дворец, известен с огромната си входна порта от изящни мраморни фигури. Закритият пазар, гарата, музеи и галерии…

В един от следобедите организирано готвихме венецианска паеля. Състезавахме се с друга обучителна група и накрая си устроихме фиеста вместо сиеста – опитахме и други испански кулинарни вкусотии и напитки.

Последният ден посетихме елитно учебно заведение за деца от 1 годинка до постъпване в университет, със СТЕМ насоченост при подготовката. Отново впечатления, сравнения и идеи за нашите обучения.

През останалите следобеди ние си организирахме посещения на знакови места за град и забележителности - Градът на изкуствата и науките - футуристичен пейзаж с музеи и атракции, заемаща площ от 350 хил. кв. м. с пет сгради с уникална архитектура. Специално внимание за петата част –  най-големият аквариумен комплекс в Европа с около 40 хил. животни („Океанографик”). В Делфинариума представлението на делфините е неповторимо!
Биопаркът е ново поколение зоологическа градина, замислена с философията на Зоо-потапяне (Immersion Zoo), където посетителите са максимално близо до естествената среда, в която живеят животните.

И още, и още – завинаги Валенсия остана в сърцата и мислите ни!

След обучението, на 12 октомври, на организираното събитие ОБРАЗОВАТЕЛНА РОБОТИКА И КОДИРАНЕ С АРДУИНО в дните на Еразъм+, инж. Иван Рачев запозна поканените ученици с неограничените възможности на микроконтролер Ардуино. Децата бяха от 8-ми и 9-ти клас, с интерес към програмиране, електроника, микроконтролери, схеми, програмиране и проектиране на устройства.

Няколко дни преди това събитие в Седмицата на програмирането бяхме гости на осмокласниците от Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ с две събития – Робонашествие и Робонашествие 2, където също презентирахме опита от изпълнение на нашия проект с различни електронни устройства с Arduino.   След тези събития дадохме старт и на плануваният курс, пряк резултат от преминалото обучение „ОБРАЗОВАТЕЛНА РОБОТИКА И КОДИРАНЕ С АРДУИНО“. Всъщност резултатите от нашия проект тепърва започват.

Ще актуализираме лицензираните професионални обучения с включване на модули свързани с микроконтролера Arduino; Като организация, ангажирана с квалификационни обучения на учители от област Стара Загора, ще бъдат разработени няколко обучения с теми, съответстващи на 1 или 2 кредита. Тези обучения ще включват както знания за програмируеми устройства, така и за това как да бъдат ползвани роботи за нуждите на обучителния процес като иновативни методи; Като организация, поели сериозен ангажимент да осигуряваме обучители по дигиталните обучения на местния малък и среден бизнес, ще бъдат разработени структурирани обучения, обобщаващи знанията; Използване на добри практики от преминалата визита; Засилен обмен на идеи с колегите от обучението и Esmovia; Нови проекти за повишаване на капацитета и конкурентоспособността на ИКТ Център.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския съюз. ИКТ ЦЕНТЪР носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на  Европейската комисия или Националната агенция /ЦРЧР/.

ИКТ Център

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак