12:59 | 24 февруари 23 8378

Доц. д-р Трифонов: Ще развия цялата гама акушеро-гинекологични услуги без заплащане

Доцент д-р Иван Трифонов е най-новото попълнение от екипа специалисти, които работят в Районна поликлиника Казанлък

Лекарят е специалист по акушерство и гинекология. Д-р Трифонов има дългогодишен стаж в бранша и е едно от утвърдените имена сред професионалистите в сферата.

Завършил е Старозагорския медицински институт през 1988 г., а 5 години по-късно специализира акушерство и гинекология в София. Практикува няколко години в Тунис, след което се прибра в България, където до 2016 г. работи в Родилното отделение на УМБАЛ "Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, на което след няколко години застава начело. През 2012 г. става доцент в Тракийския университет, където преподава на студенти, акушерки и медицински сестри в Стара Загора и Хасково. През 2016 г. заминава да работи във Франция, където остава до края на миналата година, когато решава, че е време да се прибере в България.

Защо избрахте да работите в Районна поликлиника Казанлък?
Почти 7 години работих във Франция. След изтичането на поредния договор реших да се прибера в родината. След завръщането ми в България, последва предложението на д-р Пейчев, което ми се стори много интересно и съответно приех. На практика в казанлъшката поликлиника мисля, че не е разработван акушеро-гинекологичен кабинет, който да работи само и единствено със здравната каса. За това реших да дойда тук.

Какви са услугите, които предлагате на вашите пациентки и апаратурата, с която разполага кабинета?
Апаратурата, закупена от Поликлиниката, е много добра. Кабинетът разполага с един от последните модели ехографски апарати и също така колпоскопски апарат. Това са двете най-необходими неща, с които всеки един уважаващ себе акушер-гинеколог трябва да разполага в кабинета си. Смятам да развия цялата гама акушеро-гинекологични услуги, съответно без заплащане от страна на пациента, а само от здравната каса. Мисля, че така е правилно и този подход ще има успех.

Кои са най-често срещаните проблеми, с които се обръщат към вас дамите? Има ли превенция за тях?
Нежеланата бременност може да бъде отнесена към най-честите проблеми на жените в България. Имам чувството, че българката възприема аборта като контрацептивно средство, а това не е така. Сблъскваме се с много предразсъдъци относно съвременните средства за контрацепция, като започнем от „баналното“ хапче. Има стотици таблетки, подходящи за различните хормонални статуси при дамите, като например вътрематочните спирали. Напоследък в цяла Европа, с изключение на България, където това нещо, скоро ще получи своето приложение, са подкожните импланти против забременяване. Удобството за жената е голямо, а самия имплант се поставя под кожата на ръката за срок от три години. През този период тя може да бъде спокойна и да не се притеснява за това, че ще се получи нежелана бременност. Когато пациентката желае да забременее, импланта просто се изважда. Това са нещата, които възнамерявам да осъществявам тук, разбира се и със съответната профилактика на рака на маточната шийка. Ще развием също така и течната цитология. Сред цитонамазките, най-разпространени в България е така наречената суха цитология. По-добри резултати се получават обаче, когато цитонамазката се потопи в течна среда. От там може да се извлече не само информация за клетките, било то патологични, нормални или физологични, но и данни за HPV вируса, който е хумано папилома вирус и е доказан причинител на раковите и предраковите заболявания при жената.

Напоследък все по-често срещано при двойките се наблюдава невъзможността за забременяване по естествен път. На какво се дължи това? Какво може да се направи в тази ситуация?
Това се дължи на прекаленото разпространение на инвитро центрове в България. Няма такова нещо като намаляване на фертилитета на българката. За мен това е невярна информация, която се лансира в медийното пространство с цел да бъдат максимално облагодетелствани колегите, които работят в инвотро центровете. Разбира се няма нищо лошо. Това е последният инструмент на един акушер-гинеколог. Аз лично нямам впечатление, че българката има както казахте „все по-често проблеми със забременяването“.

Защо са важни профилактичните прегледи и с каква честота трябва да бъдат те? Има ли значение възрастта?
Разбира се, че има значение възрастта на жената. Например изследването за хумано папилома вируса, което почти изцяло е заменило класическата цитонамазка в западните страни, трябва да бъде започнато след 30-годишна възраст. Излишно е да се прави изследване на младо момиче за хумано папилома вирус до 30-годишна възраст защото наличието на патологичен вирус не доказва нищо, единствено става ясно че девойката има полов живот. Общо взето редовните цитонамазки трябва да започват не по-рано от 25-годишна възраст при жената, имайки предвид, че преди тази годишна възраст, раковите заболявания са изключително редки. След 25-ата година е добре жената да си прави цитонамазка, ако е класическата в България е прието това да се прави един път годишно. Ако има течна цитология, заедно с комбинацията за търсене на патологични HPV вируси, срока в зависимост от резултата може да бъде удължен и до 5 години.

Каква е средната възраст, според Вашите наблюдения, на която жените забременяват? Има ли причина според Вас за това?
Според мен жените в България забременяват малко по-рано отколкото в някои други страни, но все пак зависи много и коя е страната. В България се наблюдават много ранни бременности, които се дължат на различни фактори като дефицит на образование, недостъпност на контрацептивни лекарства. Този проблем не е еднозначно медицински. За мен конкретната възраст няма някакво особено значение. Възрастта на жената е подходяща, тогава когато физиологично тя е достатъчно добре развита, но и психологично е готова да приеме майчинството, да създаде и отглежда едно поколение.

Какво бихте посъветвали да направи една двойка, която физически и психически е готовя да има дете? (Прегледи, тестове, изследвания)
Когато мъж и жена са готови да създадат потомство, не лошо предварително да отидат при акушер-гинеколога, където ще мога да си направят изследвания за заразни болести, хепатит, диабет, както и да се разпитат хората за наличието на наследствени заболявания в семейството, които биха могли предварително да ни насочат в някаква област. Това се прави на много места и е редно да се направии тук в Казанлък като една предконцепционна консултация.

Има ли случай в практиката Ви, който никога няма да забравите?
Имам много такива случаи. Този, за който се сещам в момента, е свързан с една възрастна жена, която оперирах, заради гинекологичен проблем.
Тогава работех в старото АГ. На изписването си тя ми каза: „Докторе аз ще ти се отблагодаря.“ Отвърнах ѝ, че няма за какво да ми се отблагодарява и за мен е достатъчно, че всичко е завършило добре, след което се сбогувахме. Личеше си, че дамата не беше добре финансово обезпечена. След месец тя ме потърси на портала на лечебното заведение. Беше ми донесла изкуствена роза и кутия бонбони. Жестът ѝ много ме трогна, защото беше отделила от времето и минималната си пенсия, за да дойде и да каже едно „Благодаря!“.

Работили сте дълги години във Франция. Откривате ли разлика в практиката Ви с пациентките там и българките тук?
Може би българските пациентки при преглед, идват малко по-стресирани и някак си по-подготвени, от колкото французойките. Във Франция прегледите минаваха като нещо, което се случва всеки ден. Също така там при преглед не се плаща абсолютно нищо, по-голямата част от хората са осигурени и държавата е много социална. В България обаче има повече лекари - достъпа до лекарската помощ е много по-лесен, докато във Франция например аз имах записани пациентки за след три месеца. Всеки ден преглеждах между 15 и 20 жени. Съответно търсенето беше много голямо, а лекарите малко, но и доста по–добре платени, отколкото в България. Това мога да посоча като разлика.

Кабинетът на доц. д-р Иван Трифонов в Поликлиниката се намира на 3 етаж, кабинет №77. Часове за консултация могат да бъдат запазени на регистратурата на тел.: 0896 64 12 23 и 0894 60 76 76. Потребителската такса се заплаща на регистратурата. Лекарят работи с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Работно време:

Понеделник
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 16:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Вторник
Амбулаторни прегледи от 09:00 до 16:00 часа
Сряда
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 16:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Четвъртък
Амбулаторни прегледи от 09:00 до 16:00 часа
Петък
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 15:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Профилактични прегледи от 15:00 до 15:30 часа
Домашни прегледи от 15:30 до 16:00 часа

Районна Поликлиника Казанлък
ул. Стара планина № 12, кабинет № 77, ет.3

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24439 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

13975 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

10918 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

5926 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5443 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5329 | 29 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

4342 | 27 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3707 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3307 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3267 | 29 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак