16:45 | 19 април 23 20026

Казанлъчани получиха професионални правни консултации в Деня на отворените врати при омбудсмана Гинка Щерева

Казанлъчани получиха професионални правни консултации в Деня на отворените врати при омбудсмана Гинка Щерева / Новини от Казанлък

За седми път в Казанлък се проведе инициативата „Ден на отворените врати с безплатни правни консултации“ за граждани и граждански организации с участието на адвокати, медиатор, частен съдебен изпълнител и нотариус. Събитието бе организирано от омбудсмана на града Гинка Щерева.

Традиционното издание  е продължение на стартиралия с ученици преди години проект „Правна клиника“ , в който бяха привлечени за участие студенти от различните юридически факултети на университети в страната, които имаха възможността да предоставят първите безплатни правни консултации.

„Денят на отворените врати е като надграждане и развитие на този проект, който се провеждаше веднъж годишно, но в последствие реших, че това не е достатъчно и започнахме да го реализираме два пъти в годината – на 16 април по повод Деня на българската конституция и професионалния празник юристите и още веднъж на 22 ноември по случай Деня на българската адвокатура.“, каза Гинка Щерева.

През днешният ден, 15 гражданите и представителите на гражданските организации, посетиха инициативата, на която присъстваха адвокатите Гергана Атанасова, Христо Марков, Марияна Стойнева, Надежда Минчева, Недялка Глушкова и Моника Динева, нотариус Христина Янакиева, медиатора Елиза Николова и ЧСИ Димитър Димитров. Хората имаха възможността да се консултират с експертите като предварително запазят своя час за консултация или дойдат на място в обявеното за събитието време.

„Проблемите, с които идват хората са от най-широк спектър. Тези които остават най-трайно нерешени обаче са взаимоотношенията свързани с етажната собственост.“, уточни Щерева. По думите ѝ целта на Деня на отворени врати, е юристите да насочат правилно гражданите  според техните питания.

Адвокатите Христо Марков и Гергана Атанасова се включиха за поредна година в инициативата. Според Атанасова идеята на събитието е да се преведе на един по-достъпен език смисъла от ползване на правна помощ. „Много често пред хората, които идват и се обръщат към нас с някакви казуси в рамките на Дните на отворените врати, стои въпроса до каква степен правната помощ, би могла да разреши техния казус, защото съм имала и случаи в които се оказва, че посетител се нуждае от съвсем друг тип интервенция във взаимоотношенията си със съответната страна. В този смисъл е изключително полезно, това което се случва в тези дни, защото в рамките на една такава среща би могло да се дефинира проблема и да се види от какъв тип съдействие се нуждае лицето- дали чисто правно или е необходима експертна помощ от някой друг.“, каза адвокат Атанасова.

Проблемите, с които са се обръщали хората, към адвокатите Христо Марков и Гергана Атанасова по време на тази консултации са били най-различни. Сред тях е имало случаи с административен характер, гражданско правни казуси свързани с възможността да се развали сключен договор за прехвърляне на собственост срещу издръжка и гледане, обжалване на наказателни постановления, въпроси свързани с наследството и много други. Според тяхните наблюдения, гражданите търсещи‚ юридическа консултация в Деня на отворените врати са предимно зрели хора с повече житейски опит.

Днес, решение за своя проблем свързан с етажната собственост, търсиха граждани при медиатора Елиза Николова. Елиза е председател на Професионална асоциация на медиаторите в България, адвокат по професия, дългогодишен обучител по медиация в УНСС и Пловдивския университет.

„Напоследък за медиацията започна много се говори, защото станаха ясни последните промени в закона за медиацията, свързани с така нареченото задължително препращане на някои съдебни дела в центрове по медиация към районните окръжни съдилища. С промените, които ще влязат в сила от 1 юли 2024 г. това ще стане задължително за някои видове дела, като днешния случай, който беше свързан с решаване на казус за етажната собственост.  След промените, страните ще бъдат задълежини първо да се обърнат към медиация, при подаване на каквато и да е искова молба.С тази насоченост съда ще се разпорежда страните да направят среща с медиатора, след което да пробват да достигнат до споразумение.“, каза Елиза Николова.

Медиацията е една неформална процедура , в която трето неутрално лице – медиатора, подпомага страните за взимане на решение, което да е взаимно приемливо за двете страни.

На лице са определени конфликти, в който медиацията е най-подходяща и ефективна, а именно: в някои семейни спорове, свързани с грижите за дете, взаимоотношения, издръжка, в търговските, облигационни, потребителски, административни и семейни  спорове, както и такива свързани с казуси за етажната собственост, делби, съсобственост и  управление на етажната собственост.  Медиацията е един от многото способи за решаването на спорове. 
След разговор с медиатор страните в казуса  е възможно да решат проблема си чрез споразумение.  „Споразумението така както е в момента по закон,  може да бъде в устна или писмена форма, като при нея може да бъде и с нотариална заверка на подписа.", поясни Елиза Николова.

За медиацията може да разберете още във видеото:

Инициативата „Ден на отворените врати с безплатни правни консултации“ се осъществява традиционно с подкрепата на подкрепата на Адвокатска колегия Стара Загора, Нотариалната камара и Камарата на ЧСИ. 

През целият ден, по предварително подготвен график, адвокати, медиатор, частен съдебен изпълнител и нотариус съдействаха с безплатни правни консултации на потърсилите ги граждани. Нововъведение в тазгодишния формат бе участието на юрист-медиатор в лицето на Елиза Николова, чрез който хората можеха да обсъдят възможностите за решаване на извънсъдебни спорове с помощта на  медиация, какъвто бе днешния случай свързан с етажната собственост.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14533 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11658 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6549 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5585 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5486 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3874 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3455 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3448 | 29 април 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3213 | 28 април 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3163 | 02 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак