12:01 | 10 юли 23 7070

Казанлък влезе в историята на First® Lego® League

Казанлък влезе в историята на First® Lego® League  / Новини от Казанлък

Отборът на ИКТ "Център" VickyBricky - Стефани, Ивелин, Калоян, Тодор, Теодор и Христо беше един от 24-те отбора, класирани за старта на Световната Lego лига в България. Участниците бяха от 17 училища в 13 града в България: Бургас, Видин, Добрич, Казанлък, Ловеч, Лом, Луковит, Перник, Пирдоп, Пловдив, Разград, Русе, Шумен.

На 8 юли Пловдив стана домакин на FIRST® LEGO® League Plovdiv  за България в зала „Колодрума“. Събитието е най-големият фестивал за Лего роботика, провеждан в 110 страни в цял свят с милиони участници.

Ключова цел на формата FIRST® LEGO® League e  насърчаване на любопитството и интереса на децата и младежите  към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им с роботите, в реалния живот. В допълнение фестивалът се стреми да привлече родителите като важен фактор за развитието на техните деца. Не на последно място организирането на форума цели да постави България на картата на глобалната общност FIRST® LEGO® League.

Водещи на мащабното събитие бяха популярната двойка Арти и Кристи, както и Георги Германов, главен съдия в „Роботика за България“. Официалното откриване се състоя в 12 часа с концерт на формацията за ударни инструменти „Престо“ и с приветствие от министъра на образованието проф. Галин Цоков.

Ние не спечелихме този път Купа, но видяхме МНОГО роботика - буквално само залата, в която се провежда събитието не беше изградена от конструктор:
• Истински град, но сглобен от модули на Лего и контролирани великолепните влакове от сивата ера на 12 волтовите двигатели - с контрол на стрелките, прелезите и светофарите, предоставени от колекционерите от Лебго клуба на българските фенове на Лего с 30 активни членове.
• Професионалната асоциация по роботика и автоматизация представи колаборативни роботи, автоматизация и проекти на FESTO и Schneider.
• Демонстрации на Технически Университет София, филиал Пловдив. Студенти от клуба по роботика на Технически Университет София, филиал Пловдив демонстрираха роботизирана ръка, тип „простетика“  – заместител на ампутирана човешка ръка, управлявана чрез огъваеми сензори.
• Оживяха и Битълсите пред нас - лицата на легендите Джон Ленън. Пол Макартни, Ринго Стар и Джордж Харисън, изваяни от над 30 000 дребни части LEGO.
• Много творчески работилници с много, много управляеми роботи.

Като участие в първо такова световно състезание, присъствието ни беше и с цел запознаване с условията, адаптиране и разузнаване за следващи участия. С тази нагласа през 2018 година с отбора RoboBurborko отидохме на първото ни „Роботика за България“. С тази разлика, че тогава се върнахме с Купа за второ място. Сега, след като не бяхме в първите 4 отбора, разочарованието ни бе обяснимо. Но пък организаторите се бяха погрижили да има и „утешителни“ преживявания и децата да се забавляват . Освен, че разглеждаха предоставената роботика в залата и участваха в демонстрациите, Ивелин си купи Лего конструктор от изграден Лего магазин, Христо се снима с всички най-популярни тийн инфлуенсъри: Арти и Криси, Йоан-Петър, Megsunn, Presinka, BlackGogo, Kriskata, които бяха поканени на събитието, Теодор опита няколко сладоледа и какво ли не още.

Разбира се, анализирахме участието си и направихме съответните изводи. Най-големият проблем за нашата подготовка се оказа огромното поле, на което са разположени залепени изградени от лего различни фигури, на което децата за 2,5 минути трябваше да програмират робота си да извърши различни мисии. Всяка мисия носи точки, които се събират накрая и дават окончателния резултат за класиране. За самото световно състезание отборите трябва да разположат полето на специална маса с парапети в краищата.

За състезанието Роботика за България също имаме поле. Но то е 3 пъти по-малко и го разплагаме на маса 160х80 см. за тренировка и после го прибираме. Сега трябваше да разположим огромното поле и то да остане така. Само че ние не сме училище, имама една зала и дори и подът ни не е гладък, защото сме с терикотни плочки. Търсейки подходяща плоскост, тръгнах от гипсокартон, но той се оказа много тежък, забелязах в магазина стериопорни листове. Съединих до размера и залепих полето отгоре с двойно залепващо. И освободих последната седмица залата от всякакви други занимания - само за тренировки.

Децата се отнесоха сериозно и бяхме доволни от постигнатите резултати – преминахме 250 точки за 2,5 минути! Притеснявахме се само от това, че когато полето е върху твърда повърхност може да се получат отклонения. Пробвахме с различни движения – почти нямаше разлика, но затова пък са тренировките на самото състезание, да се редактира кода спрямо условията там. За съжаление те бяха на маси върху вибрираща от музика платформа. И нашият робот тръгна с фалстарт – сензорът за ъгъл не сработи. Не се усетихме каква е причината – когато трябваше да завие, почваше да се върти безспир, ние  стояхме като гръмнати, аз щях да получа инфаркт. Освен това не носихме и нашето поле, защото лепилото от двойно залепващото пречеше да се навие и пренесе. И така не успяхме да направим двете тренировки.

Георги Германов прояви разбиране и допусна двама от нашите състезатели на масите, докато ни приветства министърът, но това не ни беше достатъчно. Първото пускане ни беше тренировката – редактирахме според наблюденията на децата, докато се състезаваха. Второто пускане значително по-добро, изкачихме се до 6-то място,  но все пак далече от 250 точки – само 165. Отново редакция и опит върху лично поле на други състезатели. След третия пуск, разбрахме, че няма да бъдем финалисти. Но пък всичко наоколо беше еуфорично, вълнуващо и зареждащо и ние участвахме в този празник пълноценно! За да продължим нашето участие през следващия сезон, няма как да се справим сами, ще ни е необходима помощ! И с нови млади ментори, и с изработване на подложката на полето!

Браво на нашите герои Стефани, Ивелин, Калоян, Тодор, Тедор и Христо от отбора VickyBricky за спортменското им държание и мъжество! Поздравления за всички шест отбора, завоювали първите 3 места в лига EV3 и Spike, както и на останалите състезатели! Благодарим на всички организатори  на FIRST® LEGO® League Plovdiv за чудесния празник, който създадоха - SAP Labs Bulgaria ФРГИ, PARAi Autom Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC Център за творческо обучение и Уча в Пловдив!

Темата роботика продължаваме през следващата седмица с по-големите ученици от ИКТ "Център"– с организиране на професионален курс „Програмист“ с двуседмично обучение на тема "Колаборативна роботика" в град Севиля! Остават 2 свободни места. Информация и записване с формуляр на линка тук

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак