За нас

Материална база

Учебните кабинети са основно ремонтирани и оборудвани със съвременна техника. Във всяка класна стая и кабинет има мултимедия и лаптоп, свързан с интернет и възможност за ползване онлайн електронните ресурси на издателствата.

Училището разполага с компютърен кабинет с нови компютри, мултимедия и копирна техника. В часовете за отдих и занимания по интереси децата използват добре обзаведената игротека.

Физкултурният салон е ремонтиран, добре изолиран и подреден със съвременни уреди за провеждане на занятия. Ученическият стол е модерно обзаведен и всеки ден предлага топла храна на учениците.

Обособен е и специализиран кабинет, свързан с подкрепата за личностно развитие със специалисти ресурсен учител, психолог и логопед.

Санитарните възли са обновени и отговарят на всички хигиенни изисквания.

История на училището

https://ouhilendarski-kk.com/za-nas/kratka-istoriya-na-uchilishteto.html

Било робство, но там нейде през ХІХ в. пламък светва. Разпалва се в малката килия на църквата „Света Троица” в Новенската махала, осветена на 9.ІІІ.1834 г. от търновския митрополит Ил. Критски. Било светъл празник – „Св. 40 мъченици”. „Седем, осем годишен тръгнах на училище - разказва известния казанлъчанин дядо Георги Милчев Какачев – Учеше ни даскал Коста от с. Виден. Учехме  в Новенската махала, в клисарската стая, седнали на земята. Даскалът ни седеше до огнището и шиеше потури. Всеки от нас имаше паникида с написани славянски букви, които учехме една по една наизуст… Бяхме около 30 деца”.

Така от далечната 1834 г. до днес училището изминава своя път. От тук тръгват безброй млади учители, ученици понесли като факел огъня на просвещението. Постепенно от Западна Европа навлизат нови, по-прогресивни  за епохата, методи на обучение. През 1858 година новенци се отцепили от Къренското училище и построяват свое взаимно училище в двора на църквата. Затова 1858 г. се счита за рождена  година на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Първи учител в новооткритото Новенско общинско училище бил Кесарий Серафимов. Дълбока диря в развитието на училището оставя високо образованият учител Димитър Душанов. От 1861 г. влиятелните новомахленски чорбаджии го канят като класен учител да преподава гръцки, аритметика, благонравие, съкратено евангелие и земеописание. По негово време училището става класно и има четири класа.

През 1866 г. тук – в училището се сформира читалище „Просвещение”, което има историческа заслуга за провеждане на събор на учителите за въвеждане на обща програма в училищата. Съборът е открит с встъпителна реч на високо образования учител и книжовник Йордан Стателов, който за известно време е учител в Новенското училище. В програмата на  Новенското училище учениците преминавали 4-ри отделения, в които изучавали в първо отделение – буквите и писането им, както и на цифрите до числото 100; второ отделение – прочит по книга, краснопис и писане; трето отделение  –  свободен прочит, краснопис, двете първи действия от числителницата и молитви; четвърто отделение – разборен прочит, краснопис, разказ от кратка свещена история, 4-рите аритметични действия. Преди и след Освобождението от османска власт учениците учили в стари приземни постройки. През 1892 г. с волни пожертвования на гражданите от махалата и църквата се построява нова сграда в двора на църквата „Света Троица”. Оттогава училището носи името „Отец Паисий” и е първоначално.

Обявено е за опитно по проблема „Оптимално управление на учебния процес”. За 2 години то се превръща в център на обмяна на положителен опит за цяла Южна България. За постигнати високи резултати и успехи през 1971 г. учителският колектив е награден с диплом и юбилеен златен медал. Редят се години на усилена учебна дейност  – залагане на нови експериментални програми на теми „Система във възпитателната работа”, „Възпитание и самовъзпитание” с научни ръководители от СУ „Кл. Охридски”. Учителският колектив под ръководството на директорката Павлина Димитрова и зам.-директорката Христина Коларова извеждат с успех заложения опит. Мащабна експериментална работа продължава при директорката Ирина Вълкова и заместника Димитър Ценков. Училището е определено за базово по внедряването на новото учебно съдържание в V-VІІІ кл. Следват дни на напрегнат училищен живот, в който богатият опит и добрата методическа подготовка на учителите се популяризират в цяла Южна България.

Въпреки превратностите на  времето училището продължава да играе важна роля в образованието на града и при  директорите – Людмила Бозукова, Васка Антова, Цветолина Симеонова. То достойно съхранява традициите на своите предци и ги доразвива. По случай 140 годишният юбилей училището създаде своите нови символи – химн, девиз, юбилеен вестник и награда плакет „Паисий”. Имена, имена, имена! Безброй! На ярки таланти учители и ученици! Но в пантеона на училището с гордост се произнасят имената на възпитаниците, заемали видно място в обществения и културен живот в страната – н.а Любомир Кабакчиев, н.а. Стефан Гецов, Видин Даскалов и безброй научни работници, лекари, учители, инженери, музиканти, художници. Днес уверено се пишат страниците на най-новата история.  Многобройните изяви на учениците на общински, областни и национални форуми вдъхват увереност за бъдещето. 150 години са достолепна възраст за едно училище. Отрудените ръце на нашите предци изградиха яките му основи с нещо по-силно от камъка – любовта към знанието.

Прекланяме се пред творческата и професионална работа на многобройните учители, изградили авторитета на училището!

За връзка с нас
Адрес:
Казанлък, гр. Казанлък, ул. Проф. Петко Стайнов № 27 а 0431/62065; 0878799643;0878 977 134 Мария Колева - директор, Петя Трифонова - ЗАС
Следвай ни по мрежите:
  • Следвай във Facebook
Намери ни тук:
Публикувано в категории:
Тагове:
грешна или непълна информация? вход
Към каталога Искаш да си тук? Включи се.

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.24737