16:02 | 27 февруари 14 7297

В град Шипка откриха плоча на едно от руските военни гробища

Днес в двора на храм – паметник „Рождество Христово“ в Шипка бе поставена плоча, която показва, че в съседство с храма се намира руско военно гробище. В гробището, което от дълги години бе запустяло са погребани руски военни, част от които са участвали в Руско – турската война. Погребаните руснаци са предимно белогвардейци, които след Гражданската война в Русия 1917-1922 година избягват от родината си и се преместват в Шипка.

Днес паметната плоча бе открита от  Гина Хаджиева, която е председател на Инициативен комитет „Шипка“, заедно с е президентът на фонда за делови и културни връзки „Вместе” Сергей Кудрин. На откриването присъстваха още директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ Данчо Данчев, директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора Ангел Динев, кметът на Шипка Стоян Иванов, представители на неправителствени организации и десетки граждани.

„Почистихме гробището, за да има приличен вид. За да възстановим гробището са нужни много средства, но с общи усилия ще успеем. Много от имената на погребаните са заличени“-съобщи Гина Хаджиева.

В гробището над храм-паметника „Рождество Христово“ са погребани над 130 руски военни.
Любопитно е, че в това гробище преди точно 114 години е погребана и италианка с име Елвира, която е съпруга на каменоделец, който е участвал в строежа на храм-паметника.

След гражданската война в Русия от 1922 година в Шипка са се преселили около 450 руски войници. Освен в гробището над храм-паметника, руснаци са били погребвани и на други 2 гробища в Шипка, сподели кметът на населеното място Стоян Иванов.

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак