18:23 | 21 септември 17 4248

50 маломерни и 10 слети паралелки за новата учебна година в община Казанлък

50 маломерни и 10 слети паралелки за новата учебна година в община Казанлък / Новини от Казанлък

Три 11 класа в Казанлък остават маломерни за новата учебна година - това са две паралелки в СУ "Екзарх Антим I" и една в ХГ "Св. св. Кирил и Методий". Тези 11-ти класове не са успели да запълнят капацитета от 18 ученика, посочен в нормативите на МОН.

Това става ясно от внесения доклад на кмета на Казанлък в Общинския съвет, с предложение за определяне на маломерните паралелки за 2017/2018 учебна година и допълнителното финансиране, което ще осигурява Общината за непълните комплекти от ученици.

В "Екзарх Антим I" ще се приведат пари за общо 8 ученика, които няма да съществуват в 11 клас, а в  Хуманитарната гимназия - за 1 ученик. Стандартът за една бройка ученик е 1611 лв., които училищата ще получат в бюджетите си, без да имат насреща на прихода си разходен субект, т.е. обучаваща се.

Общо 291 ученика ще до-финансира Община Казанлък за новата учебна година, в не окомплектовани класове, почти във всички училища от селата и градовете извън Казанлък, понеже ще утвърди общо 50 маломерни и още 10 слети паралелки. В маломерните за до-финансиране се нуждаят 249 бройки, а в слетите - 42 ученически места.

Най-големи са липсите на достатъчен брой ученици за нормативите в Кънчево, Хаджидимитрово, Крън, Овощник, Бузовград и Копринка.
С по 38 ученика недостиг и маломерни паралелки във всички класове от 1 до 7 започват годината основните училища в Кънчево и в Хаджидимитрово. Следващо по недостиг е училището в Овощник, което макар и средищно за Черганово, Розово и Овощник, остава с маломерни паралелки във всички класове, без 4-ти и общо 36 ученика за до-финансиране.

В Бузовград започват годината с 30 ученика по-малко от нормативите за всички класове, следва Крън с 29 ученика недостиг и маломерни паралелки във всички класове от 1-ви до 7-ми, с изключение на второкласниците. В Копринка паралелките в 1, 3-ти и 7-ми клас стартираха годината почти на минимум - общо не достигат 25 деца за капацитетите на паралелките по норматив.

В Шейново Общината ще до-финансира незаети бройки за 21 ученика - 11 от маломерни паралелки и 10 в слети. Там въпреки че има три слети паралелки - 1 и 2 клас, 3 и 4 клас, 5 и 6 клас, които си споделят една  и съща класна стая и учители - децата изобщо не достигат за норматива. В момента огромната сграда на училището посреща общо 49 деца - 9 първокласника и 9 второкласника, 4-ма третокласника и 7 четвъртокласника. Само 5 са децата в 5-ти клас и 8 в шести, а седмокласниците са 7.

Подобна е картината и в Основното училище в Шипка, също средищно за Шипка, Дунавци и Ясеново. Тук ще има слети паралелки 1 и 2 клас с общо 10 деца и недостиг от 6 ученика, слят 3 и 4 клас с общо 16 деца, слят 5 и 7 клас с 11 деца в него - общо  в Шипка за до-финансиране са 23 бройки, 10 от които в маломерната паралелка на 6 клас и 13 в слети паралелки.

В Енина само 5 и 6 клас са паралелки в нормите и дори ги надхвърлят , особено петокласниците, които са 26-ма. Останалите класове от 1 до 7-ми, обаче ще бъдат маломерни, с под 16 деца и така за до-финансиране там се определят 21 ученически бройки.

В Горно Черковище ще имат за дофинансиране 13 ученически бройки, като маломерни ще бъдат всички паралелки от 1 до 7 клас, като последните 6 и 7 клас - са хем слята паралелка, хем маломерна с по 10 ученика от двата випуска.

Най-малко недоимък на деца от справката за селските школа има Ръжена. В 1 клас не стигат 5 деца, в 6 клас - две бройки и в 7 клас - една, т.е. общо 8 ученика за до-финансиране. В  школото се учат общо 132 деца, като от 2-ри до 5-ти клас паралелките са на максимум от по 20-25 деца.
Разумното решение при такъв недостиг на ученици в училищата по селата е да се слеят по съседство в средищни училища, което преди няколко години вече беше на правено за Шипка (Дунавци и Ясеново), Енина (с Горно и Долно Изворово) и Овощник (където учат също децата от Черганово и Розово).  Такава тенденция в момента се очертава за съседните Шейново и Хаджидимитрово и другите два юни съседа – Кънчево и Ръжена.

В Кънчево, обаче, които водят списъка по недостиг с 38 деца, имат голяма бройка възпитаници – общо 81 деца ходят на училище в Кънчево, така че на пръв поглед разумното решение за  събирането на училището в Кънчево с това в Ръжена - практически би обрекло на ежедневно пътуване 100-на деца. Същата е ситуацията и с Хаджидимитрово и Шейново. Дали 50-те ученика на Шейновското училище да пътуват ежедневно до Хаджидимитрово, където макар да не достигат общо 38 бройки за запълване на паралелките, все пак се учат 80 деца.

Така соломоновското решение да се поддържат училища с маломерни и слети паралелки, макар и на практика във всички населени места от община Казанлък, включително и в  градския център, засега изглежда по-правилно. Освен недостиг на деца, обаче кризата от година на година очертава не само демографски, но и кадрови недоимъци – както в класическата територия на Северозапада, така вече и в центъра на България – в един от доста добре развиващите се градове, какъвто е Казанлък. Това лято кризата с учители за казанлъшките училища се усети особено остро, като до последно се търсиха преподаватели не само за селата, но и за елитни гимназии в града, при това по базови предмети като математика и български език.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

7145 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

6136 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

5229 | 24 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4936 | 23 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4705 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

4032 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3287 | 23 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

3030 | 26 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2956 | 21 април 2024

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления

2870 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак