12:50 | 19 декември 17 6336

Нови панорамни кръгове на Татарската могила и „Красивия залез“

Нови панорамни кръгове на Татарската могила и „Красивия залез“ / Новини от Казанлък

След поставените през 2005 година панорамни кръгове на върховете Исполин, Малък Търсовец,  Жълти бряг, и през 2014 г. на Мегалита край село Бузовград, на 18.12.2017 г. казанлъшките маркировачи от Туристическо дружество „Орлово гнездо“ монтираха на Тюлбето още две ориентиращи установки.

На панорамните кръгове, хоризонтални плоскости с размери 270х270 мм, са означени със стрелки върховете на Стара планина и Средна гора, които се виждат от съответното място.

Плоскостите са със специално атмосфероустойчиво покритие и са поставени на тръбни колони, бетонирани в земята. За съжаление, установките не са вандалоустойчиви.

Кръговете се намират на връх „Татарска могила“ - 504,6 м надморска височина, и в северозападната част на местността „Красив залез“, който е на 421 м надморска височина. Те спомагат за ориентиране в околността и за повишаване топонимната култура на жителите на Община Казанлък.

Изработването и монтирането на ориентировъчните съоръжения са на доброволни начала от казанлъшките планинари В. Скордева, М. Гунев, Кр. Кискинов, П. Михалев, Хр. Желязков.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак