18:29 | 11 октомври 18 4121

Граждани и депутати с предложения относно обществения ред и сигурността в Казанлък

Граждани и депутати с предложения относно обществения ред и сигурността в Казанлък  / Новини от Казанлък

По инициатива на Председателския съвет на Общински съвет-Казанлък днес в камерната зала на ДК “Арсенал“ се проведе Национална среща на тема „Обществен ред и сигурност“, на която присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова,  депутатите от 44-то НС Борис Кърчев и Маноил Манев, представители на държавни и общински институции, обществени организации, директори на училища, медии и граждани. Срещата беше водена от Харалан Александров, известен социален антрополог.

Статистика относно дейността на поверените им институции изнесоха ст.комисар Георги Хаджиев-директор на ОД на МВР-Стара Загора, Галина Стоянова, като представител на Община Казанлък, представител на „Агенция по заетостта“-Казанлък, Даниела Русева –директор на дирекция „Социално подпомагане“ . От изнесенета информация бе направена констатация, че в община Казанлък през последните три месеца няма трайно влошена оперативна ,от гледна точка на МВР, среда, събираемостта на средства от наложени от Община Казанлък глоби, съгласно общински наредби, е едва 40 %, за разлика от глобите , наложени от Областната дирекция на МВР, където процентът събираемост е значително по-висок. Това се дължи на забраната от закона да бъде обвързана събирателността на наказателните постановления с предоставянето на услуги от Общината. Също така беше констатирано, че осигуряването на работа на по-голям брой лица е довело да намаляване на броя на хората, получаващи социални помощи.

Покрай изнесената иформация за деца в риск на територията на общината бе включена и темата за ромското население.

По отношение спазването на обществения ред стана ясно, че на територията на общината действат десетки наредби, които да регламентират спазването му. Изградено е видеонаблюдение от 78 камери в парковете и обществените места за отдих, пътни кръстовища. Наблюдението е 24 часа в денонощие, като записите се съхраняват от 3 до 14 дни, а дежурният по обществен ред и сигурност е в пряка връзка с РУ-Казанлък и тел.112.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който отговаря за демографската политика и е председател на Съвета по етнически въпроси , пое ангажимента да обобщи направените на срещата предложения за законодателни инициативи и да ги придвижи, където е необходимо. По този начин ще се удовлетворят очакванията на обществото за реакция по проблемите на опазването на обществения ред.

Конкретни предложения бяха напревени от  Маноил Манев, депут от партия ГЕРБ и експерт по сигурността. Той разясни, че към момента е спряна промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, която се отнася до децентрализация така наречената, по негови думи, общинска полиция. Манев се възмути от нагнетяването на напрежение чрез разпростаранението на фалшиви новини, а сред предложенията му бяха:

- Курсантите от Академията на МВР и завършващите школите на МВР, в частност завършващите школата в Казанлък, да изпълняват практическите упражнения и стажовете си на терен по места, там където се обучават. Това би обезпечило допълнително кадровото подсигуряване в  места като област Стара Загора, където по изнесената информация, липсата на кадри е 18 %.

- Всички служители, които имат отношение по опазване на сигурността и обществения ред да имат, освен тел.112, и друг телефон за връзка с дежурния в РУ-Казанлък. Същото да се отнася и за служителите на частните охранителни фирми.

Предложенията на ОбС –Казанлък бяха представени от председателя на съвета Николай Златанов Те бяха следните:

- Осигуряване на допълнително видеонаблюдение от общината в кв. Изток и около кв.Кармен.

- Осигуряване на допълнителен щат на общински служители за осъществяване на контрол по наредбите, чрез предвиждане на разходи в бюджета на общината за 2019 година.

- Осигуряване на допълнителен полицейски патрул от страна на МВР и осигуряване на полицейско присъствие в сградата на МВР срещу входа на кв. Кармен, поне в рамките на работния ден.

- При разработване на Единните разходни стандарти за финансиране на училищата да се предвиди компонент, който да е обвързан с качеството на показаните от учениците резултати - обективно проверими показатели, като резултати от НВО и матури.

Последното предложение предизвика възражения сред директорите на училища с изцяло или преобладаващо  деца от ромски произход, тъй като, както изтъкна г-жа Иванка Иванова, директор на Основното училище в Хаджидимитрово, не е реалистично да очакваме едни и същи резултати от деца обучаващи се в математическа гимназия и деца,  с които се работи в посока задържане в училище и ограмотяване.

Добри практики в областта на образованието сподели и г-жа Арнаудова, директор на училището в  село Ръжена, която подчерта, че проблемът в Казанлък не е етнически, а се отнася до хулигански прояви.  Г-жа Арнаудова сподели успехите от работа  си по проект за интегриране на деца от малцинствата и също както останалите представители на училищата в община разясни, че работи с помощен персонал – лица от ромски произход, като в тази връзка беше направено и предложение към вицепремиера Валери Симеонов да бъде занижено изискването по нормативни документи за средно образование към хората, кандидатстващи за подобни длъжности и то да се замени с изискване за основно образование.

На срещата отношение по проблема със сигурността и обществения ред взеха и представилият се като председател на Национален съвет на ромите Петко Семов и Красимир Кирилов от платформа Постоянна ромска конференция. Петко Семов изтъкна, че е нужно проблемите на ромите да се решават съвместно със самите роми и изрази недоволство от неглижиране на представената от него пред институциите Програма по сигурността. Той отправи и предложение на териториите на полицейските управления в и около ромските махали да се работи съвместно с полицаи от ромски произход, което оказа се се е практика от 30 години в Областна дирекция на МВР-Стара Загора.

Валери Симеонов изрази възмущението си от думите на Красимир Кирилов, че българи в чужбина отказват да се завърнат в страната, заради просташко отношение към тях  в България и подчерта, че в последните години тенденцията е българите да се завръщат в Родината, като се очаква до 5 години броят на завърналите се да се изравни с броя на заминаващите.

Пастор Димитър, който работи с ромската общност, също сподели опита си и успехите в подобряване условията на живот и мислене на хората, с които работи.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова подчерта, че грижите за опазване на обществения ред са не само на институциите, но са и ангажимент на самите граждани. Думите ù бяха подкрепени от Харалан Александров, който каза, че е време от индивиди с пасивно-агресивно поведение да се превърнем в гражданско общество, в което носим своите лични отговорности.

Срещата завърши с обобщението, че Казанлък е чудесен град за живеене и по-скоро може да бъде сочен като град за пример, а не за порицание.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

29434 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

17036 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

12771 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6437 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6205 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6165 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4375 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4310 | 10 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

3126 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2718 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак