16:45 | 25 октомври 18 6476

Десетокласник от Механото издаде “Енциклопедия на тийнейджърския живот“

Десетокласник от Механото издаде “Енциклопедия на тийнейджърския живот“ / Новини от Казанлък

Училищната библиотека в ПГ „Иван Хаджиенов“ за пореден път се превърна в територия за свободни по дух. През последните години библиотеката е не само хранилище за книги, а място за открити уроци, за творчески срещи, за провеждане на състезания, за вдъхновяващи репетиции, за атрактивни изложби.

На 23 октомври, в рамките на Националната седмица на четенето, библиотеката посрещна един млад автор, множество преподаватели, мили гости и куп ученици. Малко бягство от ежедневието и истински поводи за гордост предложи програмата на събитието.

Пред любопитната публика своята дебютна книга представи десетокласникът Али Аптраман. Младежът е възпитаник на гимназията, състезател в местен спртен клуб и обещаващ млад автор. Книгата му „Светът на тийнейджърите през моите очи“ излиза от печат преди няколко месеца, а идеята за нея му хрумва в един отдавнашен час по Биология. За реализацията помагат семейството, преподавателите по Български език и литература и приятелите.

Али споделя, че не спира да пише, прави го ежедневно и много скоро можем да очакваме следващите му творби. Енциклопедия на тийнейджърския живот, така нарекоха книгата на младия разказвач тези, които вече са успели да я прочетат. В нея има приятелства, разочарования, любовни трепети, калпазани, семейни драми, училище, ваканция, спорт, телефони, социални мрежи, богати хора, конфликти и … мечти. „Мечти, идвам за вас!“ - казва главният герой на историята от книгата - „Ние идваме с гръм и трясък и с по-големи мечти, които сме готови да сбъднем!“.

От интервюто с Али, и с редактора на книгата Габриела Василева, публиката разбра и още подробности - кои са прототипите на героите, от къде може да си закупи изданието, с какво езикът на книгата е успял да впечатли преподавателите, защо младежите посягат към перото и какво очакват от публиката си. Книги с автографи получиха най-нетърпеливите. Специален музикален поздрав с изпълнение на класическа китара поднесе единадесетокласникът Кръстьо Димитров.

Две изложби в библиотеката запознаха учениците с най-атрактивните заглавия за днешните младежи и с новите екземпляри във фонда на училищните кътове за четене. Ученици от различни класове донесоха свои любими книги, подредиха ги в специално предвидения кът „Покажи ми какво четеш“ и препоръчаха интересни издания на връстниците си и на преподавателския състав.

Екипът на гимназията непрекъснато обновява библиотечния фонд чрез дарения, проекти, лични средства и това можеше да се види в обособения кът „Находки в библиотеката“. Един от най-атрактивните експонати в този кът е книгата „Докосване“. Уникалното издание е единствено по рода си в България. Отпечатано е едновременно на брайлова азбука, и на офсет. Стихосбирката с „думотворения“ е дело на друг възпитаник на Механото- Красимир Ортакчиев- завършил преди повече от 20 години авторитетното казанлъшко училище.

Всички присъстващи на събитието получиха читателски късмет-  учениците изработиха подаръците сами. Те записваха свои любими фрази, открити в прочетени книги, оформяха ги като картички и свитъци и щедро ги раздадоха помежду си. 

Училищната библиотека в ПГ „Иван Хаджиенов“ не е единственото място за среща с книгите! Постоянно функционират няколко къта за четене във фоайетата и в някои от кабинетите. Кокетна къщичка за книги е разположена и в изцяло обновения вътрешен двор.

На фона на толкова много реализирани идеи екипът на Механото не спира да мечтае и мечтите се сбъдват! „Нашите ученици могат всичко - споделя директорът Мариана Демирева - и са все по-успешни". Старата слава на първото техническо училище в града ни не е само история, тя е факт и е повод за гордост!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак