16:25 | 06 август 21 1653

Община Казанлък ще закупи мобилен апарат за зрителен скрининг на деца

Община Казанлък ще закупи мобилен апарат за зрителен скрининг на деца / Новини от Казанлък

Община Казанлък ще закупи специализиран мобилен апарат за зрителен скрининг - Plusoptix S12C, за да може да се извършва навременна диагностика на очните заболявания, особено при децата на възраст от 3 до 6 години. Той ще бъде предоставян на детските градини в общината. Чрез него ще могат да се откриват следните проблеми при деца: далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците, кривогледство.

Апаратът измерва рефракцията посредством фото-ретиноскопия, а необходимостта от профилактика на очните заболявания е продиктувана от това, че не се обръща достатъчно внимание на зрителните проблеми в ранна детска възраст, също така недостатъчната информираност сред родителите, както и липсата на достатъчно национални програми за очното здраве.

Именно заради това Община Казанлък е планирала през учебната 2021/2022 г. да организира и проведе кампания за профилактика на зрението на децата в ранна детска възраст (3 – 6 години), като част от дейностите по общинската програма за закрила на детето и подобряване на здравето му.

Специалистите съветват, че навременната диагностика на очните заболявания в тази възраст има добра перспектива за лечение, а ранната диагностика на т. нар. Амблиопия - мързеливо око, е важен фактор за превенция на различните очни заболявания. Профилактичната кампания има важно значение, защото мързеливото око подлежи на лечение до 8-годишна възраст и колкото по-рано се открие, толкова по-голям е шансът за лечение. След 9-годишна възраст лечението е почти невъзможно и зрението остава ниско за цял живот, казват офталмолозите.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак