15:08 | 11 август 21 2414

Честванията на Шипченската епопея и тази година ще са без възстановка

Честванията на Шипченската епопея и тази година ще са без възстановка / Новини от Казанлък

И тази година няма да можем да наблюдаваме атрактивната възстановка на героичните боеве на връх Шипка, останали в историята като Шипченска епопея. Това става ясно от вече ясната програма на организаторите, а причината е динамичната епидемична обстановка в страната. Припомняме ви, че поради разпространението на ковид, честванията бяха отменени миналата година.

Националното честване, което вече десет години е в културния календар на страната ни, ще се състои от 19 до 26 август на територията на общините Казанлък и Габрово, с препратка към дните, когато са се състояли историческите събития.

В първите два дена ще проследим събития от различни епохи. На 19 август от 18:00 часа в Художествената галерия в Казанлък ще бъде представена изложбата „На този връх свят паметник ще се издига“. Тя е посветена на 100-годишнината от решението за изграждането на Паметника на свободата, а организатор е Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

На следващия ден – 20 август, в 17:30 часа ще бъде представена мащабна изложба между Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и Националната Априловска гимназия в град Габрово. Изложбата е наречена „В кадър – Българската армия днес” и включва портретни и художествени фотографии от събития, военни ритуали и церемонии, учения, свързани с дейността на Министерството на отбраната и Българската армия. Изложбата е дело на фотографа на военното министерство Вяра Йовева, и е посветена на 140 – годишнината, която неотдавна Министерство отбеляза.

На 21 август ще бъде официалната част, с която ще отбележим 144 години от шипченските боеве – събитието, което предопределя изхода от Освободителната война и нашата свобода днес. И тъй като историята ни не е нещо, което можем да купим и имаме вкъщи, а е наследство, което трябва да се предаде от дума на дума, от поколение на поколение, организаторите са подготвили открит урок по история там – от мястото където се е изковала тя. Тази години урокът ще е за всички – малки и големи, дошли на Върха. Началото е 11:00 часа, а мястото Паметникът на свободата. Кой ще бъде този път разказвачът все още е тайна, но със сигурност ще бъде интересно и вълнуващо.

Членовете на Национално дружество „Традиция“ отново ще са на историческия връх, в очакване на всеки любопитен да разбере повече за времето на опълчението. В „Музей под открито небе – времена и епохи“ ще бъдат представени медали, нагръдни знаци и снимков материал от личната колекция на Николай Гичев от клуба в Стара Загора. Членовете на клубовете от Габрово, Казанлък и София ще представят богата колекция от оръжия и униформи. Всеки желаещ ще може да „влезе в обувките на опълченец“, да облече униформа и да се снима с оръжие.

В съботния ден е и официалната част от тържествата, която ще се състои пред каменните барелефи в 12:00 часа, когато Националната гвардейска част ще бъде вече построена и в целия си блясък ще очаква всички. Ще бъде отслужена панихида и ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя.
Туристическите походи също се превърнаха в много специален знак за дните на Шипченската епопея. Всяка година стотици избират да извървят пътя до Върха по туристическите пътеки. От Казанлък - Лъч южна България, походът ще започне от храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка в 08:30 часа. От град Габрово лъчовете са два –  от Соколски манастир, и от местност Узана.

Финал на тазгодишните чествания са две събития на територията на град Габрово. Ще можете да си говорите за военно-патриотичното възпитание на гражданите в съвременни условия с една млада дама, възпитаник на Военната академия „Георги Раковски“, издала първата си книга в съавторство. Представянето ще се състои на открито в Националния музей на образованието на 26 август от 18:00 часа със съдействието на литературния сайт „Тетрадката“. В 20:30 часа в градинката с мечето от страната на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, актьорите от театъра са хората, които ще ви потопят в едно истинско тържество на душата, което заедно нарекохме „Заради делата им“. Ще бъде магично, възвишено, патриотично, мелодично.

Програма:

19 август, четвъртък
18:00 Художествена галерия – Казанлък
откриване на изложба „На този връх свят паметник ще се издига“

20 август, петък
17:30 Пространството между РБ „Априлов – Палаузов“  и Национална Априловска гимназия, гр. Габрово
Откриване на изложба „140 години българска армия“

21 август, събота
8:00 Соколски манастир и храм паметник "Рождество Христово", гр. Шипка
Панихида в памет на загиналите
8:30-11:45 Туристически походи от Казанлък и Габрово
Паметник на свобода
11:00 Открит урок по истории
11:00 – 13:00 Музей на открито „Времена и епохи“
12:00 Церемония по поднасяне на венци и цветя

26 август, четвъртък
18:00 Национален музей на образованието
„Военно-патриотично възпитание на гражданите в съвременни условия“ – представяне на книга
20:30 Парк с мечето, откъм ДТ „Рачо Стоянов“, гр. Габрово
„Заради делата им 21-26 август 1877 г.”

Национално честване „Шипченска епопея“ се провежда под патронажа на Президента на Република България. Организатор е Областна администрация – Габрово. Със съдействието на Община Габрово, Министерство на отбраната, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33778 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23239 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14085 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11362 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8328 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5675 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3327 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3182 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2809 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2167 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак