13:18 | 21 януари 22 8001

На Бабинден с Д-р Вилдан Сиракова от казанлъшката болница

На Бабинден с Д-р Вилдан Сиракова от казанлъшката болница / Новини от Казанлък

Днес 21 януари е Бабинден (по стар стил) - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.

По този повод в специално интервю за kazanlak.com, младата лекарка Вилдан Сиракова от отделението по “Акушерство и гинекология” в МБАЛ “ Д-р Христо Стамболски” в гр. Казанлък сподели:

Разкажете за себе си
Здравейте! Казвам се Вилдан Сиракова. Родом съм от с. Абланица, обл. Благоевград. Там завърших средното си образование, след това ме приеха в медицинския факултет на “Тракийски университет” в Стара Загора, където завърших медицина с огромно желание и интерес. В момента работя в отделението по “Акушерство и гинекология” в МБАЛ “ Д-р Христо Стамболски” в гр. Казанлък като лекар - специализант.

Как се насочихте към тази специалност?
Специалността я харесах много още като студентка, когато започнаха упражненията по акушерство и гинекология. Може да се каже, че беше любов от пръв поглед и още тогава реших, че това е специалността, в която искам да работя и да се развивам, да посрещам новия живот всеки ден, да виждам искрите в очите на всяка нова майка. След работата ми в едно от КОВИД-отделенията в болницата, съвсем си затвърдих позицията, че моето нещо е акушерството и гинекологията.

От колко време работите в казанлъшката болница и колко бебенца са проплакали във Вашите ръце?
В Казанлъшката болница работя от 3 години. Благодарна съм,че попаднах точно в тази болница, точно при тези колеги и учители,които ме поеха от първия ден, поеха в началото неуверените ми ръце. Благодарение на тях научих много неща. За моя огромна радост в отделението  работят както по-възрастни, така и по-млади колеги, от които може да се научи много и на практика, и на теория.

Не мога да кажа точно колко бебенца са проплакали в моите ръце, но със сигурност всяко едно е родено с огромно старание от страна на целия екип. Все пак в процеса на самото раждане от момента на приемането на пациентката, до появата на бебето, участват лекари, акушерки, сестри и санитари. Много е важен екипният подход, без който в нашето поприще нищо не може да се случи.. 

Разкажете ни раждането, на което сте присъствала и е оставило най-силна емоция във Вас
Всяко едно раждане само по себе си оставя някаква следа. Може би никога няма да забравя една пациентка, която претърпя изключително тежко оперативно раждане. Беше застрашен както нейния, така и живота на бебето. Много време се възстановяваше. За щастие всичко приключи и ги изписахме заедно, живи и здрави. До ден днешен тази жена не ни забравя и винаги ни честити празниците и ни благодари за грижите, които положихме за тях. За щастие все още има и такива пациенти, които са благодарни за усилията, които полагаме.

Какви са предизвикателствата, пред които един млад акушер се изправя? 
Предизвикателствата са много. Предизвикателство е да се работи в тази епидемична обстановка, предизвикателство е и това, че все по-често се случва да раждат малолетни майки. Понякога сме подложени на нападки, лошо отношение от страна на пациентите и техните близки, но силно се надявам това да се промени. Може би най-голямото предизвикателство е спечелването на доверието на пациентките.                           

Какво е най-важното, за да бъде едно раждане успешно и нетравмиращо? Къде е ролята на екипа?
Най-важното е индивидуалния подход към всяка една пациентка. Винаги насърчаваме жените за нормално раждане. Когато няма пречки, това е най- хубавия вариант за тях и техните деца. Ролята на екипа е много важна. Без опитен екип няма как всичко да е наред. Всички са важни- от санитарката до лекаря. Особено по време на “Цезарово сечение”. В операционната всеки един от екипа има определена роля. Операторът, асистентът, операционната акушерка, анестезиологът, анестезиологичната сестра, неонатолозите, санитарите. Всеки един  е нужен, нужни са опитът, старанието и всеотдайността му, за да протече раждането без проблеми.

Какво бихте пожелали на колегите си и на бъдещите майки?
На колегите си бих пожелала най-вече здраве. Благодаря им от сърце, че ми предават опита и знанията си. Пожелавам им все така ентусиазирано да се грижат за пациентките и да се раждат все повече здрави бебенца в нашите ръце! На бъдещите майки пожелавам безпроблемна бременност, здрави бебета и разбира се все повече бебета да се раждат в нашата болница! Късметлии са, че в Казанлъшката болница има страхотни специалисти, апаратура и всичко необходимо за майките и бебетата!

Честит Бабинден, колеги!

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5595 | 26 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4787 | 27 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

4768 | 29 ноември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3901 | 25 ноември 2023

Казанлъшки криминалисти откриха оранжерия за отглеждане на марихуана, задържани са двама наркодилъри

3680 | 24 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3126 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3103 | 26 ноември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2430 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2303 | 28 ноември 2023

82-годишен шофьор пострада при катастрофа край село Дунавци

2240 | 27 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак