17:12 | 07 юли 22 5971

Д-р Валентина Василева се присъедини към екипа специалисти на Поликлиниката

Д-р Валентина Василева се присъедини към екипа специалисти на Поликлиниката / Новини от Казанлък

Доктор Валентина Василева е най-новото попълнение в екипа от специалисти, които работят в Районна поликлиника Казанлък, където практикува като нефролог и специалист по вътрешни болести.  Тя е родом от Казанлък, а професионалния ѝ път започва преди 35 години в МБАЛ ”Д-р Хр. Стамболски”. 

Д-р Валентина Василева извършва широк спектър от медицински услуги, при появата на следните здравословни проблеми: Хроническа бъбречна недостатъчност; Остра бъбречна недостатъчност — внезапно спиране на бъбречната функция; Бъбречно заболяване при системни заболявания на съединителната тъкан; Камъни в бъбреците; Гломерулонефрит; Пиелонефрит или инфекция на долните пикочни пътища; Гематурия (кръв в урината); Рак на бъбреците

Разкажете ни за себе си, от колко време се занимавате с медицина, как започна професионалния Ви път?
От 35 години практикувам, започнах като лекар в Отделението по диализа, което  в последствие се трансформира в Нефрология и диализа, обединявайки две отделения в отделение. През 2001 г. станах началник на отделението по Нефрология и хемодиализа към казанлъшката болница. От 2010 до 2016 г работих в УМБАЛ  Стара Загора в отделение по Нефрология и диализния център, като през последните две години бях началник на последния. След което до пенсионирането си работих в диализен център в Пловдив. По покана на д-р Пейчев започнах работа в ДКЦ Поликлиника.

Вие сте специалист в областта на нефрологията. Хората с какви проблеми се обръщат към Вас?
Най-често пациентите посещават кабинета при бъбречни кризи, възпаления на пикочните пътища. Най-честите сателитни нефропатии са диабетна, подагрозна, миеломна, нефропатия при заболявания на съединителната тъкан, хипертонична нефропатия и др.  Тубулоинтерстициални увреждания причинени от лекарствени средства, като аналгетици, НСПВС, антибиотици и др. Контраст-индуцираната нефропатия напоследък е често срещана, поради напредване в диагностиката и лечението на сърдечно съдовите заболявания и рентгеновата диагностика с контрастни вещества.

Гломерулонефритите най-често се проявяват с триадата-хематурия, протеинурия и отоци. За да бъдат уточнени и адекватно лекувани се налага извършването на бъбречна биопсия, която се осъществява в Нефрологична клиника.

Как можем да се предпазим от бъбречните заболявания? Има ли превенция и кое е най-важното за нея?
Превенция има разбира се и тя се изразява в адекватно лечение на възпалителните процеси, бъбречната калкулоза. Правилно лечение на основното заболяване при сателитните нефропатии. Да се избягва безразборната употреба на антибиотици, а аналгетици, НСПВС и контрастни вещества, без оправдана причина. При изявена хронична бъбречна недостатъчност е много важно, както по-горе посоченото, така и съответна диета. И последнож- пийте достатъчно вода-1,5-2литра на ден.

Има ли подходяща диета, която може да помогне на болния?
Да, препоръчвам да не се консумира много месо и млечни продукти, защото това на първо място подкислява средата на кръвта и урината, което като цяло не е добре за организма. Повечето от бъбречните камъни например, които са няколко на вид, се образуват най-често в кисела среда. Когато има доказани гломерулопатии и глумеролонефрити, можем да говорим вече и за протеинурия. При нея се наблюдава отделяне на белтък с урината поради увреждане на гломерулите и гломерулната мембрана, а високото съдържание на протеин в храната засилва протеинурията и уврежданията. Превенцията е балансираното хранене и консумация на повече плодовете и зеленчуците, както и прием на много течности.

Какви са първите симптоми на бъбречно заболяване или камъни в бъбреците?
Камъните в бъбреците са най-лесни за диагностициране, защото има силна болка. Възпалителните процеси също имат изразени симптоми често уриниране и парене. Това са ясни показатели, които подсказват на болния, че има проблем и се нуждае от лекарска консултация. В не малка част някои от заболяванията остават скрити, както се случва понякога с туморните образования, които се откриват случайно или в напреднала фаза. При глумеролонефритите и сателитните гломерулопатии например, е желателно да се започне със симптомите на основното заболяване. В някои случаи се проявяват и самите бъбречни проблеми, които най-често се изразяват в оток по цялото тяло или лицето, крайниците, високо кръвно. При тези пациенти се прави изследване на урина, а чрез резултатите се установява протеинурия. По този начин, стигаме до крайното заключение, което ни говори гломерулна патология.

С какви проблеми най-често Ви търсят казанлъчани?
Към мен най-често се обръщат хора, при които са започнали възпалителните процеси и бъбречните кризи. За щастие глумеролонефритите не са чак толкова често срещани или може би остават недиагностицирани, докато в друга част от случаите, хората просто по-късно се обръщат към нефролог. Сложното в ситуацията е, че лечението на болния трябва да започне след биопсия, която се прави в голяма клиника, където е нужно поставянето на точна диагноза за вида на гломерулонефрита.

С каква техника разполага кабинета по нефрология в ДКЦ Поликлиника?
Разполагаме с ехограф, който се използва като скринингов метод за повечето от заболяванията, с изключение на камъни в бъбреците, хидронефрозите, а за другите заболявания най-добре е да се подходи чрез биопсия.

Кога могат казанлъчани да ви открият в Поликлиниката? Как могат да си запазят час?
Кабинетът на д-р Валентина Василева в Поликлиниката се намира на 3 етаж, кабинет №81. Часове за консултация могат да бъдат запазени на регистратурата в ДКЦ Поликлиника, на място в кабинета или на телефон: 0897892344. Лекарката работи с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Работно време:
Всеки Понеделник от 13:30 до 15:30 часа
Всеки Вторник и Четвъртък 9:00 – 12:00 часа

Районна Поликлиника Казанлък
ул. Стара планина № 12, кабинет № 81, ет.3

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10520 | 13 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7524 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7142 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6446 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5344 | 10 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

5297 | 16 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

5179 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5026 | 13 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

4971 | 14 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4372 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак