14:18 | 11 юли 22 2588

Ковачи, ножари и сарачи показаха умения на II ножарски събор в Шипка

Ковачи, ножари и сарачи показаха умения на II ножарски събор в Шипка / Новини от Казанлък

За втора поредна година Шипка стана център на ножарското изкуство. От 8 до 10 юли, в двора на етнографски музей „Чирпанлиева къща”, се проведе II-я ножарски събор. Той събра ножари, ковачи и сарачи от цялата страна. Събитието се организира от НЧ „Светлина-1861”, гр. Шипка, а зад цялата идея стои майсторът в занаята Стефан Чаков.

Стефан Чаков е бил 11 годишен когато започва да се навърта край ковачите в тогавашното ТКЗС. Лека полека навлиза в занаята, усвоявайки тънкостите с търпение и постоянство. Когато някой го попита как се определя казва, че е на най- ниското стъпало в йерархията на ковачеството и ножарството. С присъщата си скромност, нарича себе си „селски ковач“, докато из под чука му се появява поредното нежно метално листенце, или следващата конска главичка.

С годините успява да запали и сина си в този занаят. Лальо Чаков е на 30 години. От 4 години помага в ковачницата на Стефан, а от 7 месеца се занимава самостоятелно с ножарство. От баща си наследява не само занаят. Като генетично клонче от родословното дърво, взима присъщите в семейството сръчност, работливост, умелост, търпение за учене и постоянство.

Вторият ножарски събор отбеляза по-голяма посещаемост и повече интересни работилници за жителите и гостите на град Шипка. Ето малка част от интересните техники и майстори, които бяха представени на събора:

- Слав Славов представи дърворезба и инкрустации по дръжки на ножове. Един доста труден етап от цялостния процес за направата на един нож, изискващ ювелирни познания и точност. „Обичам да създавам с ръцете си и да радвам хората с изработките си. Основно правя ловни ножове и ножове за дране, но обичам да експериментирам и приемам всяка нова идея с широко отворени очи и любопитство.”, споделя той.

- Иво Генчев и Генади Иванов, баща и син, представиха подготовка, стабилизиране и вакуумиране на заготовки/наплив от различни видове дървесина, подходящи за направата на дръжки и кании за различни видове остриета.

- Георги Иванов показа неговата страст в занаята - малките ножчета, които успява да изработи като точно умалено копие на големите. Млад мъж, който навлиза в ножарството с голяма умелост и желание и го превръща в ювелирно изкуство.

- Стефан Сеферов – млад сарач, който практикува занаята от четири години, а искрата пламнала от любовта му към ножовете. „Нямам възможност да правя ножове, чисто пространствено, а искам да съм част от тази магия и общност, и затова започнах да правя кании.”, споделя Стефан.

- Тодор Апиков е от Калофер. Занимава се със ножарство от 8 години, последните пет от тях професионално. Започва със обикновени шлосерски дейности и постепенно се увлича по заточване на остриета, изработка на ножове и правене на кании. Основно набляга на направата на ловни ножове и „Каракулаци“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10517 | 13 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7520 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7138 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6442 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5342 | 10 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

5280 | 16 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

5177 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5024 | 13 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

4962 | 14 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4370 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак