14:18 | 11 юли 22 2485

Ковачи, ножари и сарачи показаха умения на II ножарски събор в Шипка

Ковачи, ножари и сарачи показаха умения на II ножарски събор в Шипка / Новини от Казанлък

За втора поредна година Шипка стана център на ножарското изкуство. От 8 до 10 юли, в двора на етнографски музей „Чирпанлиева къща”, се проведе II-я ножарски събор. Той събра ножари, ковачи и сарачи от цялата страна. Събитието се организира от НЧ „Светлина-1861”, гр. Шипка, а зад цялата идея стои майсторът в занаята Стефан Чаков.

Стефан Чаков е бил 11 годишен когато започва да се навърта край ковачите в тогавашното ТКЗС. Лека полека навлиза в занаята, усвоявайки тънкостите с търпение и постоянство. Когато някой го попита как се определя казва, че е на най- ниското стъпало в йерархията на ковачеството и ножарството. С присъщата си скромност, нарича себе си „селски ковач“, докато из под чука му се появява поредното нежно метално листенце, или следващата конска главичка.

С годините успява да запали и сина си в този занаят. Лальо Чаков е на 30 години. От 4 години помага в ковачницата на Стефан, а от 7 месеца се занимава самостоятелно с ножарство. От баща си наследява не само занаят. Като генетично клонче от родословното дърво, взима присъщите в семейството сръчност, работливост, умелост, търпение за учене и постоянство.

Вторият ножарски събор отбеляза по-голяма посещаемост и повече интересни работилници за жителите и гостите на град Шипка. Ето малка част от интересните техники и майстори, които бяха представени на събора:

- Слав Славов представи дърворезба и инкрустации по дръжки на ножове. Един доста труден етап от цялостния процес за направата на един нож, изискващ ювелирни познания и точност. „Обичам да създавам с ръцете си и да радвам хората с изработките си. Основно правя ловни ножове и ножове за дране, но обичам да експериментирам и приемам всяка нова идея с широко отворени очи и любопитство.”, споделя той.

- Иво Генчев и Генади Иванов, баща и син, представиха подготовка, стабилизиране и вакуумиране на заготовки/наплив от различни видове дървесина, подходящи за направата на дръжки и кании за различни видове остриета.

- Георги Иванов показа неговата страст в занаята - малките ножчета, които успява да изработи като точно умалено копие на големите. Млад мъж, който навлиза в ножарството с голяма умелост и желание и го превръща в ювелирно изкуство.

- Стефан Сеферов – млад сарач, който практикува занаята от четири години, а искрата пламнала от любовта му към ножовете. „Нямам възможност да правя ножове, чисто пространствено, а искам да съм част от тази магия и общност, и затова започнах да правя кании.”, споделя Стефан.

- Тодор Апиков е от Калофер. Занимава се със ножарство от 8 години, последните пет от тях професионално. Започва със обикновени шлосерски дейности и постепенно се увлича по заточване на остриета, изработка на ножове и правене на кании. Основно набляга на направата на ловни ножове и „Каракулаци“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак