13:09 | 18 октомври 22 2714

ОУ “Георги Кирков“ ще помага в обучението на педагози от Тракийския университет

ОУ “Георги Кирков“ ще помага в обучението на педагози от Тракийския университет / Новини от Казанлък

Три са учебните бази, в които ще практикуват студентите - Основно училище „Георги Кирков“,  ДГ „Здравец“ и ДГ „Пчелица“ със своите филиали.

Днес в Основно училище „Георги Кирков“ бе подписан договор за обучение на студенти от факултета по Педагогика към Тракийския университет в няколко учебни бази разположени на територията на община Казанлък. На срещата присъстваха представители на избраните учебни заведения, както и представители на Педагогическия факултет в лицето на проф. Таня Борисова и д-р Аксения Тилева.

Пред kazanlak.com проф. Борисова сподели, че Тракийския университет упорито работи с училищата и детските градини на територията на областта.

„Ние смятаме, че за 20 години студентите на Педагогическия факултет станаха от 25 вече 1500. Това са бакалаври и магистри, което предполага повече бази, повече досег на студентите до различни образователни институции . Моето мнение като бивш началник на Регионалния инспекторат на Стара Загора е, че Казанлък е мястото, където се пазят родолюбивите традиции и където образованието стъпва на много здрави основи. Тук има достатъчно градини и училища, в които ние можем да провеждаме практика. Другото, което искам да отбележа, че за да се случи тази взаимна връзка беше много важна позицията на Общината. Това е така, защото ние нямаме право да влизаме в детските градини без разрешението на кмета на Общината, а в училищата без разрешението на началника на регионалния инспекторат. Друго е когато всички сме от системата и когато всички сме наясно, че тази система за да върви напред, теорията и практиката трябва да се събират.“, каза Борисова.

По думите ѝ, това е бил и повода да се обърнат към Община Казанлък. „Ние търсим взаимно обогатяване и развитие на професионалните компетенции и на студентите, и на учителите същевременно. Важно е да отбележим, че голяма част от учителите в Казанлък са възпитаници на нашия факултет. Те имат едно добро отношение от това, което са получили от преподавателите на университета и смятат, че нашата връзка може да продължи  и да стъпи на по-здрави основи. Всичко това се случва с регионално подписани договори  от директорите на училищата и детските градини, както и ректора на университета , в сроковете подчертани от Министерството на образованието.“

Педагогическите кадри, които трябва да започнат обучението си в учебните заведения в общината се очаква да стартира от следващата година.  

„До 15-ти октомври имаше разпореждане на Министъра на здравеопазването да не влизат външни хора в училищата и детските градини. Нашата програма е направена така, че в момента вървят лекционните курсове  и до края на месеца са разположени хоспитиранията – това е първата крачка към училищата, в която студентите гледат уроци. От втория семестър 4-ти курс започват държавна практика. Това означава, че най-късно от февруари нататък ние ще разположим хората в училищата и детските градини. Според изисквията при един базов учител, може да има не повече от двама студенти. Ние имаме много студенти, голяма част са от тях са от Казанлък и региона. Смятаме, че това е полезно за всички ни в условията на тази икономическа криза."добави проф. Борисова.

Д-р Аксения Тилева, част от екипа на Педагогическия факултет и инициатор за реализацията на обучението в Казанлък сподели, че базите, в които ще практикуват студентите са разпожени в Основно училище „Георги Кирков“,  ДГ „Здравец“ и ДГ „Пчелица“ със своите филиали.

"Щастлива съм да каче, че три са учебните бази от Казанлък, които ще бъдат база на Тракийския университет през тази учебна година. Удовлетворена съм от това, че качеството на образованието, което предоставя нашия град на всички деца и ученици може да сравнява с най-доброто европейско ниво. Доказателство за това са изключително добрите оценки, които получаваме от нашите международни партньори и всъщност така бяха избрани и трите образователни институции, които ще бъдат база на Тракийския университет.", каза Тилева.

Директорът на Основно училище "Геогри Кирков" г-жа Сребра Касева, изрази своята благодарност към Тракийския университет в лицето на проф. Борисова и д-р Тилева.

"Благодаря, че именно Основно училище „Георги Кирков“ е избрано да бъде базово училище. Нашият колектив е изключително млад, амбициозен, креативен и смятаме, че имаме много какво да покажем в тази насока на студентите, които ще бъдат обучавани при нас. Казанлък е най-големия не областен град, който има много добри материални бази във всички училища и детски градини. Смятаме, че с нищо не отстъпваме на старозагорските училища и за това сме изключително благодарни, че точно ние ОУ "Геогри Кирков" и двете детски градини ще бъдем базовите места за обучаването на педагогическите кадрите.", каза Сребра Касева.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14237 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8483 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7641 | 01 декември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5886 | 29 ноември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

5572 | 04 декември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3638 | 01 декември 2023

Задържаха шофьора на камиона от катастрофата с двама загинали край Шипка

3604 | 03 декември 2023

Пожар в пелетната фабрика край Дунавци нанесе сериозни материални щети

3157 | 02 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

2975 | 04 декември 2023

Две добри новини за община Казанлък

2923 | 29 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак