14:08 | 27 октомври 22 1319

Росен Дончев показва новата си самостоятелна изложба “Портрет на едно село. Реките на детството“

Росен Дончев показва новата си самостоятелна изложба “Портрет на едно село. Реките на детството“ / Новини от Казанлък

В съботният ден, 29-и октомври, от 18:00 ч. в къща музей "Ненко Балкански" гр. Казанлък ще бъде представена самостоятелната изложба "Портрет на едно село. Реките на детството" на казанлъшкия художник Росен Дончев, съобщават от Художествената галерия.

В такова време, когато човек търси завръщане към загубения рай на общността, към пълнокръвно единение с другия и с природата, създаването на изложбата „Портрет на едно село – Реките на детството“ стои съвсем необходимо. Портрет на селото, чиито жизнени сокове безотговорно изпиваме, чиято красота безмилостно пренебрегваме. Опепелените от бетоновите градове села разказват лични истории. Росен Дончев рисува, за да ни напомня, че времето им изтича и че те са повече от място с богата аура. Изследва мълчанието в техния живот чрез поезия, пропита с носталгия. Носталгията е онова многолико чувство, което ни изтръгва от наукообразното ни битие „сега“ и ни изпраща в идеализираните места от детството. Това е един авторски проект, който ни напомня за променящите се стойсности и за непроменящите се такива, за селото като метафора на Своето.

За публиките, Росен Дончев е познат като художник, който се развива в разнообразно изобразително поле – от иконата, рисунката и живописта, до логото и запазения знак, сценографията и костюма, както и в контекста на съвременното изкуство. Настоящата 18-та самостоятелна изложба, представя многообразието – в експозицията намират място текста, фотографията, живописта и рисунката, поднесени в съвременен контекст. В биографията си, художникът има участия във всички живописни форуми в България – „Приятели на морето“ – Бургас, национална изложба „Лудогорие“ – Разград, биенале на малките форми в Плевен, квадрианале „Митовете и легендите на моя народ“ – Стара Загора и др. През годините е номиниран от националното триенале „Мостове“ – Габрово и Национален конкурс „Алианц – България“ за живопис. Награждаван е два пъти за цялостно представяне на годишната изложба на габровските художници с наградатата „Христо Цокев“. Живописни творби и икони на Росен Дончев притежават частни и държавни колекции в цяла Европа, Русия, САЩ, Южна Африка и Австралия, сред които са и японското императорско семейство, музея за съвременно изкуство в Измит, Турция. Учатвал е в пленери в България и Турция, международното биенале във Флоренция през 2017 и европейска изложба „Лагуна“ във Венеция. През 2010г. заедно със Ваня Запрянова създават галерия „Ателието“, която има за цел да представя съвременно българско изкуство и да работи с деца във всички изобразителни форми – приложно изкуство, живопис и рисунка, представени в различни детски пленери, изложби и културни мероприятия.

Куратори на изложбата са Албена Димитрова и д-р Милен Алагенски. Експозицията ще бъде открита на 29-и октомври 2022 от 18:00 ч. в къща музей "Ненко Балкански" гр. Казанлък. Желаещите да я посетят ще имат възможсността да го направят до 15-и февруари 2023 г.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Най - четени новини

за последната седмица

Грозно: Момиче троши търговски обект в центъра на Казанлък / Видео

15537 | 19 февруари 2024

Педиатърът д-р Ралица Пейчева се сприсъединява към екипа на ДКЦ Районна Поликлиника - Казанлък

6941 | 15 февруари 2024

Камион се взриви в митницата до Арсенал

6723 | 17 февруари 2024

Криминалисти от Казанлък иззеха голямо количество марихуана от жилището на криминално проявен

6390 | 16 февруари 2024

Хиляди малини ще бъдат подарени тази събота в Копринка

5852 | 16 февруари 2024

19 задържани при акция за битовата престъпност

5478 | 15 февруари 2024

Проверка на имот от полицейските служители завърши с досъдебно производство

5390 | 15 февруари 2024

Община Казанлък получава собствеността върху държавни имоти

5126 | 16 февруари 2024

Взривилият се камион е превозвал етер

4084 | 18 февруари 2024

Да помогнем на Амая да има ново сърчице

3656 | 20 февруари 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак