11:22 | 02 ноември 22 1187

Дамите от Инър Уийл Клуб Казанлък „Роза Алба“ с дарение към ОУ „Паисий Хилендарски“

Светлите образи на 21 народни будители греят в кабинета по история на казанлъшкото основно училище „Паисий Хилендарски“, което дамите от Инър Уийл Клуб Казанлък „Роза Алба“ дариха по повод патронния му празник, 1-ви ноември.

В навечерието на Деня на народните будители най-новият клуб от организацията на Интернешанъл Инър Уийл у нас осъществи своя първи благотворителен проект – дарение на стикери за цялостно оформление на всички чинове в класната стая на 7„б“ клас, който обитава кабинета по история. В деня на своя празник, отбелязан тържествено на 28-и октомври, петък, учениците от класа посрещнаха дамите от „Роза Алба“ в обновения си кабинет, за да им благодарят за доброто патриотично дело. На срещата със седмокласниците присъстваха още директорът на училището Мария Колева, заместничката й – Николина Георгиева и класният ръководител Атанас Мяхов, всички те, историци по професия.

Образите на родоначалника на народното  българско будителство - Паисий, училищен патрон, Христо Ботев, братя Миладинови, революционерите Георги Сава Раковски, Бенковски и други родни възрожденци, са на всеки ученически чин на 7„б“ в цветни изображения, придружени с кратки биографични бележки към тях. Подборът и редакцията са дело на учителския колектив, а изработката е дело на казанлъшка фирма. Идеята за дарението, на стойност над 500 лв., е на първия президент на Инър Уийл Клуб Казанлък „Роза Алба“, Фатма Качан.

След гостуването си при седмокласниците, дамите от клуба по покана на училищното ръководство, участваха в патронния празник, по време на който директорката Мария Колева им връчи благодарствено писмо, каквито получиха и други дарители на тазгодишния празник, между които – Ротари Клуб Казанлък и авторът на елегантната скулптурна композиция, приютила новата училищна камбана, художникът Велин Дечков. Камбаната, поставена по идея на предишната директорка Цветолина Цветкова, е първата по рода си в казанлъшко училище. Тя бе официално открита като част официалната програма на празничното тържество в навечерието на Деня на народните будители. Камбаната е поставена в горния край на естетична композиция от стилизирани букви „А-Б“, по проект на Велин Дечков, автор и на стилния барелеф в училищния двор, пред който дамите от ИУК Казанлък „Роза Алба“ засвидетелстваха своето уважение към делото на българските народни будители, вдъхновено от патрона на училището, Паисий Хилендарски.

Инър Уийл Клуб Казанлък „Роза Алба“

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак
';