11:47 | 16 ноември 22 1388

Треньорките по плуване на Христослава Колева с номинация за наградата “Добрият самарянин“

Треньорките по плуване на Христослава Колева с номинация за наградата “Добрият самарянин“ / Новини от Казанлък

Треньорките по плуване на шампионката със синдорм на Даун Христослава Колева - Теодора Петкова и Виктория Колева, са номинирани за годишните награди "Добрият самарянин".

Номинацията в "Пощата на доброто" бе получена от майката на Христослава Иванка Колева. Тя започва своята номинация със следните думи: “Реших да Ви пиша, за да споделя една история за добрия пример и хората, които според мен олицетворяват ценностите и духа на добротворството. За нашето семейство добротворците са Теодора Петкова и Виктория Колева, които видяха потенциала в дъщеря ни и с готовност помагат в сбъдването на нейните мечти и тези на други деца като нея!”

Христослава Колева, или Хриси, е едно борбено момиче в 11-ти клас в ПГЛПТ Казанлък, което подобно на младежите на своята възраст се сблъсква с множество предизвикателства и расте, заедно с тях. Хриси също е и дете със Синдром на Даун - една диагноза, едно определение, което неизбежно предначертава доста по-различен и труден път.

Когато се роди дете с увреждане, светът на неговото семейство се преобръща с главата надолу. Всеки родител, според силите си, търси възможност, докато детето му расте, то да се развива пълноценно и да се опитва да стане самостоятелно, доколкото това е възможно. Така и родителите на Хриси търсят възможност за занимания, които да й помогнат да расте като всяко дете. В търсенето си, те срещат страх и липса на желание да се работи с дете, което не е като останалите…

Майката на Хриси споделя: “Дълго време преди това, бяхме търсили различни извънкласни дейности в град Казанлък и Стара Загора, където да запишем Хриси и да й дадем възможност да се социализира с връстници, да намери своята страст към музика, изкуство, др. За съжаление, треньори и преподаватели, които да работят с дете с увреждане или нямаше, или ни отказваха, поради причини като страх, липса на информация, липса на подготовка. Без да се отказваме от идеята да намерим подходящата среда за дъщеря си, стигнахме до басейна, където срещнахме Теодора Петкова и Виктория Колева, които ни накараха не само да се почустваме добре дошли, но и с радост видяхме колко бързо дъщеря ни усети нужната за нея подкрепа. Подкрепа в толкова много аспекти - време, гъвкавост, професионализъм в работата с деца с увреждане, но и финансова подкрепа, без която Хриси нямаше как да стигне до нивото, на което се намира днес. Теодора  и Виктория приеха Хриси от ден едно и решиха да работят с нея безвъзмездно, което правят и до днес. Решение, което само хората с добри сърца биха взели. Решение, което само тези, които истински разбират ползите на спорта за физическото и ментално развитие на едно дете могат да вземат. Те научиха дъщеря ми на техниката на плуването. Беше трудно, но с търпение и упорит труд всичко се постига!

Хриси претърпя сложна сърдечна операция, когато бе едва на две години. Благодарение на плуването, времето и усилията на тези две дами през годините, втората операция на сърцето на Хриси бе отменена.

Освен физически, резултатите от работата със страхотни треньори и най-вече хора, са видими и на ментално ниво. Този устрем и решителност, с който Теодора  и Виктория се борят на всяка тренировка, за да поддържат пламъчето в очите на детето ми, запалиха състезателния дух на Хриси и я научиха да вярва, че може да постигне нещо значимо, че има право и възможност да се бори за мечтите си.

Така, благодарение на тези треньори, Христослава стана неколкократна Балканска и Европейска шампионка, като през 2021 г., тя бе сред първите българи, взели участие на световно първенство за хора с увреждане по плуване в Италия и завоюва два сребърни медала за България.

Възможността за номиниране на добротворци ще продължи до 18 ноември, включително, а Церемонията по връчването на Годишните награди “Добрият Самарянин“ ще се проведе на 5. декември (понеделник), от 19:00 часа, в концертната зала на Държавна опера - Стара Загора.

Номинации се приемат на dobro@samaritans.bg, както и лично на адрес: гр. Стара Загора, ул. "Патриарх Евтимий" № 57, в Централното управление на Сдружение „Самаряни“ или в специалната пощенска кутия на доброто, позициониранa на Централна поща - гр. Стара Загора.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10999 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7580 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7416 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6096 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5583 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5460 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4891 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4662 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3902 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3569 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак