12:46 | 30 ноември 22 2234

Реставрираната баня в с. Ягода с номинация в конкурса „Сграда на годината 2022“

Реставрираната баня в с. Ягода с номинация в конкурса „Сграда на годината 2022“ / Новини от Казанлък

Община Мъглиж ще се бори в националния конкурс „Сграда на годината 2022“ с проекта "Консервационна реставрация на съществуваща сграда- Минерална баня с. Ягода”, в категорията Социална инфраструктура – здравеопазване.

"Проектът на Минералната баня, получи грамота за участие в изданието и продължава участието си във вота ,,Сграда на публиката”, чрез онлайн гласуване в сайта на конкурса- www.buildingoftheyear.bg, от 01 до 14 декември 2022 г. Благодаря на всички участници в реализацията на този грандиозен проект, но най-вече на жителите на Общината за сърдечната подкрепа и доверие“, сподели кметът д-р Душо Гавазов.

Сградата е проектирана от 1925-1926г. от арх.Христо Димов от Стара Загора. Открита е през 1928г. за Баня към минералните извори в с. Ягода. Сградата на Банския Комплекс в с. Ягода е включена в регистъра на недвижимите културни ценности на Община Мъглиж, с категория "архитектурно-строителен" паметник на културата. Арх. Христо Димов е роден на 22 ноември 1890 г. в с. Дъбово, Казанлъшко / днес част от община Мъглиж/ . До четвърто отделение учи в училището в с. Дъбово, прогимназия – в Казанлък, а гимназия – в Стара Загора. През 1921 г. завършва Чешката държавна политехника в Прага. От 1921 до 1924 г. е архитект на Община Стара Загора, а след това – архитект на частна практика.Членува в новосъздадената Инженерно-архитектурна камара. Специализира проектиране на обществени сгради. Член на Балнеоложкото дружество в Прага.

Сградата е монолитна, двуетажна със застроена площ 808,35кв.м. и разгъната застроена площ 1616,70кв.м.. Класическа сграда, в аритектурен стил "неокласика", с четерискатен покрив, две фланкиращи кули над централния вход и монолитни куполи над басейните и входния вестибюл. Плановата схема е симетрична, с централно фоайе, разделящо двете отделения – за мъже и жени. Преди ремонта сградата е в пред аварийно състояние, затворена е за посетители и не се ползва по предназначение от години. Проектът за «Възстановяване и ремонт на съществуваща сграда - Бански Комплекс – Консервационна реставрация на съществуваща сграда – Минерална баня» е на арх.Милен Маринов, който по настоящем е доктор по "Изкуствознание и изобразително изкуство, църковни изкуства". С ремонта на сградата, не само се реновират фасадите и къпалните от миналото, но и в отговор на съвременните изисквания на потребителите, се преопределят помещения за осъществаване на мануална терапия. Възстановени са фасадите, оформени с щукатурни пиластри с канелюри, декоративни корнизи и отделни пластични елементи.

Впечатляващ е главният вход оформен с триделна аркада, над която има балкон с балюстрада. Прозорците на страничните части с басейните са засводени. Фоайето е оформено като най-представителната част на сградата, с касетиран купол с пластичен орнамент в средата. Дървената каса за билети във фоайето е с пластична декорация, както и парапета на стълбата водеща към втория етаж. Подменени са всички ВиК и електрически инсталации. Използвани са съвременни висококачествени материали на утвърдени фирми производители. Банският комплекс е от особено значение за жителите на село Ягода и околностите, а лечебните свойства на минералната вода са познати и ползвани от няколко поколения българи. Сградата е ситуирана в имот с площ 5 740кв.м., който предоставя широк пешеходен достъп. В околното пространство е изпълнена вертикална планировка от многоцветна настилка и озеленяване. Изграден е динамичен фонтан с програмно управление и подводно декоративно осветление. Пред главната фасада, която е южна, пространството се слива със съществуващ парк, чиято площ е над 60дка. Транспортният достъпът до комплекса е възможен по улици от изток и от запад, като втората е благоустроена с нова инфраструктура, тротоари и асфалтова настилка. Същата завърша при напълно реконструиран и модернизиран паркинг с 88 паркоместа. Западно на сградата е обособена детска площадка между дърветата. Оформена е зона за игра на деца с комбинирано детско съоръжение за възрастова група 3-12г, подходящо и за деца с увреждания.

За цялостно подобряване на общественото пространство, за ангажиране на младежта и с насоченост към нея, са в пълна проектна готовност две мини футболни игрища , предвидени в зоната на парка, в непосредствена близост до Банския комплекс. С реновирането на сградата се дава нов живот и се запазва една недвижима културнна ценност за идните поколения, функционалността и естетическото й въздействие, както и на околно пространство, носи удовлетворение от цялостната концепция за отдих и най-важното достъпност и популяризиране на лековитата минерална вода за широк кръг от хора.

Снимки: www.buildingoftheyear.bg

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

6187 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5910 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4680 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4478 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4352 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3823 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3053 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2752 | 21 април 2024

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления

2639 | 23 април 2024

Микробус и лека кола катастрофираха в района на Дунавци

2058 | 20 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак