14:22 | 21 декември 22 1029

Още три нови камиона ще почистват Казанлък и цялата община

Още три нови камиона ще почистват Казанлък и цялата община / Новини от Казанлък

Пристигнаха последните придобивки на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” към Община Казанлък. Това са един самосвал и два сметосъбирачни камиона. Новината съобщи директорът на предприятието Теменужка Люцканова.

Новият самосвал ще обезпечи превоза на едрогабаритни превозни работи, за която услуга до момента Общината е заплащала такса. Двата нови сметосъбирачни камиона  са много по-малки и мобилни от другите. Те са с с 12-тонно шаси и вместимост от 9 куб.м. Благодарение на габаритите си ще могат влизат и маневрират в по-малките улички, където големите камиони не успяват.

„Другите два автомобила, които до момента извършваха сметосъбирането на еднофамилните кофи вече са за брак, те просто не могат, а и не бива да стоят на пътя.”, заяви директорът на предприятието.

Новите камиони вече са регистрирани и в момента се оборудват с мобилни системи и карти за зареждане, вече са регистрирани. Ще започнат работа веднага след нова година.

До момента Общинското предприятие успя да закупи общо 11 автомобила, 8 от които са сметосъбирачни камиони и самосвали. През 2023 година Общинското предприятие ще продължи да се оборудва. Това става ясно от план-сметката на предприятието, която бе гласувана и приета днес по време на последното заседание на Общински съвет Казанлък. План-сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2023 г. е на обща стойност 8 477 572 лв.

За догодина предприятието предвижда закупуването на сметосъбирач, челен товарач, три самосвала – 3,5 т., 12 т. и 18 т., мини багер, електрическа триколка, два автомобила. Прогнозната стойност за закупуване им е 1 726 100 лева. Ще бъде закупен и прикачен инвентар за измиване на улици с прогнозна стойност от 35 000 лева.

„Тази техника ни е жизненоважна. Без нея ние няма как да отговорим адекватно на потребностите на гражданите на Общината. Прикаченият инвентар ще реши напълно проблема с поливането на цветните градини и измиването на улиците на града.”, коментира Теменужка Люцканова.

Тя изказа също голямата си благодарност към Севдалин Сандев - началник на транспорта в предприятието, на него и целия му екип с думите: „Той подготви спецификациите и обществените поръчки за Общинското предприятие. Изцяло той се занимава с технологичния процес за приемането на автомобилите, също така той се грижи за целия автопарк на предприятието, за което му благодаря много.”

Важно перо в план-сметката е закупуването на съдове за смет - 436 400 лева. Екипът на предприятието е акцентирало на съдовете тип ракла – те са с двоен капак. „Избрахме този вид, за да бъдат по-удобни за гражданите. Като изхвърляте боклука си, отваряте малкото капаче, без да се цапате като отваряте големия капак.”, добави Люцканова.

Ще бъдат закупени и още от големите контейнери тип лодка – 3 и 6-кубикови. Решението е продиктувано от засиления интерес и потребност на услугата от гражданите. Предвижда се закупуването на още еднофамилни кофи, български контейнери, и контейнери за разделно събиране.

Ще бъдат осигурени средства на стойност 140 000 лева и за разширяването на компостиращата станция за зелен отпадък. „Отново искам да апелирам гражданите да изхвърлят в съдовете за смет единствено битов отпадък – в никакъв случай зелен или строителен. Строителният отпадък чупи сметосъбирачните камиони и разходите стават страшно големи. А зеленият отпадък трябва да се сепарира, за което общината заплаща високи такси.”, каза още Люцканова. Зеленият отпадък може да оставяте в чували до контейнерите, след което той бива извозен и компостиран, за да използва за наторяване.

В план-сметката, по чл.66 от ЗМДТ, е предвидено и увеличение на основната работна заплата на персонала с 10%. В Общинското предприятие работят 162 служителя.

За 2023 година Община Казанлък не предвижда увеличаване на такса битови отпадъци като размера на таксата е определен с Решение №9 от 19.12.2019 година.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак