14:22 | 21 декември 22 1064

Още три нови камиона ще почистват Казанлък и цялата община

Още три нови камиона ще почистват Казанлък и цялата община / Новини от Казанлък

Пристигнаха последните придобивки на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” към Община Казанлък. Това са един самосвал и два сметосъбирачни камиона. Новината съобщи директорът на предприятието Теменужка Люцканова.

Новият самосвал ще обезпечи превоза на едрогабаритни превозни работи, за която услуга до момента Общината е заплащала такса. Двата нови сметосъбирачни камиона  са много по-малки и мобилни от другите. Те са с с 12-тонно шаси и вместимост от 9 куб.м. Благодарение на габаритите си ще могат влизат и маневрират в по-малките улички, където големите камиони не успяват.

„Другите два автомобила, които до момента извършваха сметосъбирането на еднофамилните кофи вече са за брак, те просто не могат, а и не бива да стоят на пътя.”, заяви директорът на предприятието.

Новите камиони вече са регистрирани и в момента се оборудват с мобилни системи и карти за зареждане, вече са регистрирани. Ще започнат работа веднага след нова година.

До момента Общинското предприятие успя да закупи общо 11 автомобила, 8 от които са сметосъбирачни камиони и самосвали. През 2023 година Общинското предприятие ще продължи да се оборудва. Това става ясно от план-сметката на предприятието, която бе гласувана и приета днес по време на последното заседание на Общински съвет Казанлък. План-сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2023 г. е на обща стойност 8 477 572 лв.

За догодина предприятието предвижда закупуването на сметосъбирач, челен товарач, три самосвала – 3,5 т., 12 т. и 18 т., мини багер, електрическа триколка, два автомобила. Прогнозната стойност за закупуване им е 1 726 100 лева. Ще бъде закупен и прикачен инвентар за измиване на улици с прогнозна стойност от 35 000 лева.

„Тази техника ни е жизненоважна. Без нея ние няма как да отговорим адекватно на потребностите на гражданите на Общината. Прикаченият инвентар ще реши напълно проблема с поливането на цветните градини и измиването на улиците на града.”, коментира Теменужка Люцканова.

Тя изказа също голямата си благодарност към Севдалин Сандев - началник на транспорта в предприятието, на него и целия му екип с думите: „Той подготви спецификациите и обществените поръчки за Общинското предприятие. Изцяло той се занимава с технологичния процес за приемането на автомобилите, също така той се грижи за целия автопарк на предприятието, за което му благодаря много.”

Важно перо в план-сметката е закупуването на съдове за смет - 436 400 лева. Екипът на предприятието е акцентирало на съдовете тип ракла – те са с двоен капак. „Избрахме този вид, за да бъдат по-удобни за гражданите. Като изхвърляте боклука си, отваряте малкото капаче, без да се цапате като отваряте големия капак.”, добави Люцканова.

Ще бъдат закупени и още от големите контейнери тип лодка – 3 и 6-кубикови. Решението е продиктувано от засиления интерес и потребност на услугата от гражданите. Предвижда се закупуването на още еднофамилни кофи, български контейнери, и контейнери за разделно събиране.

Ще бъдат осигурени средства на стойност 140 000 лева и за разширяването на компостиращата станция за зелен отпадък. „Отново искам да апелирам гражданите да изхвърлят в съдовете за смет единствено битов отпадък – в никакъв случай зелен или строителен. Строителният отпадък чупи сметосъбирачните камиони и разходите стават страшно големи. А зеленият отпадък трябва да се сепарира, за което общината заплаща високи такси.”, каза още Люцканова. Зеленият отпадък може да оставяте в чували до контейнерите, след което той бива извозен и компостиран, за да използва за наторяване.

В план-сметката, по чл.66 от ЗМДТ, е предвидено и увеличение на основната работна заплата на персонала с 10%. В Общинското предприятие работят 162 служителя.

За 2023 година Община Казанлък не предвижда увеличаване на такса битови отпадъци като размера на таксата е определен с Решение №9 от 19.12.2019 година.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14503 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11622 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6477 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5574 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5476 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3859 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3442 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3434 | 29 април 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3206 | 28 април 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3129 | 02 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак