13:31 | 19 януари 23 1781

“Ти решаваш“ готови да помагат на местния инициативен комитет в борбата срещу проекта на Кастамону

“Ти решаваш“ готови да помагат на местния инициативен комитет в борбата срещу проекта на Кастамону  / Новини от Казанлък

Представители на гражданското сдружение „Ти решаваш” се срещна с казанлъчани и жители на селата Горно и Долно Сахране, по повод недоволството на хората към инвестиционното намерение за разширение на инсталацията за производство на смоли в „Кастамону България” АД.

Срещата-дискусия се проведе снощи в Младежкия дом, а на нея присъстваха представители на „Ти решаваш”: Димитър Палов – председател на сдружението, Дарина Палова – юрист, Вангел Вангелов от клон Казанлък и Ивелин Иванов ветеринарен лекар. Там бяха и членовете на инициативния комитет, който се бори срещу проекта на „Кастамону” и десетки гражадни, заинтересувани от този казус. Сред тях бе и директорът на СУ „Екзарх Антим I” Радиана Стефанова в качеството си на еколог (по образование) и зам.-председател на Общински съвет Казанлък.

В началото на срещата гостите от „Ти решаваш” запознаха хората с тяхната успешна борба срещу инвестиционно намерение на завод за каменна вата за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в село Върбовка, край Павликени. Те се борят с този казус вече година и до момента проекта не се осъществил. 

Бояна Йорданова от инициативния комитет „България за чиста Розова долина” запозна гостите от сдружението и заинтересованите граждани с проекта на „Кастамону”, който предвижда производство на формалин. Тя разясни проблемите, които са открили в проекта и опасностите за околната среда –въздуха и водата на цялата Старозагорска област, ако този проект се осъществи. Йорданова подчерта също, че „Кастамону” се превръща в химически завод, вместо в дървопреработвателен. Проектът предвижда освен производството на химически продукти и тяхната продажба.

Адвокат Петранка Гъркова, също член на инициативния комитет сподели, че все още се очаква да излезе официалното решение на експертния съвет, като след появата на документа те ще могат да обжалват неговото решение в 14-дневен срок. Припомняме ви, че съветът се проведе на 11 януари, а проекта бе гласуван с 11 гласа „За” и три гласа „Против”, като срещу разширението гласуваха кметовете на селата Долно и Горно Сахране и РДНСК. Стана ясно също, че на съвета не са присъствали независими експерти от независими организации.

Всъщност още през 2014 г. предприятието „Кастамону” е въвело инвестиционно намерение за производство на формалдехидни смоли по кратката процедура, с 14 дневен срок за уведомяване на населението, като то е подадено на 22 декември 2014 г., а срокът е изтекъл на 6 януари 2015 г. „Просто никой не е обърнал внимание на сложената обява. Има такава практика – да се пускат по празниците.”, заяви адвокат Гъркова. Тя допълни още, че преди да бъде издадено разрешението за първата инсталация, предвиждаща производство от 20 000 тона формалин годишно, няма и седмица по-късно, Кастамону подава ново инвестиционно намерение с промяна на количеството – от 20 000 на 47 000 тона годишно. „Всъщност с това инвестиционно намерение в самото искане прокуристът на „Кастамону” е написал: „Това представлява промяна на производствената дейност”. А днес в РИОСВ ни убеждават, че и сега Кастамону си остава дървообработващо предприятие.”, допълни още адвокат Гъркова.

Радиана Стефанова запозна аудиторията с внесеното вчера писмено запитване от народните представители на ПП „ГЕРБ” от областта – Маноил Манев, Красимир Вълчев и Илиана Жекова. Тяхното искане е да бъде предоставен писмен отговор от министъра на околната среда и водите на въпроса дали има опасност от това производство, и при евентуално изтичане на вредни вещества дали може да се стигне до замърсяване на яз. „Копринка“, който водоснабдява редица населени места в региона. „Имате нашата подкрепа и всички ние с каквото можем да бъдем полезни – ще го направим.”, заяви още Стефанова.

Инициативният комитет съобщи, че се е свързал с няколко екологични организации, като от „Ти решаваш” заявиха готовност да предоставят контакти на още такива. Те споделиха опит в стъпките, които трябва да бъдат предприети и изказаха готовност да помогнат с каквото могат.

Един от съветите, който „Ти решаваш” даде на местния инициативен комитет е да стартира физическа подписка. Оказва се, че онлайн петициите не са легитимни и не издържат в съда. За това през следващите дни ще бъде създадена и разпространена физическа подписка на хартия, която да послужи като легитимен документ пред органите. Тя ще бъде разпространена по всички населени места в областта.

Инициативният комитет търси помощ от независими експерти, еколози и адвокати, които да се включат борбата срещу проекта. Екипът има намерения и за извършване на специализирани експертизи, които да докажат, че в проекта има нарушения. За тази цел обаче ще е нужно и финансиране, за което най-вероятно ще се събират средства от дарители.

Станаха ясни и стъпките за борба срещу проекта – обжалване пред административен съд Стара Загора. Ако съдът отхвърли жалбата ще се обжалва пред Върховен административен съд. Ако и тази инстанция не подкрепи гражданите и инвеститора не се откаже, единственото решение според сдружението „Ти решаваш” е протести, гражданско неподчинение и директна конфронтация.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7699 | 19 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

6032 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5886 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5336 | 19 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4618 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4452 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4249 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3795 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3020 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2731 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак