16:30 | 19 януари 23 1683

ГЕРБ, Възраждане и БСП също алармират за инвестиционното намерение на Кастамону

ГЕРБ, Възраждане и БСП също алармират за инвестиционното намерение на Кастамону / Новини от Казанлък

Три партии в парламента изразяват подкрепата си към хората срещу инвестиционното намерение на разширение на съществуващата инсталация за производство на формалин в „Кастамону България” АД. Това са ГЕРБ, БСП и Възраждане.

На 17 януари на пресконференция на ГЕРБ Стара Загора, народните представители от 27 многомандатен избирателен район Маноил Манев, Красимир Вълчев и Илиана Жекова изразиха позицията си по казуса „Кастамону”. Маноил Манев съобщи пред журналистите, че е провел среща с кметове на няколко села, разположени в близост до производствената база на „Кастамону България“ в с. Горно Сахране, община Павел баня. „Поводът е притесненията на хората, свързани с одобрения вече ОВОС от Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора за промяната в предмета на дейност на предприятието. Инвестиционното предложение е за разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли. Още в сряда ще внесем въпрос към министъра на околната среда и водите. Нека експертите да излязат и да обяснят на хората ясно дали има опасност от това производство. При евентуално изтичане на вредни вещества дали може да се стигне до замърсяване на яз. „Копринка“, който водоснабдява редица населени места в региона“ – каза Маноил Манев.

Народният представител от Възраждане Димитър Пашев, който е родом от Казанлък, вчера зададе писмен въпрос нa председателя на ДАНС Пламен Тончев, във връзка с инвестиционното намерение на турската дървопреработвателна компания. Пашев твърди: „От наши информатори разбрахме, че служители на ДАНС са били в РИОСВ и са разпитвали за фирмата. В тази връзка, зададох и своя въпрос, като тук е важно на първо място да разберем дали е застрашено здравето на гражданите и екологичната сигурност на страната.”

Още от самото начало на обществения интерес по темата за зам.-председател на инициативния комитет беше избран д-р Калин Калинов – доктор по Химия от БАН, също казанлъчанин и дългогодишен активист и експерт на Възраждане.

Днес, 19 януари, на брифинг пред медиите в Народното събрание БСП сигнализира за  сериозен и опасен проблем, назряващ в Казанлъшко. "Става въпрос за разширяване на химическо производство в населено място и то в едно от най-хубавите места в България - Розовата долина. Проблемът е тежък, опасно е. До портите на завода има и ЖП линия, основен път София-Бургас. Става въпрос за въздуха и водата на хората в казанлъшките села Долно и Горно Сахране, има опасност и за язовир Копринка", посочиха от БСП и допълниха, че ще предприемат промени в закона за подобни химически заводи да има отстояние от населени места.

На брифинга на БСП днес присъстваха и кметовете на двете села Долно и Горно Сахране Димитър Димитров и Янко Янков, както и членовете на инициативния комитет адвокат Петранка Гъркова, д-р Калин Калинов и Бояна Йорданова.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5687 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5183 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4966 | 27 ноември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

4454 | 01 декември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3982 | 25 ноември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

3982 | 01 декември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3197 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3179 | 26 ноември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2513 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2428 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак