15:05 | 01 февруари 23 6705

До края на годината разширяват Розариума и пешеходната зона в Казанлък

До края на годината разширяват Розариума и пешеходната зона в Казанлък / Новини от Казанлък

До края на 2023 година в Казанлък предстои да се изпълнят два проекта в централната част на Казанлък – разширението на парк Розариум и разширението на съществуващата пешеходна зона, която ще свърже ул. „Скобелев” с парк Розариум. Това обяви пред медии зам.-кметът по инфраструктура, строителство и транспорт в Община Казанлък Даниела Коева.

Проектът за разширение на пешеходната зона е изработен през 2022 г., като в момента тече процедурата по избор на изпълнител, който ще извърши строителните дейности. Изпълнителят ще подмени съществуващата настилка, ще подмени и добави уличното и парково осветление, ще обнови тротоарните пространства и ще озелени.

„Новата настилка всъщност ще е естествено продължение на съществуващата и ще има за цел да изведе пешеходното движение от центъра на град Казанлък директно до входа на парка, който е до поликлиниката.”, уточни Даниела Коева.

Проектът обхваща почти 5000 кв. м., рамките на които са от от ул. „Стара планина”, в зоната на Розариума, до подхода към ул. „Скобелев”, до цветният часовник и ул. „Македония”.

Изграждането на тази връзка на пешеходната зона има за цел да подобри централната градска част, да подобри пешеходното движение, като възможно най-малко натовари живеещите в региона. За тази цел проектът предвижда и по-добра организация с паркирането на ул. „Стара планина”. Също така е предвидено място около кръговото кръстовище на входа на Розариума, където също ще има възможност да се паркира.

„Успоредно с подготовката за разширението на пешеходната зона, още в процеса на проектирането ѝ, търсихме решения за собствениците на жилища в този участък, и по-точно тези, които не притежават собствени гаражи или място за паркиране. Търсихме начини да им осигурим възможност за паркиране близо до дома. Такава възможност предоставя изградения през 2022 паркинг на ул. „Любен Каравелов”, който планираме да бъде предоставен приоритетно на живеещите в тази зона, по съответния ред.”, подчерта заместник кметът.

Разширението на пешеходната зона ще бъде допълнено с разширението на парк Розариум, или връщането в цялостните му граници, както е бил преди. Това става възможно след като с решение на Общински съвет Община Казанлък стана собственик на останалата част от парк Розариум, която до миналата година бе частна собственост. Екипът на общината възложи на млади проектанти да изработят идейни проекти за обособяването ѝ.

Площта, с която парка ще бъде разширен е около 2200 кв.м. В момента пространството е обрасло с храсти и дървесна растителност, която по предписание на общината проектантите трябва да запазят в максимална степен.

„Желанието ни е в тази част да се предвидят места, на които да дадем възможност на младите хора, във възраст от 12 до 18 години, да намерят своето място в парка. В предвид съществуващите площадки за деца от 3 до 12 години, както и спортните площадки, установихме, че младежите не успяват да намерят своята зона.”, сподели Коева.

Друго поставено условие пред проектантите е да се предвиди възможност за провеждане на различни събития на открито в новата част на парка, където да има място за публика и за изяви от различен характер.

След изработването на идейния проект той ще претърпи целия цикъл от разглеждане и одобряване, след което Община Казанлък ще има възможността да извърши строителните дейности по приобщаването му към останалата част на парка.

И двата проекта ще се реализират до края на тази календарна година, уточни още зам.-кметът.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак