17:53 | 10 февруари 23 5981

Двама от златните медалисти на Tео в лаборатории на бъдещето в Kалифорния

Двама от златните медалисти на Tео в лаборатории на бъдещето в Kалифорния / Новини от Казанлък

През лятото на 2019 г., по инициатива на професор Теньо Попминчев –ученик на Теодосий Теодосиев – беше организирана кампания за набиране на средства за провеждане на лятна школа по експериментална и теоретична физика „Рентгенови лазерни лаборатории на бъдещето“ за олимпийски шампиони от школата на Тео. Идеята беше олимпийците да се докоснат до нови технологии и научни изследвания, чрез участието им в решаването на задачи в приложност в свръх технологичните лаборатории на професора в Сан Диего и във Виена, където се сътворява лазерна светлина с екзотични квантови свойства, за заснемане на био и нано системи с висока прецизност, едновременно във времето и в пространството.

С ентусиазъм и за кратко време три юридически и трийсет и пет физически лица от България и чужбина дариха приблизително 23 878 лв. към Фондация Тео, което даде възможност да се реализира първото участие на учениците в Калифорния - изкачващата се към четвърто място икономика в света.

Поради COVID, стажът на учениците се проведе в 2022 година. През месец септември, носителите на множество медали и награди от Международни и Национални олимпиади и състезания отлетяха за щата, приютил едни от най-големи световни технологични и финансови центрове - казанлъчанинът Александър Проданов (5 златни, 3 сребърни медала, и 3 бронзa за 2018-2022 година) и Маргулан Исмолдаев от Варна, (4 златни и 3 сребърни медала за 2019-2022 година). Според професор Попминчев работата в университетски лаборатории в ранна възраст е предопределяща за младите таланти, защото това им дава реално ориентиране във фундаменталната и приложна страна на природните науки, в „области, в които няма учебници“, и които ще са база на следващите поколения високи технологии и трилионни компании по време на втората квантова революция в началото на 21 век. „В Сан Диего, този слънчев рай на брега на Тихия океан, обитаван от морски лъвове, пеликани, и корморани, видяхме terra nova на възможности и се запознахме как се прави голяма наука“, казва Александър.

Заедно с двамата олимпийци до Северна Америка пътува и Тео, придружен от филмовия екип на режисьора Николай Василев. След успеха на вдъхновяващия документален филм „Формулата на Тео“, който поставя важността на науката в нова светлина, екипът започна работа върху загатнатото продължение на историята, в която се разказва за учениците на Теодосий. Филмът „Социално силните” ще покаже най-любопитните ранни медалисти по „силов интелект“, които с летящ старт от школата в България, сега в Калифорния, Ню Йорк, и Флорида, покоряват върховете на наука, финанси и индустрии и вдъхват респект по света. „Искаме да покажем, че „изтичането на мозъци“ е вече част от едно старо възприятие – мозъците могат да се синхронизират във всяка точка на планетата, не за да решават локални проблеми, а за да правят научни открития, които са отвъд пределите на довчерашното познание“, обобщава режисьорът, който придружава Тео и в лабораториите на Попминчев във Виена. Очаква се документалния филм „Социално силните“ да бъде реализиран през 2023 година и да има премиера есента в Казанлък, със заявка за участие в Холивуд на първия Български филмов фестивал, организиран от Фондация BGFace, Лос Анджелис, и съвместен във времето с откриването на монумент на Българската Азбука в столицата на филмовата индустрия.

Благодарение на съпричастността на меценати в страната и в чужбина, от общата сума бяха похарчени приблизително 16 518 лв.

Фондация Тео изказва благодарности на Вася и Стоян Гогови от Сан Диего, на „Арсенал” АД Казанлък, които подпомогнаха олимпийците, на Павлин Савов и Петко Динев, които осъществиха пътуването на Тео в Ню Йорк и Флорида, на Владимир Калинов от Колорадо, както и на всички останали дарители, които направиха това пътуване възможно. Оставащите над 7 360 лв., ще бъдат използвани за пътуванията през 2023 година до лабораториите на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, с призив за подкрепа със следващи дарения за бъдещи „квантови олимпийски надежди”.

/Фондация ТЕО

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак