14:14 | 22 февруари 23 6162

Пет бъдещи учителки успешно положиха своя държавен изпит в ОУ “Георги Кирков“

Пет бъдещи учителки успешно положиха своя държавен изпит в ОУ “Георги Кирков“ / Новини от Казанлък

Днес, в ОУ „Георги Кирков” се проведе държавният изпит на първата група студенти от Тракийския университет, специалност Предучилищна и начална училищна педагогика, които изкараха своята практика в казанлъшкото училище. ОУ „Георги Кирков” е първото базово училище в Казанлък, което дава възможност на студентите от Казанлък и региона да преминат своето практическо обучение близо до дома.

Бъдещите млади учители проведоха часове пред изпитващите от ТрУ – проф. д-р Таня Борисова декан на Педагогическия факултет в ТрУ, зам.-декан доц. д-р Румяна Неминска и д-р Аксения Тилева. Днес, своя държавен изпит в ОУ „Георги Кирков” преминаха 5 студенти, които се обучават в задочна форма. А други 6 студенти, в редовна форма на обучение, сега започват своята практика в Казанлък. Екипът на казанлъшкото училище осигури на студентите трима базови учители, които бяха техни ментори. Това са Росица Джегарова, Надка Маноева и Светла Лазарова.

„Горда съм, че изпитващите са изключително доволни и очаровани от начина на преподаване на нашите учители, от подготовката на класовете, както и от „нашите” вече студенти, които също са доволни от своята практика. Мисля, че това е една добра идея, която реализирахме. Договорът ни с ТрУ е за една година, но ако за следващата година бъдем избрани и поканени отново ще се отзовем да бъдем базово училище в Казанлък.”, заяви директорът на ОУ „Георги Кирков” Сребра Касева.

Един от студентите, който премина успешно днес своя изпит в ОУ „Георги Кирков” е 23-годишната Сандриния Илийкова от село Копринка. На въпроса как е преминала нейната практика тя отвърна: „Изключително съм радостна, че в Казанлък има базово училище. Много по-удобно е да карам практиката си тук, вместо да пътувам всеки ден до Стара Загора.  Училището и колектива много ми допаднаха, цялата атмосфера тук допринася за спокойната среда, както сред учениците, така и сред учителите. Като цяло и класа бе изключително подготвен от тяхната госпожа. Днешният изпит бе едно доста различно изживяване, макар че мина доста спокойно. Децата бяха много подготвени.”, заяви бъдещия педагог.

Срещнахме се и с един от менторите – началният учител Росица Джегарова, която сподели: „Абсолютно съзнаваме отговорността, защото държахме бъдещето на колегите в ръцете си. Дадохме много от себе си, като смятам, че те постигнаха много добри резултати – чувстват се добре сред децата. С това менторство не само те учиха от нас, а и ние учихме от тях. Аз също успях да приема нови неща и идеи, с които да успея да отговоря на новото време, защото децата вече са различни.”

Това е първата година, в която Педагогическият факултет на ТрУ поиска да се свърже с училища в региона, като за целта екипа се обърна към Община Казанлък и към г-жа Касева, заяви деканът на факултета проф. д-р Таня Борисова. „Приятна изненада се оказа, че тук работят наши бивши студенти, които са много добри учители. Приятна изненада се оказа материалната база на училището, и тук нашите студенти могат да видят на практика в пълна степен това, което са прочели на теория. На територията на Община Казанлък работят мотивирани учители и още по-добре работещи директори, които осъзнават какво може да даде на училището тази млада енергия на нашите студенти. Когато предложихме на нашите студенти, които са от Казанлък, да карат практиката си в техния град, се оказа че има и старозагорци, които желаят да са на практика тук. Това за нас е още едно доказателство, че когато работи, няма значение къде се намира училището.”, допълни още деканът на факултета.

Като член на държавната изпитна комисия зам.-декан доц. д-р Румяна Неминска изрази изключителните си впечатления от професионализма на един от менторите - г-жа Маноева. „Вижда се, че с класа е работено, децата имат навици и знания по един сериозен предмет – Родинознание. Видях много екипна работа. Структурата на урока беше не само теоретична. Студентките работиха много спокойно с децата. Смея да кажа, че имаме едно страхотно попадение с училището и екипа, който работи тук.”, допълни  Неминска.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак