12:59 | 24 февруари 23 8264

Доц. д-р Трифонов: Ще развия цялата гама акушеро-гинекологични услуги без заплащане

Доцент д-р Иван Трифонов е най-новото попълнение от екипа специалисти, които работят в Районна поликлиника Казанлък

Лекарят е специалист по акушерство и гинекология. Д-р Трифонов има дългогодишен стаж в бранша и е едно от утвърдените имена сред професионалистите в сферата.

Завършил е Старозагорския медицински институт през 1988 г., а 5 години по-късно специализира акушерство и гинекология в София. Практикува няколко години в Тунис, след което се прибра в България, където до 2016 г. работи в Родилното отделение на УМБАЛ "Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, на което след няколко години застава начело. През 2012 г. става доцент в Тракийския университет, където преподава на студенти, акушерки и медицински сестри в Стара Загора и Хасково. През 2016 г. заминава да работи във Франция, където остава до края на миналата година, когато решава, че е време да се прибере в България.

Защо избрахте да работите в Районна поликлиника Казанлък?
Почти 7 години работих във Франция. След изтичането на поредния договор реших да се прибера в родината. След завръщането ми в България, последва предложението на д-р Пейчев, което ми се стори много интересно и съответно приех. На практика в казанлъшката поликлиника мисля, че не е разработван акушеро-гинекологичен кабинет, който да работи само и единствено със здравната каса. За това реших да дойда тук.

Какви са услугите, които предлагате на вашите пациентки и апаратурата, с която разполага кабинета?
Апаратурата, закупена от Поликлиниката, е много добра. Кабинетът разполага с един от последните модели ехографски апарати и също така колпоскопски апарат. Това са двете най-необходими неща, с които всеки един уважаващ себе акушер-гинеколог трябва да разполага в кабинета си. Смятам да развия цялата гама акушеро-гинекологични услуги, съответно без заплащане от страна на пациента, а само от здравната каса. Мисля, че така е правилно и този подход ще има успех.

Кои са най-често срещаните проблеми, с които се обръщат към вас дамите? Има ли превенция за тях?
Нежеланата бременност може да бъде отнесена към най-честите проблеми на жените в България. Имам чувството, че българката възприема аборта като контрацептивно средство, а това не е така. Сблъскваме се с много предразсъдъци относно съвременните средства за контрацепция, като започнем от „баналното“ хапче. Има стотици таблетки, подходящи за различните хормонални статуси при дамите, като например вътрематочните спирали. Напоследък в цяла Европа, с изключение на България, където това нещо, скоро ще получи своето приложение, са подкожните импланти против забременяване. Удобството за жената е голямо, а самия имплант се поставя под кожата на ръката за срок от три години. През този период тя може да бъде спокойна и да не се притеснява за това, че ще се получи нежелана бременност. Когато пациентката желае да забременее, импланта просто се изважда. Това са нещата, които възнамерявам да осъществявам тук, разбира се и със съответната профилактика на рака на маточната шийка. Ще развием също така и течната цитология. Сред цитонамазките, най-разпространени в България е така наречената суха цитология. По-добри резултати се получават обаче, когато цитонамазката се потопи в течна среда. От там може да се извлече не само информация за клетките, било то патологични, нормални или физологични, но и данни за HPV вируса, който е хумано папилома вирус и е доказан причинител на раковите и предраковите заболявания при жената.

Напоследък все по-често срещано при двойките се наблюдава невъзможността за забременяване по естествен път. На какво се дължи това? Какво може да се направи в тази ситуация?
Това се дължи на прекаленото разпространение на инвитро центрове в България. Няма такова нещо като намаляване на фертилитета на българката. За мен това е невярна информация, която се лансира в медийното пространство с цел да бъдат максимално облагодетелствани колегите, които работят в инвотро центровете. Разбира се няма нищо лошо. Това е последният инструмент на един акушер-гинеколог. Аз лично нямам впечатление, че българката има както казахте „все по-често проблеми със забременяването“.

Защо са важни профилактичните прегледи и с каква честота трябва да бъдат те? Има ли значение възрастта?
Разбира се, че има значение възрастта на жената. Например изследването за хумано папилома вируса, което почти изцяло е заменило класическата цитонамазка в западните страни, трябва да бъде започнато след 30-годишна възраст. Излишно е да се прави изследване на младо момиче за хумано папилома вирус до 30-годишна възраст защото наличието на патологичен вирус не доказва нищо, единствено става ясно че девойката има полов живот. Общо взето редовните цитонамазки трябва да започват не по-рано от 25-годишна възраст при жената, имайки предвид, че преди тази годишна възраст, раковите заболявания са изключително редки. След 25-ата година е добре жената да си прави цитонамазка, ако е класическата в България е прието това да се прави един път годишно. Ако има течна цитология, заедно с комбинацията за търсене на патологични HPV вируси, срока в зависимост от резултата може да бъде удължен и до 5 години.

Каква е средната възраст, според Вашите наблюдения, на която жените забременяват? Има ли причина според Вас за това?
Според мен жените в България забременяват малко по-рано отколкото в някои други страни, но все пак зависи много и коя е страната. В България се наблюдават много ранни бременности, които се дължат на различни фактори като дефицит на образование, недостъпност на контрацептивни лекарства. Този проблем не е еднозначно медицински. За мен конкретната възраст няма някакво особено значение. Възрастта на жената е подходяща, тогава когато физиологично тя е достатъчно добре развита, но и психологично е готова да приеме майчинството, да създаде и отглежда едно поколение.

Какво бихте посъветвали да направи една двойка, която физически и психически е готовя да има дете? (Прегледи, тестове, изследвания)
Когато мъж и жена са готови да създадат потомство, не лошо предварително да отидат при акушер-гинеколога, където ще мога да си направят изследвания за заразни болести, хепатит, диабет, както и да се разпитат хората за наличието на наследствени заболявания в семейството, които биха могли предварително да ни насочат в някаква област. Това се прави на много места и е редно да се направии тук в Казанлък като една предконцепционна консултация.

Има ли случай в практиката Ви, който никога няма да забравите?
Имам много такива случаи. Този, за който се сещам в момента, е свързан с една възрастна жена, която оперирах, заради гинекологичен проблем.
Тогава работех в старото АГ. На изписването си тя ми каза: „Докторе аз ще ти се отблагодаря.“ Отвърнах ѝ, че няма за какво да ми се отблагодарява и за мен е достатъчно, че всичко е завършило добре, след което се сбогувахме. Личеше си, че дамата не беше добре финансово обезпечена. След месец тя ме потърси на портала на лечебното заведение. Беше ми донесла изкуствена роза и кутия бонбони. Жестът ѝ много ме трогна, защото беше отделила от времето и минималната си пенсия, за да дойде и да каже едно „Благодаря!“.

Работили сте дълги години във Франция. Откривате ли разлика в практиката Ви с пациентките там и българките тук?
Може би българските пациентки при преглед, идват малко по-стресирани и някак си по-подготвени, от колкото французойките. Във Франция прегледите минаваха като нещо, което се случва всеки ден. Също така там при преглед не се плаща абсолютно нищо, по-голямата част от хората са осигурени и държавата е много социална. В България обаче има повече лекари - достъпа до лекарската помощ е много по-лесен, докато във Франция например аз имах записани пациентки за след три месеца. Всеки ден преглеждах между 15 и 20 жени. Съответно търсенето беше много голямо, а лекарите малко, но и доста по–добре платени, отколкото в България. Това мога да посоча като разлика.

Кабинетът на доц. д-р Иван Трифонов в Поликлиниката се намира на 3 етаж, кабинет №77. Часове за консултация могат да бъдат запазени на регистратурата на тел.: 0896 64 12 23 и 0894 60 76 76. Потребителската такса се заплаща на регистратурата. Лекарят работи с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Работно време:

Понеделник
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 16:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Вторник
Амбулаторни прегледи от 09:00 до 16:00 часа
Сряда
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 16:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Четвъртък
Амбулаторни прегледи от 09:00 до 16:00 часа
Петък
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 15:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Профилактични прегледи от 15:00 до 15:30 часа
Домашни прегледи от 15:30 до 16:00 часа

Районна Поликлиника Казанлък
ул. Стара планина № 12, кабинет № 77, ет.3

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък
“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9329 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9042 | 25 март 2024

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

7868 | 27 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

4805 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3804 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3174 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

2835 | 27 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2268 | 25 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2226 | 22 март 2024

Шипка фест ще събере майстори и занаятчии от цялата страна през септември

2194 | 21 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак