Kazanlak.Com / Новини

Доц. д-р Трифонов: Ще развия цялата гама акушеро-гинекологични услуги без заплащане

24 февруари 2023, 12:59 коментара 5438

Доцент д-р Иван Трифонов е най-новото попълнение от екипа специалисти, които работят в Районна поликлиника Казанлък

Лекарят е специалист по акушерство и гинекология. Д-р Трифонов има дългогодишен стаж в бранша и е едно от утвърдените имена сред професионалистите в сферата.

Завършил е Старозагорския медицински институт през 1988 г., а 5 години по-късно специализира акушерство и гинекология в София. Практикува няколко години в Тунис, след което се прибра в България, където до 2016 г. работи в Родилното отделение на УМБАЛ "Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, на което след няколко години застава начело. През 2012 г. става доцент в Тракийския университет, където преподава на студенти, акушерки и медицински сестри в Стара Загора и Хасково. През 2016 г. заминава да работи във Франция, където остава до края на миналата година, когато решава, че е време да се прибере в България.

Защо избрахте да работите в Районна поликлиника Казанлък?
Почти 7 години работих във Франция. След изтичането на поредния договор реших да се прибера в родината. След завръщането ми в България, последва предложението на д-р Пейчев, което ми се стори много интересно и съответно приех. На практика в казанлъшката поликлиника мисля, че не е разработван акушеро-гинекологичен кабинет, който да работи само и единствено със здравната каса. За това реших да дойда тук.

Какви са услугите, които предлагате на вашите пациентки и апаратурата, с която разполага кабинета?
Апаратурата, закупена от Поликлиниката, е много добра. Кабинетът разполага с един от последните модели ехографски апарати и също така колпоскопски апарат. Това са двете най-необходими неща, с които всеки един уважаващ себе акушер-гинеколог трябва да разполага в кабинета си. Смятам да развия цялата гама акушеро-гинекологични услуги, съответно без заплащане от страна на пациента, а само от здравната каса. Мисля, че така е правилно и този подход ще има успех.

Кои са най-често срещаните проблеми, с които се обръщат към вас дамите? Има ли превенция за тях?
Нежеланата бременност може да бъде отнесена към най-честите проблеми на жените в България. Имам чувството, че българката възприема аборта като контрацептивно средство, а това не е така. Сблъскваме се с много предразсъдъци относно съвременните средства за контрацепция, като започнем от „баналното“ хапче. Има стотици таблетки, подходящи за различните хормонални статуси при дамите, като например вътрематочните спирали. Напоследък в цяла Европа, с изключение на България, където това нещо, скоро ще получи своето приложение, са подкожните импланти против забременяване. Удобството за жената е голямо, а самия имплант се поставя под кожата на ръката за срок от три години. През този период тя може да бъде спокойна и да не се притеснява за това, че ще се получи нежелана бременност. Когато пациентката желае да забременее, импланта просто се изважда. Това са нещата, които възнамерявам да осъществявам тук, разбира се и със съответната профилактика на рака на маточната шийка. Ще развием също така и течната цитология. Сред цитонамазките, най-разпространени в България е така наречената суха цитология. По-добри резултати се получават обаче, когато цитонамазката се потопи в течна среда. От там може да се извлече не само информация за клетките, било то патологични, нормални или физологични, но и данни за HPV вируса, който е хумано папилома вирус и е доказан причинител на раковите и предраковите заболявания при жената.

Напоследък все по-често срещано при двойките се наблюдава невъзможността за забременяване по естествен път. На какво се дължи това? Какво може да се направи в тази ситуация?
Това се дължи на прекаленото разпространение на инвитро центрове в България. Няма такова нещо като намаляване на фертилитета на българката. За мен това е невярна информация, която се лансира в медийното пространство с цел да бъдат максимално облагодетелствани колегите, които работят в инвотро центровете. Разбира се няма нищо лошо. Това е последният инструмент на един акушер-гинеколог. Аз лично нямам впечатление, че българката има както казахте „все по-често проблеми със забременяването“.

Защо са важни профилактичните прегледи и с каква честота трябва да бъдат те? Има ли значение възрастта?
Разбира се, че има значение възрастта на жената. Например изследването за хумано папилома вируса, което почти изцяло е заменило класическата цитонамазка в западните страни, трябва да бъде започнато след 30-годишна възраст. Излишно е да се прави изследване на младо момиче за хумано папилома вирус до 30-годишна възраст защото наличието на патологичен вирус не доказва нищо, единствено става ясно че девойката има полов живот. Общо взето редовните цитонамазки трябва да започват не по-рано от 25-годишна възраст при жената, имайки предвид, че преди тази годишна възраст, раковите заболявания са изключително редки. След 25-ата година е добре жената да си прави цитонамазка, ако е класическата в България е прието това да се прави един път годишно. Ако има течна цитология, заедно с комбинацията за търсене на патологични HPV вируси, срока в зависимост от резултата може да бъде удължен и до 5 години.

Каква е средната възраст, според Вашите наблюдения, на която жените забременяват? Има ли причина според Вас за това?
Според мен жените в България забременяват малко по-рано отколкото в някои други страни, но все пак зависи много и коя е страната. В България се наблюдават много ранни бременности, които се дължат на различни фактори като дефицит на образование, недостъпност на контрацептивни лекарства. Този проблем не е еднозначно медицински. За мен конкретната възраст няма някакво особено значение. Възрастта на жената е подходяща, тогава когато физиологично тя е достатъчно добре развита, но и психологично е готова да приеме майчинството, да създаде и отглежда едно поколение.

Какво бихте посъветвали да направи една двойка, която физически и психически е готовя да има дете? (Прегледи, тестове, изследвания)
Когато мъж и жена са готови да създадат потомство, не лошо предварително да отидат при акушер-гинеколога, където ще мога да си направят изследвания за заразни болести, хепатит, диабет, както и да се разпитат хората за наличието на наследствени заболявания в семейството, които биха могли предварително да ни насочат в някаква област. Това се прави на много места и е редно да се направии тук в Казанлък като една предконцепционна консултация.

Има ли случай в практиката Ви, който никога няма да забравите?
Имам много такива случаи. Този, за който се сещам в момента, е свързан с една възрастна жена, която оперирах, заради гинекологичен проблем.
Тогава работех в старото АГ. На изписването си тя ми каза: „Докторе аз ще ти се отблагодаря.“ Отвърнах ѝ, че няма за какво да ми се отблагодарява и за мен е достатъчно, че всичко е завършило добре, след което се сбогувахме. Личеше си, че дамата не беше добре финансово обезпечена. След месец тя ме потърси на портала на лечебното заведение. Беше ми донесла изкуствена роза и кутия бонбони. Жестът ѝ много ме трогна, защото беше отделила от времето и минималната си пенсия, за да дойде и да каже едно „Благодаря!“.

Работили сте дълги години във Франция. Откривате ли разлика в практиката Ви с пациентките там и българките тук?
Може би българските пациентки при преглед, идват малко по-стресирани и някак си по-подготвени, от колкото французойките. Във Франция прегледите минаваха като нещо, което се случва всеки ден. Също така там при преглед не се плаща абсолютно нищо, по-голямата част от хората са осигурени и държавата е много социална. В България обаче има повече лекари - достъпа до лекарската помощ е много по-лесен, докато във Франция например аз имах записани пациентки за след три месеца. Всеки ден преглеждах между 15 и 20 жени. Съответно търсенето беше много голямо, а лекарите малко, но и доста по–добре платени, отколкото в България. Това мога да посоча като разлика.

Кабинетът на доц. д-р Иван Трифонов в Поликлиниката се намира на 3 етаж, кабинет №77. Часове за консултация могат да бъдат запазени на регистратурата на тел.: 0896 64 12 23 и 0894 60 76 76. Потребителската такса се заплаща на регистратурата. Лекарят работи с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Работно време:

Понеделник
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 16:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Вторник
Амбулаторни прегледи от 09:00 до 16:00 часа
Сряда
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 16:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Четвъртък
Амбулаторни прегледи от 09:00 до 16:00 часа
Петък
Амбулаторни прегледи от 10:00 до 15:00 часа
Майчино здраве от 09:00 до 10:00 часа
Профилактични прегледи от 15:00 до 15:30 часа
Домашни прегледи от 15:30 до 16:00 часа

Районна Поликлиника Казанлък
ул. Стара планина № 12, кабинет № 77, ет.3

Виж още:

Новини от Казанлък

Дати на техническа проверка на сирените в община Казанлък от понеделник Дати на техническа проверка на сирените в община Казанлък от понеделник
24 март 2023

От понеделник в рамките на три дни, от 27-и март 2023 г. до 29-и март 2023 г., на територията на град Казанлък ще бъде извършена техническа провер...

Акция на спец отряд и жандармерия в Казанлък. Проверяват се адреси Акция на спец отряд и жандармерия в Казанлък. Проверяват се адреси
24 март 2023

Акция на специализиран отряд срещу организираната престъпност и Жандармерия се провежда днес в рамките на град Казанлък. От рано сутринта са проверени...

От октомври до сега по случая с двете ромски фамилии са образувани 4 производства и 2 ЗМ проверки От октомври до сега по случая с двете ромски фамилии са образувани 4 производства и 2 ЗМ проверки
23 март 2023

Директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов обяви, че конфликтът между двата рода, спретнали масовия б...

Представители на МВР и кметове в Казанлъшко обсъдиха мерки за подобряване на обществения ред в региона Представители на МВР и кметове в Казанлъшко обсъдиха мерки за подобряване на обществения ред в региона
23 март 2023

Днес в сградата на Община Казанлък се проведе среща с представители на Областна дирекция на МВР - Стара Загора и км...

Петима, сред които жена и непълнолетен, са обвинени за масовия бой на пазара Петима, сред които жена и непълнолетен, са обвинени за масовия бой на пазара
23 март 2023

Петима души са привлечени към наказателна отговорност и са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление след масовия побой на пар...

Учители по природо–математически науки от ППМГ се готвят за мобилност в Малага Учители по природо–математически науки от ППМГ се готвят за мобилност в Малага
23 март 2023

Петима учители по природни науки от Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков", гр. Казанлък ще проведат м...

В Овощник представят документалната изложба „Гласът на тишината“ на скулптора Димитър Сотиров В Овощник представят документалната изложба „Гласът на тишината“ на скулптора Димитър Сотиров
23 март 2023

Документалната изложба „Гласът на тишината“, посветена на 75-та годишнина от рождението на Димитър Сотиров&ldquo...

“Черните рози“ и “Змейовете“ канят на откриване на мотосезон 2023 на 8 април “Черните рози“ и “Змейовете“ канят на откриване на мотосезон 2023 на 8 април
23 март 2023

“Дойде време птичките да запеят и да изкараме машините!” С тези думи мотоклуб "Черните рози" Казанлък, със съдействието...

Мъж и жена опитаха да откраднат различни вещи от склад в Овощник Мъж и жена опитаха да откраднат различни вещи от склад в Овощник
23 март 2023

Досъдебно производство по чл.194 е било започнато в Районно управление-Казанлък след получен в полицията сигнал на 21.03.2022 г., че от складово помещен...

Над 1000 кукери от различни краища на страната идват за „Старци в Турия” тази събота Над 1000 кукери от различни краища на страната идват за „Старци в Турия” тази събота
23 март 2023

Тази събота, на 25 март ще се проведе Националният фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия“. Очаква се участие в н...

Шофьор блъсна възрастен мъж на колело Шофьор блъсна възрастен мъж на колело
23 март 2023

Шофьор на лек автомобил блъсна възрастен мъж на колело в близост до кръстовището на улиците „Георги Бенковски” и „Христо Ботев”. Инцидентът стана преди мину...

Два телевизора изчезнаха за една вечер след посещение на взломаджии в апартамент Два телевизора изчезнаха за една вечер след посещение на взломаджии в апартамент
23 март 2023

Криминалисти от Районно управление-Казанлък работят по сигнал, постъпил в полицията на 22-ри март, че за времето от 21.03.2023г. до 22.03...

Питаме Казанлък:

Кой според вас е най-българския празник?

Закови си вотЪ

Обяви от Казанлък

Имоти (1080) Работа (134) Автомобили, авточасти (8) Разни (8) Домашни любимци (3) Електро и битови уреди (2) Селско стопанство (1) Изкуство (1) Транспортни и хамалски (1)
покажи всички категории
RSS абонамент за новините Новините по email

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.89886