09:30 | 25 март 23 2354

Творческо ателие за художествени инсталации постави началото на “Чудомирови празници 2023“

Творческо ателие за художествени инсталации постави началото на “Чудомирови празници 2023“ / Новини от Казанлък

За девета поредна година, творческо ателие за художествени инсталации на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ постави началото на „Чудомирови празници 2023“ в Казанлък. Творбата, която младежите сътвориха е разположена на площад "Севтополис", до знамената. Ръководител на проекта е Никола Вълчев, преподаватели в Художествената гимназия.

Далия Христова и Софиа Матеова, част от творческия екип, споделиха пред екипа ни, че са се водили в създаването на инсталацията от темата с огледалата, която беше акцент в някои от предишните ателиета. "Искахме да направим нещо по-различно. Самият процес беше доста забавен, импровизирахме в него. Минахме и през доста трудности, но успяхме да се справим. Искахме да направим нещо специално за празника и да покажем уважението си към Чудомир, същевременно творбата да бъде нещо забавно, което хората могат да видят.“, казаха двете ученички.

Ръководителят на проекта Никола Вълчев уточни, че инсталацията е изработена е от нестандартни рециклирани материали, които са били използвани в осъществяването на проектите през изминалите години. „Изработката на инсталацията не е стандартна, не е използвана класическата техника, а това не е типичната скулптура. Може да се определи, по скоро като модулна композиция, която изобразява въпросната карикатура „Главата на Чудомир“ само, че разделена на слоеве. От различните ъгли инсталацията създава различни ефекти. Целта на това е да провокира зрителя да се огледа символично в тази творба. Материаите използвани за създаването ѝ са най-различни. Надяваме се да издържи на метеорологичните условия.“, посочи ръководителя на проекта.

„Последните три години, в които аз участвам, работим по темата с огледалата. Самото решение този път, визуално дойде като една обща идея, която обсъдихме с децата, след което направихме няколко варианта. Спряхме се на образа, най-емблематичен за празниците, самия образ на Чудомир и карикатурата като нещо, което е най-характерно за него.“, допълни още Вълчев.

Той изрази благодарността си съм къща-музей Чудомир за възможността, която предоставят всяка година на училището и лично благодари на екипа от ученици, които в продължение на 3 седмици са работили усърдно след часовете в и съботните дни за да реализират проекта.

Директорът на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова благодари на младите хора от НУПИД „Дечко Узунов“, които създадоха прекрасната инсталация. „Радвам се, че именно с тази творба започват нашите „Чудомирови празници 2023“. Благодаря за ентусиазма и желанието за работа, което те проявиха за да могат да осъществят тази инсталация. С училището работим ежегодно, учениците му са едни истински млади наследници на Чудомир.“, каза Матова.

Децата, участвали в създаването на инсталацията са от 8, 9 и 11 клас, а най-малките от 6 клас, а именно: Далия Данаилова Христова-6 клас Румина Петрова Николова-8 клас Станислава Стефанова Сашева-11 клас Летисия Николова Димитрова-11 клас Мануела Георгиева Манева-11 клас Румена Дилянова Костадинова-11 клас Моника Ивова Асенова-11 клас Христо Митков Пенчев-11 клас Гергана Красимирова Кандахерова-11 клас Мартина Стоянова Стоянова-11 клас Софиа Матеова 9 клас Женя Колева Иванова 9 клас.

Гимназията за поредна година се включва в Чудомирови празници с такъв тип занятие – работилница за художествени инсталации, по покана на къща-музей Чудомир, а ръководителя Никола Вълчев от три години, участва активно в този проект.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак