10:56 | 28 март 23 1353

Жените на Казанлък участваха в конференция за защита правата на жените срещу домашно насилие

Жените на Казанлък участваха в конференция за защита правата на жените срещу домашно насилие / Новини от Казанлък

„Жените на Казанлък“ участваха в Конференция „Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие“. Събитието бе организирано от Българска платформа на Европейско женско лоби и се проведе в гр. Пловдив.

Лектори на Конференцията бяха: доц. д-р Стойка Пеккова, декан на философско – историческия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски“, Мишо Гръблев, юрист, докторант във Философско – исторически факултет на ПУ “П. Хилендарски“ и координатор на фондация“ ДА“, д-р Благородна Макева – Найденова, от 2015 до 2021г. – председател на Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР. Член на Националния съвет за подпомагане и компенсация на жертви по престъпления, д-р Таня Танева – директор на дирекция “Социално подпомагане“ Пловдив. Лекторите представиха ролята на академичната общност и образователните институции за промяна на нагласите и в защита от насилие, основано на пола, законодателство, практика и статистика относно домашното насилие в България, генезис на домашното насилие, децата  жертви на домашно насилие и ролята на социалните служби.
За ролята на гражданските организации за превенция и борба с насилието над жени споделиха представители на организации – членове на БП на ЕЖЛ – „ДА“ гр. Пловдив, „Жените на Казанлък“ и „Деметра“ гр. Бургас.

„Гласът на младите доброволци“ представиха доброволци от БМЧК.

Конференцията е част от Кампания за комуникация и застъпничество на гражданското общество относно Конвенцията на Съвета на Европа за насилието над жени и домашното насилие. Кампанията се осъществява с подкрепата на Съвета на Европа.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак