11:56 | 07 април 23 10329

Проф. Росен Коларов: Всеки един от нас разбира и усеща самотата. Тя е чувство и емоция

Проф. Росен Коларов: Всеки един от нас разбира и усеща самотата. Тя е чувство и емоция / Новини от Казанлък

Зад самотата може да има много емоция, красота и цветове, а всяка фотография в изложбата е един кратък разказ, каза проф. д-р Росен Коларов, за експозицията „Парчета самота“, която бе открита вчера в Музея на фотографията.

Изложбата и снимките в нея са посветна на самотата, какво всъщност представлява тя и какво може да ни разкаже.

„Всеки един от нас разбира и усеща самотата. Тя е чувство и емоция,  до голяма степен съчетана разбира се и с разум. За някои самотата е страдание и отчужденост. За други е творческо уединение. Не бива да я приемаме обаче, само като негативно усещане, защото сме възприели, че когато човек е сам е нещастен.“, каза Коларов.

Според професорът, всяка снимка е един кратък разказ, който има начало, развитие и по някакъв начин, намира своето решение. „Въпроса е да имаме сърцето, душата и усещането да вникнем в този разказ. В много отношения фотографията е много по-синтетична, дори от краткия разказ, който си служи със словото и думите. Чрез нея много по-концентрирано може да видим историите, които ни представя.“

Изложбата „Парчета самота“ е създадена с подкрепата на Национален фонд култура. „Малко преди да дойде идеята да участваме в този проект, бях издал една книга, която се наричаше „Извън фокус“. В нея бяха разгледани някой социални въпроса, свързани с деца лишени от родителска подкрепа, родители лишени от синовна обич, изоставени в домове за възрастни хора и други.  Във Фотографска академия "Янка Кюркчиева", с която се реализира този проект, дойде идеята във втория раздел, засягащ възрастните хора,  да се вземе и да се направи проект на тема „Парчета самота“ или „Самотата около нас“. Снимките за проекта бяха вече готови, защото те всъщност са правени в диапазона между 1982 г.-  2020 г. По- скоро идеята беше в това, че всяка една снимка представя един кратък разказ и когато я разглеждаш, потъваш пласт след пласт в нея.“, уточни Росен Коларов.

Професор Коларов сподели, че много отдавна е открил за свое призвание фотография, било е някак си въпрос на усещане.

Според него, правенето на изкуството е един интересен и дълъг феномен, в частно и фотографията разбира се. „Всяка снимка претендираща да носи някакво послание е един малък разказ и зад този малък разказ ще намериш сюжет, история и човешка съдба, разказана лаконично или бъбриво, някъде ясно, конкретно и категорично, а на други места многословно и описателно.“, добави автора на изложбата.

Проф. Коларов от много години се занимава с фотография, почувствал я е в сърцето си още докато е бил студент в първи курс. Фотографският му опит е повече от 40 години. Участвал е в над 80 национални и международни фотографски изложби. Той е носител на над 30 награди, между които в Япония, САЩ, Македония, Сърбия и в други страни. Автор е на над 20 самостоятелни изложби, представяни в цялата страна. Негови изложби са показвани във Франция, Полша и Австрия.

Изложбата „Парчета самота“ може да разгледате в Музея на фотографията. До момента експозицията е била представена в София и Бургас, а към нея има и издадена книга, която професора е подарил на фото музея в Казанлък.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак