21:21 | 15 април 23 7416

Благодатният огън пристигна в България

Благодатният огън пристигна в България / Новини от Казанлък

Водената от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан българска делегация, изпратена до Божи гроб в Йерусалим, пристигна на правителствения терминал на летище София около 19:25 часа.

Архиереят беше посрещнат от духовници от цялата страна, сред които викарният епископ на Софийска митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, секретарят на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим и други.

„Носим благословение от храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Изпросихме мир и благодат за българския народ и целия православен свят. Преподаваме и благословението на Негово Светейшество Йерусалимския патриарх Теофилос III. Благодаря на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за благословението, на посланика ни в Израел Румяна Бъчварова за организацията и съдействието, както и на придружаващия ни Емил Велинов – началник на отдел „Протокол“ на Св. Синод на БПЦ-БП“, каза владиката.

В делегацията бяха още началникът на кабинета му отец Димитър Димитров, епархийският съветник на Старозагорска митрополия Диян Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополит Киприан е подарил икона на Иисус Христос на Йерусалимския патриарх Теофилос III и на Адиб Джауад Джудех Ал Хюсейни - пазител на ключовете на църквата "Възкресение Христово" и притежател на печата на Божи гроб в Йерусалим.

Архиереят ще възглави празничната литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. Точно в полунощ той ще отправи Пасхалното си обръщение към миряните и архипастирски ще ги поздрави с Христовото Възкресение. Навръх празника, утре, в 11:00 часа, отново там, по време на богослужението Светото Евангелие ще бъде прочетено на различни езици. От 15:00 до 17:00 часа дверите на Митрополитския дом ще бъдат широко отворени за всички епархиоти, които желаят лично да поздравят митрополит Киприан.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак