16:24 | 02 май 23 17173

Група „Род и памет“ от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ посети Държавен архив - Стара Загора

Група „Род и памет“ от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ посети Държавен архив - Стара Загора / Новини от Казанлък

В края на месец април, учениците от 9а и 9в клас, група „Род и памет“ на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Казанлък с ръководител г-н Николай Марков, посетиха  Държавен архив - Стара Загора.

По повод 140 годишнината от създаването на училището, децата се запознаха с едни от най-старите документи за него, съхранявани в ДА - Стара Загора. Те имаха възможността да се докоснат до Летописна книга за 1912- 1915 г., съхранявана във Ф. 741К - Казанлъшко държавно смесено и образцово училище „Св Св. Кирил и Методий“ – Казанлък и документи от Ф.1022 - Втора политехническа гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Казанлък.

Учениците с интерес разгледаха и едни от най-ценните документи - Диарбекирските спомени на поп Минчо Кънчев, обогатиха знанията си за историята на архивната институция. Надникнаха и в архивохранилищата, където домуват документите и се запознаха с основните принципи на работата по дигитализацията на архивни документи.

"Общата снимка пред входа на архива за дълго време ще бъде топъл спомен от едно интересно посещение и сърдечното посрещане. Очакваме Ви отново!", споделиха от екипа на Държавен архив - Стара Загора.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак