13:25 | 11 май 23 24150

Директорът на хуманитарната гимназия Румена Петрова: 140 г. по-късно възрожденския дух е все още жив

Директорът на хуманитарната гимназия Румена Петрова: 140 г. по-късно възрожденския дух е все още жив / Новини от Казанлък

Честит да е денят  на Светите братя Кирил и Методий! Днес, на 11 май, празнува най-старото училище в Града на розите ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”. С голямо тържество и много гости училището отбеляза своя 140-годишен юбилей.

Вече 140 години този храм на духа, днес ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, изграждат учителите, които никога не забравят мисията си на вдъхновители. Непокорни, будни и отговорни хора са преминали през хуманитарната гимназия, за да се реализират като учители, лекари, икономисти, творци и още много професии в различните сфери на живота.

Летописната книга грижливо пази имената на общественици и културни дейци – професорите Генчо Пирьов, Генчо Кръстинов, Кольо Гаргов, академиците Йовчо Смилов и Христо Христов, писателите Владимир Колев, Георги Караславов, Чудомир, Мария Пройкова, художниците Иван Енчев-Видю, Иван Милев, Мара Чорбаджийска, проф. Ненко Балкански, Теньо Пиндарев, музикалните дейци проф. Илия Йосифов, Петя Павлович и Иван Широв, актьорите Видин Даскалов, Любомир Кабакчиев, Стефан Гецов и редица други.

Тържеството започна с празничен водосвет за здраве, който бе отслужен от свещеници от Казанлък. С трепет и не скрито вълнение директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” Румена Петрова приветства всички, дошли на празника с думите: „Добре дошли отново в прегръдката на тази 140-годишна старица, натрупала опит, мъдрост, доброта и човечност.

На 7 ноември 1883 г. потребността от образованост провокира отварянето на 4 училища за педагогически кадри в Източна Румелия. За наша гордост и радост едно от тях е нашето училище – Казанлъшкото педагогическо училище. Още тогава то е заредено с възрожденски дух. Уверявам ви, че 140 години по-късно този възрожденски дух е жив.

Това училище е една от емблемите на град Казанлък. Благодаря на общината за грижите, и на обществеността на Казанлък за топлотата, с която поглеждат към нашето училище. Благодаря на колегите, които остават верни на голямата идея зародила се преди 140 г. Благодаря на всеки един ученик, който прекрачва нашия праг, за да добие знания и да излезе по-добър човек.”, заяви Петрова.

Галина Стоянова, която също е възпитаник на гимназията, приветства екипа на училището, като покани при себе си да излязат учителите от набор 64-та, които също бяха специални гости на празника. „Това е училището, в което съм израснала, и в което съм научила най-важните неща за своя живот и за пътя, по който вървя. Да съм ученичка в това училище беше не само голяма гордост, беше голяма борба. Не само, че се гордеехме, ние искахме всички медали и награди да бъдат в нашата гимназия.”, каза Стоянова.

Тя даде думата на Янка Найденова, възпитаник, учител и директор на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, която заяви: „Винаги, когато стъпвам в двора пред тази 140-годишна сграда, съградена с доброволния труд на казанлъчани. Винаги, когато застана пред първия паметник в България на светите братя Кирил и Методий, изпитвам огромна гордост и уважение. Изпитвам уважение и към стотиците учители, дали образование на хиляди възпитаници, и към всички онези, които са съхранили паметта и традициите, защото благодарение на тях ние сме едно цяло и те ни водят към бъдещето.”

Поздравително слово произнесе и проф. Петко Петков, възпитаник на училището и преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Той подари една от последните си книги на училищната библиотека.

Венци и цветя пред паметника на Светите братя бяха поднесени от всички специални гости на тържеството, културните институции, ученици от училищата в Казанлък, гости и възпитаници на гимназията.

Празничната програма завърши с изнесен интердисциплинарен урок, в който три отбора, съставени от ученици от 8, 9, 10 и 11 клас, премериха своите знания от различни области на своето образование. 

Специални гости на празника днес бяха кмета на община Казанлък Галина Стоянова, Николай Златанов председател на ОбС-Казанлък, Павлина Делчева председател на обществения съвет към ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” Казанлък, Гинка Щерева омбудсман на Казанлък, проф. Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Теодора Георгиева директор на ОБ „Искра”, д-р Момчил Маринов директор на ИМ „Искра”, д-р Чавдар Ангелов директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа”, Деница Рахнева куратор в ЛХМ „Чудомир”, представителни групи от казанлъшките училища, възпитаници и приятели на училището.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

5604 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4343 | 23 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

4334 | 19 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4128 | 21 май 2024

Състезание под дъжда: Над 600 участници в старта на “Спици и бодли“ 2024

3840 | 19 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3575 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3116 | 23 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3043 | 22 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

2899 | 22 май 2024

За сълзите и усмивките по пътя Камино де Сантяго разказа казанлъчанинът Александрос

2492 | 21 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак