13:25 | 11 май 23 11367

Директорът на хуманитарната гимназия Румена Петрова: 140 г. по-късно възрожденския дух е все още жив

Директорът на хуманитарната гимназия Румена Петрова: 140 г. по-късно възрожденския дух е все още жив / Новини от Казанлък

Честит да е денят  на Светите братя Кирил и Методий! Днес, на 11 май, празнува най-старото училище в Града на розите ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”. С голямо тържество и много гости училището отбеляза своя 140-годишен юбилей.

Вече 140 години този храм на духа, днес ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, изграждат учителите, които никога не забравят мисията си на вдъхновители. Непокорни, будни и отговорни хора са преминали през хуманитарната гимназия, за да се реализират като учители, лекари, икономисти, творци и още много професии в различните сфери на живота.

Летописната книга грижливо пази имената на общественици и културни дейци – професорите Генчо Пирьов, Генчо Кръстинов, Кольо Гаргов, академиците Йовчо Смилов и Христо Христов, писателите Владимир Колев, Георги Караславов, Чудомир, Мария Пройкова, художниците Иван Енчев-Видю, Иван Милев, Мара Чорбаджийска, проф. Ненко Балкански, Теньо Пиндарев, музикалните дейци проф. Илия Йосифов, Петя Павлович и Иван Широв, актьорите Видин Даскалов, Любомир Кабакчиев, Стефан Гецов и редица други.

Тържеството започна с празничен водосвет за здраве, който бе отслужен от свещеници от Казанлък. С трепет и не скрито вълнение директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” Румена Петрова приветства всички, дошли на празника с думите: „Добре дошли отново в прегръдката на тази 140-годишна старица, натрупала опит, мъдрост, доброта и човечност.

На 7 ноември 1883 г. потребността от образованост провокира отварянето на 4 училища за педагогически кадри в Източна Румелия. За наша гордост и радост едно от тях е нашето училище – Казанлъшкото педагогическо училище. Още тогава то е заредено с възрожденски дух. Уверявам ви, че 140 години по-късно този възрожденски дух е жив.

Това училище е една от емблемите на град Казанлък. Благодаря на общината за грижите, и на обществеността на Казанлък за топлотата, с която поглеждат към нашето училище. Благодаря на колегите, които остават верни на голямата идея зародила се преди 140 г. Благодаря на всеки един ученик, който прекрачва нашия праг, за да добие знания и да излезе по-добър човек.”, заяви Петрова.

Галина Стоянова, която също е възпитаник на гимназията, приветства екипа на училището, като покани при себе си да излязат учителите от набор 64-та, които също бяха специални гости на празника. „Това е училището, в което съм израснала, и в което съм научила най-важните неща за своя живот и за пътя, по който вървя. Да съм ученичка в това училище беше не само голяма гордост, беше голяма борба. Не само, че се гордеехме, ние искахме всички медали и награди да бъдат в нашата гимназия.”, каза Стоянова.

Тя даде думата на Янка Найденова, възпитаник, учител и директор на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, която заяви: „Винаги, когато стъпвам в двора пред тази 140-годишна сграда, съградена с доброволния труд на казанлъчани. Винаги, когато застана пред първия паметник в България на светите братя Кирил и Методий, изпитвам огромна гордост и уважение. Изпитвам уважение и към стотиците учители, дали образование на хиляди възпитаници, и към всички онези, които са съхранили паметта и традициите, защото благодарение на тях ние сме едно цяло и те ни водят към бъдещето.”

Поздравително слово произнесе и проф. Петко Петков, възпитаник на училището и преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Той подари една от последните си книги на училищната библиотека.

Венци и цветя пред паметника на Светите братя бяха поднесени от всички специални гости на тържеството, културните институции, ученици от училищата в Казанлък, гости и възпитаници на гимназията.

Празничната програма завърши с изнесен интердисциплинарен урок, в който три отбора, съставени от ученици от 8, 9, 10 и 11 клас, премериха своите знания от различни области на своето образование. 

Специални гости на празника днес бяха кмета на община Казанлък Галина Стоянова, Николай Златанов председател на ОбС-Казанлък, Павлина Делчева председател на обществения съвет към ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” Казанлък, Гинка Щерева омбудсман на Казанлък, проф. Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Теодора Георгиева директор на ОБ „Искра”, д-р Момчил Маринов директор на ИМ „Искра”, д-р Чавдар Ангелов директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа”, Деница Рахнева куратор в ЛХМ „Чудомир”, представителни групи от казанлъшките училища, възпитаници и приятели на училището.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Обяви от Казанлък:

Предлага / търси Продавач консултант

Предлага / търси Продавач консултант

Стани част от екипа на Строителен търговски център Нова Ф 49 като продавач-консултант. Ако за Вас е важно да откриете...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Касиер

Предлага / търси Касиер

Ако сте положително настроени и обичате да се усмихвате, и за Вас е важно клиентите да останат доволни след като...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

СНЦ “Приятели на фолклора” кани жителите и гостите на град Казанлък на уникалния Концерт-спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ...

Платени съобщения 13/09/2023 гр.Казанлък
Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин, намиращ...

Работа 08/09/2023 с.Скобелево
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Работа 05/09/2023 гр.Казанлък
„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

СНЦ „ТД Орлово гнездо“ - Казанлък обявява процедура за стопанисване и управление на хижа голяма Бузлуджа в района...

Платени съобщения 01/09/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

26-годишен мъж от село Хаджидимитрово се удави в Слънчев бряг

20913 | 21 септември 2023

Катастрофа блокира движението по бул. Батенберг до Lidl

6459 | 21 септември 2023

Велосипедист е откаран в болница след пътен инцидент до подлез “Кремона“

6056 | 18 септември 2023

Живка Железова е кандидатът за кмет на община Казанлък на ИТН

5994 | 21 септември 2023

Млад мъж отива в затвора за грабеж на 75-годишна казанлъчанка

5437 | 18 септември 2023

Социологическо проучване за Казанлък: Младите семейства оценяват качеството на живот в Казанлък

4899 | 21 септември 2023

28-годишен моторист пострада при катастрофа на централно кръстовище

4829 | 20 септември 2023

Новият магазин на „Дамасцена“ отвори врати в центъра на Казанлък

4405 | 21 септември 2023

Отнето предимство е причината за инцидента с 77-годишния велосипедист в Западното

4296 | 19 септември 2023

Пътят Стара Загора - Казанлък е отворен/ Обновена

4129 | 18 септември 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак