11:11 | 06 юни 23 7652

С шампионска купа и 10 грамоти от състезанието “Роботика за България“ се завърна отбора на ИКТ “Център“

С шампионска купа и 10 грамоти от състезанието “Роботика за България“ се завърна отбора на ИКТ “Център“ / Новини от Казанлък

Велик Финал на 3 юни в НДК! Празникът на розата се превърна за нас от ИКТ "Център" в Празник на роботиката! Вече имаме и Шампионска купа за първо място, която добавяме към купата за второ и трите бронзови за трето място от участието ни на Финала на „Роботика за България“ предишните години от 2018г. до сега! Също и 10 Грамоти за първите три места в четирите категории на състезанието!

Осмо издание на фестивала по роботика „Роботика за България“ се проведе в НДК. Състезанието е организирано по правилата на FIRST® LEGO® League. Участватваха 188 деца от цялата страна в 36 отбора финалисти от 21 училища в България, с роботи, програмирани да се справят с различни предизвикателства. Всеки отбор е от ученици на възраст между 10 и 16 години, които се състезават в 4 категории. Подготовката на учениците отнема между 5 и 6 месеца. На фестивала децата накрая показват какво са постигнали в четирите категории, в които са се обучавали и са работили през цялата година - робоигра, рободизайн, научноизследователски проекти и екипна игра. Минават през съдийски комисии, получават оценки и отборът, който най-добре се представи в четирите категории, а не само в една, печели шампион "Роботика на България“. Пред първата комисия, те представят как работят като екип, как си разпределят задачите, как се забавляват. Пред втората комисия те представят проект по актуална за годината тема. Учениците трябва да намерят информация за дадения проблем в интернет да се срещнат с експерти, да проучат проблема и да предложат решение с прототип. Третата комисия, на която се явяват отборите е „Робо дизайн“ Пред нея те трябва да защитят конструкцията на робота си, както и програмата с която го управляват. Тя трябва да е възможно най-комплексна, сложна, да използва сензори, условия, променливи. Най-емоционална е „Робоиграта“, която се провежда на живо пред всички присъстващи. Двама представители от отбор пускат робота по поле, за да изпълнява мисии за време от 2 минути, след което се броят точките. Кой робот е най-добре конструиран и програмиран и кои пускачи са най-точни и хладнокръвни определя победителите в тази категория.

Тази година най-силно представяне имаха отборите ни с Ардуино – RoboLab и ICT Stars team с ментор инж. Иван Рачев, които доказаха, че са най-добрите в България! RoboLab в състав: Дениз Пийадеджи, Левент Пийадеджи, Теодор Тенев, Диан Грозев и Борислав Колев спечелиха купата „Шампион“ за жпърво място от комплексното класиране. А Валентин Кирилов, Красимир Кирилов, Цветомир Смилов и Стоян Пеев от ICT Stars team в бяха първи в Робо играта, най-емоционалната част от състезанието, като след първоначалното класиране защитиха първото място и в директните елиминации. И двата отбора получиха и грамоти и в останалите категории. Поздравления!

Отборите VickyBricky и Robo Track, които се състезаваха с Lego Spike I Lego EV3, се представиха отлично в категориите, свързани с отборна игра, проект и дизайн на робота, съответно бяха класирани в челната тройка, за което наградени с грамоти!  Браво и на Лего инженерите! А те бяха за отбор VickyBricky – Стефани Сорокова, Тодор Пеев, Теодор Бонев, Христо Карагинев, Ивелин Балтаджиер и Калоян Карагяуров  и получиха и наградата на журито! През най-много пикове на радост, разочарование, гордост и удовлетворенние преминаха най-малките ни участници, които едва покриват изискването за възраст - София Ракаджиева, Мартин Стефанов, Дориан Гешев, Мартин Глухарев, Веселин Гавазов, Георги Хаджиев от отбор RoboTrack на своя дебют. Те заслужено получиха награда за „Отборна игра“ и „Изследователски проект“. Макар и да не достигнаха до Финала, отборът CyberRobo, който спечели бронзова купа миналата година, също заслужава похвала за усърдната си работа годината. За съжаление конкуренцията в групата на най-добрите Premier беше непосилна за нашите четвъртокласници. Те пожелаха и помогнаха на RoboTrack не само със съвети, но и с изработване на прототип за проекта и подобряване на дизайна на състезателния робот. Благодарим за това на Борислав Гребачев и Иван Иванов.

Поздравления на всички участници и в четирите отбора RoboLab, ICT Stars, RoboTrack и VickyBricky за упоритостта, отдадеността и добре свършената работа - всичките до един достойни бойци и състезатели! Имаше и върховни радости и  разочарования в изключително конкурентна среда, но накрая продължаваме с огромна мотивация за още повече знания и подготовка за  участия и успехи. 
Благодарим на организаторите SAP labs България и @ФРГИ за това необикновено състезание с цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и философия - децата да научават нови знания чрез преживявания. Благодарим и на родителите за подкрепата!

А сега в ИКТ "Център" започваме подготовка за откриването на FIRST® LEGO® League за България на 8 юли в Пловдив, където 24 отбора от цялата страна ще вземат участие във финалите. Отборът VickyBricky един от тези 24 класирани отбори. Тренираме с комплекта Lego Spike Prime, който Ротари клуб България ни подари миналата година заедно с роботизирана ръка и електроника за Ардуино, благодарим им!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

6278 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5942 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4745 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4508 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4410 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3856 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3085 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2784 | 21 април 2024

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления

2678 | 23 април 2024

Микробус и лека кола катастрофираха в района на Дунавци

2096 | 20 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак