12:47 | 29 август 23 8250

Кичестият габър на Тодор Тилев бе отличен с престижна награда за фотография

Кичестият габър на Тодор Тилев бе отличен с престижна награда за фотография / Новини от Казанлък

Кадър на фотографът Тодор Тилев бе отличен в високо отличие от Европейските фотографски награди /European Photography Awards  EPA/. Златен медал спечели снимката на Кичестия габър в категория професионалисти. "Безсмъртният гигант" се конкурира в категория "Природна фотография - растения и гъби".

Ето как фотографът е представил своя проект: "Името на това дърво е Кичестият габър. Продължителността на живота на този вид е около 350 години, а това дърво вече надхвърля 700 и е единственото на Балканите и едно от малкото останали в света. Габърът е наричан още Дървото на живота. Намира се близо до село Турия в България".

Това лято Тодор Тилев успя да прекара повече време на село. Омагьосан от вековното дърво, той посети свещеното място няколко пъти. Иван Кирьов беше търпелив да го изчака, докато снимаше сюжета.

„Аз досега лоша снимка на габъра не съм виждала, дори и през зимата или есента. Но точно този кадър успя достойно да се оцени от журито и да спечели заслужен златен медал на Европейско ниво. От Турия до Европа...и назад.“, сподели неговата сестра Милена Тилева.

Припомняме, че творба на Тодор Тилев спечели първата награда в петия фотосалон на казанлъшките фотографи, а в средата на август т.г. бе представена и неговата изложба "Моят нереален свят" в Музея на фотографията в Казанлък.

Тодор Тилев е роден през 1973 г. Живее в село Турия, завършва Пловдивския университет, профил „Математика”. От 21 години живее и работи в Ирландия. Негови снимки са публикувани на 6 континента в множество държави по света. Спечелил е над 1 000 световни и международни награди и отличия, над 500 световни и международни сертификати и референции. Снимането му е хоби. Обича пейзажната и природната фотография, навярно, защото е израснал на село, окото му улавя чувствителността на природата като художник. През последните години работи и по много проекти: „Български църкви”, „Майстор на медни занаяти”, „Красотата на вълните”, „В света на калинките”, „Дивият Атлантик Драйв” и „Безсмъртните великани”.

Тилев печели две поредни години трето място на най-престижното състезание в света „Международни награди по фотография".

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак