11:50 | 30 август 23 3570

ИКТ Център записва ученици за 2023-2024 в курсове по програмиране, роботика и ИТ

ИКТ Център записва ученици за 2023-2024 в курсове по програмиране, роботика и ИТ / Новини от Казанлък

В очакване на септември, Центърът за професионално обучение към „ИКТ Център“ отбелязва своята 10 годишнина.

Последната година добави много успехи и радостни събития към нашата история, които свързваме най-вече с признателността на обучените хора. Дадохме базови знания по компютърна грамотност, езикови умения, дигитални компетентности, офис продукти, графични програми на много възрастни във фирмени, групови и индивидуални обучения. През последните пет години и много учители преминаха през квалификационни обучения с присъждане на кредити, свързани с дигитални компетентности и изключително полезни за пряката им работа в сътрудничество със СНЦ „Образование и технологии“. За добрите резултати причината е, че броят на обучаемите позволява индивидуален подход и отношение, както и желанието ни да сме максимално полезни. Другото е квалификацията на нашите преподаватели – главен учител по информатика от ППМГ, сертифицирани Microsoft обучители, непрекъснати курсове за повишаване на знания и квалификации, някои от които проведени в Прага – 2013, Малта - 2015, Рига -2018, Испания -2019, Флоренция – 2022, а тази година в Севиля, Испания наблюдавахме обучения по роботика и програмиране. В едното обучение, свързано с колаборативна роботика участваха наши ученици от професионалните ни курсове „Програмист“ и „Оператор на компютър“. Всичко научено от нас се предава на обучаемите ни.

От три години сме в обединените клубовете по образователна роботика у нас по инициативата на ПАРА (Професионална асоциация по роботика и автоматизация). Горди сме, че присъстваме на интерактивната карта на обучителните организации, занимаващи с роботика и STEM https://www.para.expert/educational-robo-map/.

Най-удовлетворени и щастливи сме с Детската академия по програмиране и роботика (ДАПР), която вече е на 9 години. Отново децата се представиха отлично на две национални състезания: Роботика за България и IT Знайко. През миналата година участвахме с 5 отбора на Националното състезание по роботика. Имаме вече и златна купа на отбора ICT Stars Team, който се състезава с категория Ардуино! Останалите отбори също се представиха отлично на Финала – имаме над 10 грамоти за класиране от 1 до 3-то място в 4-те категории. Горди сме, че отборът ни по легороботика VickyBricky бе един от 24-те отбора от цялата страна, класиран за участие на FIRST® LEGO® League (Световната ЛЕГО лига). За първа година България се включи в това грандиозно състезание, на 8 юли в Пловдив. Събитието е най-големият фестивал за Лего роботика, провеждан в 110 страни в цял свят с милиони участници. Горди сме, че Казанлък беше един от 13 града в България с участник VickyBricky!

Децата от ДАПР "ИКТ Център" са сред първите деца на България по програмиране във възраст от 2-и до 6-и клас на Националното състезание по програмиране и технологии IT Знайко! Всички наши участници се класираха за Финала! От 7 деца от 1-ви до 4-ти клас  имаме 2 трети места – за 2-и и за 3-и клас, една грамота за техническа трудност, една за оригинална идея и 3 за отлично представяне. С 2 грамоти за трето място и 2 за отлично представяне се завърнаха от Финал четиримата програмисти от 5-и и 6-и клас.

Най-горди сме, че успяхме да спечелим доверието и на големите младежи – от 9-ти до 12-и клас с професионалния ни курс „Програмист“. В този курс е включено 2-седмично обучение в европейски град по програма „Еразъм“.  Приключи първият ни такъв, учениците преминаха през обучение „Как роботите ще подобрят живота ни“ в Римини, Италия през 2022, а учениците от втория ни професионален курс в момента учат програмиране и управление на колаборативна роботика във фирма „Dypromac”, Севиля, Испания. В тази връзка да обявим, че спечелихме акредитация по Еразъм за периода 2022-2027 и през всяка следваща година ще изпращаме ученици от курсовете ни на практика и обучение в европейски страни, както и учители на обучение и наблюдение в европейски училища. За следващата година нашите бъдещи курсисти от обучение „Програмист“ ще трупат знания за създаване на мобилни приложения в Португалия.

Учебните занятия за 2021-2022 за Детската академия по програмиране и роботика (ДАПР) ще започнат от 18 септември. Групите са до 10 човека, съобразени с изискванията за разстояния между работните компютърни места. Залата разполага с 13 компютърни работни места с обновена техника и СТЕМ област с електроника и роботика. Ще продължим традицията от предишните години да каним различни преподаватели, доказали се в модулите, през които ще преминем. Също така и мотивиращи посещения във фирми и вдъхновяващи срещи със специалисти. Заниманията ще бъдат 3 учебни часа седмично. Посочените дни и часове са ориентировъчни. За ученици, които са 2-а смяна дублираме часовете сутрин.
Продължаваме обученията в три основни направления:
Програмиране и информационни технологии с 5 групи:
JUNIOR, MIDDLE, SENIOR и EXPERT програмист;
Информационни технологии
Лего роботиката с 4 групи:
BEGINNER, две - АDVANCED и EXPERT Lego инженери
Arduino, 2 групи: начинаещи – BEGINNER Arduino инженер и АDVANCED Arduino инженер.

С курса „Образователна роботика с микроконтролери“ продължаваме развитие в роботиката и компютърните науки след обученията с Lego роботи и Ардуино и насочваме нашето внимание към ученици от 7-ми до 10-и клас. Ще включим и други микроконтролери. Обучението е подходящо за напълно начинаещи с интереси към електрониката и програмирането - занимания в събота – 9-11 ч.

Група JUNIOR на направление „Програмиране и информационни технологии“ е за най-малките ученици – от първи и втори клас. Всеки урок представлява последователност от практически задачи, чрез които детето се научава да работи с графична, текстова и звукова информация и тяхното комбиниране. Ще се запознаем с роботчета Blue-Bot и Finch и програмиране с блокчета. Обучението ще се извършва един път в седмицата в рамките на 2 учебни часа по 35 мин., сряда от 18:00-19:20. Обучител ще бъде г-жа Събина Иванова, която се доказа с отлично представяне на децата на IT Знайко – за първа година всички деца от 1-ви и 2-ри клас се класираха за Финал, отидоха две и Криско се завърна с трето място, а Влади с Грамота за отлично представяне! Децата започнаха да учат и блоково програмиране и въпреки малката им възраст се справят и се забавляват. 

MIDDLE, SENIOR и EXPERT програмистите ще продължат тази линия и ще изучат в различни модули програмни езици основно Scratch, Visual Basic for Applications. Децата ще оживяват любими герои в създадени от тях анимации и игри, на които ще дават правила и инструкции. Възрастовата граница за първата група е 3-4, а за втората 4-5 клас, третата – 5-7 клас. За първата записваме деца без предварителна подготовка, за втората – базови с програма Scratch, а експертите са деца преминали през първите две групи или доказали знания. Заниманията са 3 учебни часа, разделени в два дни за първите две групи в часовете 17-18  и 1 път седмично  – понеделник  15:00-17:00 за EXPERT.  Обучител на групата EXPERT ще бъде г-жа Ани Кадиева, главен учител по информатика в ППМГ и с голям опит в обученията за програмиране за деца.

С Информационни технологии ще работим с програми на Microsoft Office и по-задълбочено анимираните презентации, програми за обработка на изображения, гифове и клипове, обработка на изображения с Photoshop, 3d проектиране и принтиране на 3D принтер, създаване на мобилни приложения.  Приемаме деца 6-и – 8-и клас, абсолютно начинаещи в тази област.
В занятията по Лего роботика учениците изучават по интересен, практичен и забавен начин програмиране, роботика, математика, физика и други науки. Курсът е съобразен с интересите и възможностите на ученици в 2 до 7 клас. Нивата са под формата на робо-приключения с определена тема за всяко занятие.

За началната група BEGINNER инженер не е необходима предварителна подготовка, учениците научават всичко на място, а след това го упражняват с LEGO роботите. Занимания във вторник, 3 уч. часа, BEGINNER инженер от 18:00.

Таксите са завишени от миналата година с около 10% - от 9.00 лв.( JUNIOR, MIDDLE, SENIOR, EXPERT програмист, Информационни технологии) и 9.50 лв. (LEGO и ARDUINO) за учебен час. Месечната такса (12 учебни часа за всички обучения, само за JUNIOR- 8 уч. часа ) и се заплаща в началото на месеца. Има отстъпки за ученик, посещавал миналата учебна година наше обучение - 10%, за второ дете участник от семейство - 10%, за участие във втори курс - 20%, при заплащане в началото на цялата сума за първия срок - 10%. При отсъствие по извинителни причини, определяме допълнителен час за наваксване на пропуснатото.  Записване с попълване на формуляр тук.

Децата, които продължават в същото направление, в което са били миналата година, не е необходимо да го попълват, само да отбележат желанието си във Viber групата.

За информация 0878216023 "ИКТ Център"

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак