18:03 | 15 септември 23 4473

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Казанлък продължава да приема потребители

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Казанлък продължава да приема потребители / Новини от Казанлък

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Казанлък функционира като държавно делегирана дейност с финансиране от държавния бюджет от началото на месец май тази година, каза управителят на институцията Евелина Костова.

Фокусът на социалната услуга е насочен към потребителите и семействата на най-уязвимата група - лица с увреждания, нуждаещи се от професионална подкрепа. ДЦ предоставя разнообразие от услуги за своите потребители, сред които са дневна грижа, рехабилитация и терапия, обучение за придобиване на самостоятелни умения, информиране и консултиране, застъпничество и посредничество.

Социалните услуги в ДЦПЛУ е възможно да се ползват целодневно – 8 часа и полудневно – 4 часа, по желание на потребителите, без да се откъсват от семейната среда и връзката с близките, като кандидатите е нужно да бъдат над 18 годишна възраст и да притежават валидно ЕР на ТЕЛК/НЕЛК с определени 50 % и над 50% вид и степен на увреждане или Протокол от лекарска консултативна комисия – ЛКК. 

Капацитетът на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания е 40 места, а в момента има свободни места. Екипът от специалисти, които работят в институцията включва: социален работник, специалист в социална услуга, медицинска сестра, рехабилитатор и трудотерапевти, които работят индивидуално и групово с потребителите, прилагайки различни терапевтични подходи и дейности.

Дневният център предоставя и възможност за хранене на потребителите, три пъти дневно, включително и диетично хранене, като храната се доставя по договор за кетъринг.

За потребителите, които не разполагат с транспорт, ДЦ предоставя транспортна услуга „От – До“ дома на потребителя, придружавани от специалист на институцията за осигуряване на сигурност по време на пътуването, а дейността се реализира и за облекчение на близките им..

В ДЦ всички желаещи лица от целевата група, могат да ползват и самостоятелно услугата „Рехабилитация“, ежедневно, в рамките на работните дни. Това е изключително полезна и значима и търсена услуга за физическото укрепване на хората с увреждания. Формираната месечна такса за ползване на „Рехабилитация“ в центъра е в размер до 20 лева, което я прави достъпна и по възможностите и на потребители с минимални доходи.

Целта на предоставяните социални услуги в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания е: удовлетворяване на индивидуалните потребностите; повишаване качеството на живот на потребителите; преодоляване риска от социална изолация; постигане относителна самостоятелност; реализиране правата на потребителите и запазване достойнството им; организиране на свободното време с приятни и смислени дейности, осъществяване на социални контакти, участие в мероприятия по отбелязване на празници, културни мероприятия и включване в обществения живот. Потребителите на Дневния център получават необходимата социална подкрепа от професионалисти в специализира среда, през деня, като превенция за настаняването им в резидентна социална услуга.

ДЦПЛУ се намира в  гр. Казанлък, ул. „Маньо Стайнов“ № 11 (на Запад от бившата фабрика „Катекс“, първа пресечка в ляво)

Ако желаете да се свържете с институцията може да го направите на следните телефони:
0882 836669 – Евелина Костова, управител
0885 440651 – служебен телефон на специалистите от Дневния център

Всеки работен ден от 8:00 до 17:00 часа

facebook страница Комплекс Социални Услуги за лица с увреждания - Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак