15:40 | 28 април 23 21732

Дневният център за подкрепа на лица с различни форми на деменция в Казанлък получи щедро дарение от 38 600 лева

Дневният център за подкрепа на лица с различни форми на деменция в Казанлък получи щедро дарение от 38 600 лева / Новини от Казанлък

Финансово дарение на стойност 38 600 лв. получи днес "Дневния център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства" в град Казанлък. Със средствата, предоставени от Фондация „Смърфит Капа“ ще бъде закупено превозно средство за нуждите на Дневния център.

Гости на събитието бяха кмета на Казанлък Галина Стоянова, Теньо Арабаджиев и Венета Василева - представители на „Смърфит Капа“, както и близки на потребителите на услугата.

„Благодарение на партньорството между Община Казанлък, в лицето на кмета Галина Стоянова и Мари Баред  член към Фондацията „Смърфит Капа“  беше одобрен проект за нашия дневен център, това солидно дарение, чрез което ще се закупи превозно средство за нуждите на Дневния център. Това ще облекчи до голяма степен всички потребители, които го посещават. Така те ще имате възможност да бъдат и транспортирани.“, каза директорът Дневния център Евелина Костова.

Кметът Галина Стоянова,  благодари на Евелина Костова и нейният екип, ангажирали се с трудната работа  да служат на хората с по-специални потребности. „Смятам, че това дарение е на мястото си и че то заслужава да бъде тук, за да може да се осигури транспортната услуга и всички потребители да идват и да си отиват със специализиран транспорт, така че да нямат притеснения с пътуването.“, заяви Стоянова.

„В края на миналата година ни беше възложена тази приятна задача да намерим проекти в нашия регион, които да финансираме. За щастие намерихме вашия дневен център за да може да направим нещо смислено за хората, който са на гости при вас.“, отбеляза Теньо Арабаджиев представител на „Смърфит капа“.

Днешното мероприятие съвпадна с последния работен ден от реализацията на Дневния център по Европейски проект.

„Няма да има прекъсване в предоставянето на услугата тъй като община Казанлък извърши цялата административна процедура и считано от 1-ви май, започва предоставянето на социалната услуга в нов Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, като целевата група е за лица с увреждания, в това число попадат и хората с деменция.“, уточни Костова.

Тя допълни, че капацитета на центъра  е 40 места и предлаганите услуги са с възможност за комплексно предоставяне, а именно:  дневна грижа, терапии и рехабилитация, информиране и консултиране, както и обучения за придобиване на умения. "Имаме и транспорт услуга, която към момента  се осъществява от общинското предприятие. Предоставяме и храна. Всички дейности, които  предлагаме на потребителите, могат да се предоставят както индивидуално, така и групово в зависимост от потребностите на хората.“, допълни директорката.

Дневният център разполага с пълен екип от специалисти в лицето на социален работник, рехабилитатор, медицинска сестра, трудотерапевти, санитари, работник подръжка и огняр . Очаква се скоро да бъде обособена и позиция за шофьор, когато Дневния център се сдобие с новото транспортно средство.

Малко по-рано тази година, Фондация „Смърфит Капа“ направи още едно дарение, на стойност от 10 хиляди евро. Средствата ще бъдат вложени в изграждането на нова терапевтична зона за над 30 деца и млади хора с увреждания и лишени от родителска грижа в центровете на фондация “Сийдър”.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10515 | 13 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7518 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7136 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6439 | 12 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

5340 | 10 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

5264 | 16 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

5173 | 12 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5022 | 13 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

4954 | 14 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4368 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак