18:46 | 17 февруари 24 3555

Родители и деца обсъдиха с експерти, влиянието и последиците на дигиталните технологии и социалните мрежи върху подрастващите

Родители и деца обсъдиха с експерти, влиянието и последиците на дигиталните технологии и социалните мрежи върху подрастващите / Новини от Казанлък

Младите казанлъчани и техните родители имаха възможността да се запознаят с влиянието и последиците на дигиталните технологии и социалните мрежи върху децата и подрастващите, представени по време на информационна среща в камерната зала на Дом на културата „Арсенал“.

На събитието организирано от Кирилка Димитрова, присъстваха трима експерти в тази област Младен Желев от софтуерна компания "ITBP", Станимир Георгиев  от дигитална агенция "VisiOne Design" и Александър Степанов, психолог във Фондация "Асоциация Анимус" Център за възстановяване, консултиране, психотерапия и психоанализ.

Гост-лекторите обсъдиха с присъстващите положителните и отрицателните качества на социалните мрежи и дигиталните технологии и представиха конкретни насоки към подрастващите и родителите им за предпазване от фалшивите новини, най-популярните онлайн измами и негативните влияния, които водят след себе си различните платформи и приложения в интернет пространството. 

Младен Желев и Станимир Георгиев говориха по темите свързани със средствата и технологиите за мониторинг и родителски контрол, както и за положителното и отрицателно влияние при работа с най-популярните социални мрежи. Те показаха нагледни примери свързани с подвеждащо съдържание от недобросъвестни потребители на мрежите целящи най-често лична изгода. 

Влиянието на дигиталните технологии върху психичното здраве на децата и подрастващите беше във фокуса на дискусия между Александър Степанов, Кирилка Димитрова и събралите се в залата. 

По думите на Димитрова, която цитира данни от международно проучване 88 процента от тийнейджърите в световен мащаб са виждали насилие в интернет, 15 процента  казват, че са били жертва на жестокост в интернет, а 41 процента са имали негативни преживявания в интернет. Според представената информация 55 процента от родителите на 12-годишни са споделяли, че детето им ползва социални мрежи, а 76 процента от тях са помогнали за регистрацията им. 25 процента от тийнейджърите са преживели спор лице в лице след комуникация в социалните мрежи,  67 процента знаят как да скрият какво правят във фейсбук от родителите си. 43 процента от младежите биха променили какво правят ако родителите им бяха наясно със това. 55 процента са дали лична информация, снимки и физически описания на непознати в социалните мрежи, а 33 процента от всички сексуални престъпления са свързани със сайтове и социални мрежи. Повечето не знаят, че съществува контрол на поверителност и 24 процента от личната им неудобна информация е станала публична. 

Психологът Александър Степанов уточни, че  работи главно с деца, преживели насилие и с техните родители. По думите му темата за насилието е безкрайна, а след пандемията се наблюдава значително увеличение на случаите на насилие над деца в интернет пространството.

Станимир Георгиев от своя страна посочи, че много често се появяват фалшиви новини и профили, както и хора, които искат да манипулират общественото мнение. Според него не са малко и опитите за прилагане на измамни чрез така наречените „скамове“.

Най-интересното нещо, което беше засегнато по време на форума беше темата за изкуствения интелект, чрез който може да се генерира фалшиво съдържание и снимки. Според Младен Желев няма как да бъде избегнат изкуствения интелект, защото той е част от бъдещето, въпроса е в чии ръце ще попадне и за какви цели ще се използва.

Организаторът на събитието Кирилка Димитрова каза, че предстоят срещи и по други важни темите свързани, които ще бъдат насочени към  домашното насилие и сексуалното образование сред подрастващите. Тя посочи, основната цел на форума е била да се повиши информираността на обществото, за положителното и отрицателното влияние на дигиталните технологии и социалните мрежи при децата, подрастващите и техните родители.

Това е втората информационната среща организирана от казанлъчанката. Първото събитие се състоя през месец ноември 2023 г. и беше на тема “Зависимостите в живота ни и как да се преборим с тях” гост, на което беше Пламен Йотински и 3-ма младежи на възраст 18 - 23 години минали през ада на зависимостите.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

28410 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

16065 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

12606 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6258 | 13 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6133 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6128 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4276 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4124 | 14 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

3098 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2689 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак