12:16 | 01 март 24 2595

В Казанлък беше представен новият брой на списание ЛИК, посветен на живота и творчеството на Дечко Узунов

В Казанлък беше представен новият брой на списание ЛИК, посветен на живота и творчеството на Дечко Узунов / Новини от Казанлък

В Казанлък беше представен новият брой на списание ЛИК, посветен на живота и творчеството на Дечко Узунов. Поводът за това беше отбелязването на 125-ата годишнина от рождението на именития казанлъшки  художник и общественик.

Събитието се състоя в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Града на розите, където присъстваха генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, доц. Георги Лозанов, директор дирекция за знание и култура ЛИК, д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък и Петя Минекова, директор на Националното училище по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”.

Този брой е един изключително интересен разказ за достъпа до таланта, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той посочи, че това всъщност е второто издание на Агенцията, което е изцяло достъпно и безплатно на интернет страницата на БТА, а над 300 печатни броя от него се разпространяват безвъзмездно в библиотеки, университети, театри, галерии, опери и други културни институти, както и в манастирски библиотеки.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова определи изданието като нещо много сакрално. “Много бих искала българите да се докосват повече до такива сакрални книжа, които ще останат стотици години след нас и като съдържание, и като дух, и като материя”, каза Стоянова. Според нея не са много изданията, които правят това.

Има в България личности в културата, в изкуството, изключително ярки, но има и „личности – събития“. Това са хора, които освен постиженията в своето изкуство и областта, в която се развиват, задават модели на обществено поведение и мислене, каза доц. Георги Лозанов.  Според него има много творци, които са затворени в своето изкуство, но има и личности-събития, които не са толкова високо отдадени само на изкуството си, които са успели на повлияят върху мисленето и нагласите на българите приживе. Според него Дечко Узунов несъмнено е такъв човек по много причини”, каза той.

В дискусията се включиха още д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък и Петя Минекова, директор на Националното училище по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”. Те бяха единодушни, че февруарския брой на списание ЛИК, посветен на Дечко Узунов, дава изключително ценна информация за живота и делото на твореца, оставил трайна следа в художествения живот на родния си град и страната.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак