15:51 | 28 юли 23 5021

ИКТ Център посреща “новите“ програмисти, изпраща “старите“!

ИКТ Център посреща “новите“ програмисти, изпраща “старите“!  / Новини от Казанлък

На 19 юли стартира новият професионален курс "Програмист" и в същия ден бе първият държавен изпит на участниците в първия ни професионален курс, стартирал преди година! Получи се ден на приемственост, без умишлено да сме го търсили! Пожелахме успехи и на новите кандидат-програмисти и на старите за държавния им изпит. Новите, след сериозно учене през юли и август, от 20 август до 3 септември ще участват в обучение "Колаборативна роботика" в град Севиля по проект на европейската програма „Еразъм+“. И още приятни изненади точно за нас - град Севиля е избран за европейска столица на интелигентния туризъм. Отново в темата умни градове! А "старите" програмисти преди година бяха за две седмици в Римини на обучение с Ардуино микроконтролер отново по проект на „Еразъм+“.

Учениците от новия курс се запознаха със своите преподаватели и започнаха с модул „Математически основи на програмирането“ с г-н Камен Колев, продължат с „Програмиране за вградени системи“ с инж. Иван Рачев, а през август от г-жа Кадиева ще получат базови знания за програмиране със C Sharp (C#). Всички това има за цел да ги подготви и за предстоящото обучение за колаборативни роботи. Г-н Рачев ще разгледа с учениците роботизирана ръка Arduino Tinkerkit Braccio, а така също ще покаже и колаборативни роботи, които използват в Капрони АД.

Kолаборативните роботи (наричани още “ко-боти”) са проектирани да работят в споделено работно пространство с човека и да му асистират при изпълнението на различни задачи, без традиционните заграждения, клетки и бариери, които типично отделят индустриалните роботизирани системи от работниците. Това е една от най-съвременните технологии в индустриалната автоматизация, която изключително бързо набира популярност в заводи и фабрики по целия свят поради множеството си предимства в сравнение с конвенционалните индустриални роботи. Пазарът на иновации в тази област тепърва се разраства, като към момента колаборативните роботи вече са се наложили в приложения като обслужване и управление на различни машини и оборудване, подемно-транспортни, монтажни и опаковъчни дейности, визуална инспекция, pick-and-place операции и т. н.

Обучението на нашите ученици ще се извърши във фирма Dypromac https://www.dypromac.com/ от водещи специалисти. Едновременно с тази група, 6 обучителя от Центъра, от 20 до 27 август, ще осъществят дейност Job shadowing - обмяна на практически опит чрез наблюдение в Севиля. Посрещащата организация е EUROMIND https://euromind.es/. При предварително посещение на  Директора на ЦПО към ИКТ Център ЕООД в Севиля се уточниха подробностите по пребиваването на учениците и обучителите:
• учениците ще бъдат настанени в резиденция на EUROMIND – сграда на 3 етажа голяма тераса на покрива, включваща 8 спални и зала за хранене и занимания. Сградата е с контрол на достъп и отключване на входната врата с чип.
• осигурени  закуска, обяд и вечеря на място в резиденцията, както и постоянно отворено помещение – бюфет за междинни закуски и подкрепа със сок, чай, кафе, солени и сладки неща.
• транспорт на учениците – с микробуси до мястото за провеждане на практиката;
• провеждане на практиката – програма за обучение;
• културна програма – запознаване с историята, традициите, културните забележителности  и развитието на  Севиля и област Андалусия.
Придружаващите обучители ще са двама – единият е г-жа Кадиева, преподавател по информатика, а вторият – по испански език, живял повече от 15 години в Андалусия.

Продължаваме в този дух да предлагаме всяка следваща година професионално обучение "Програмист" съчетано с 2 седмично европейско обучение с насока роботика, изкуствен интелект, Интернет на нещата. 2-седмичното обучение е напълно безплатно по програма "Еразъм" и ще се осъществява благодарение на защитената акредитация по тази програма за период от 5 години.

А много сме щастливи от факта, че голяма част от старите и новите програмисти са наши възпитаници от Детската академия по програмиране и роботика "ИКТ Център",  познаваме ги като деца от 3-и и 4-ти клас и се гордеем с успехите и израстването им.

 

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния автор и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак