18:24 | 07 септември 13 10601

Единственият в света паметник на генерал Скобелев в цял ръст бе открит днес в Казанлък

 Единственият в света паметник на генерал Скобелев в цял ръст бе открит днес в Казанлък / Новини от Казанлък

Паметник на ген. Михаил Скобелев в цял ръст официално бе открит днес от кмета на община Казанлък Галина Стоянова и председателя на Национално дружество „Русофили” Николай Малинов. В своето слово кметът Галина Стоянова подчерта, че мястото на паметника е така избрано, че всеки, който отива на легандарния връх Шипка да минава покрай паметника на великия руски пълководец. Тя благодари на НД „Русофили” за иницативата и отличи с паметен плакет на Община Казанлък автора на проекта арх. Венцислав Йочколовски.

Николай Малинов връчи почетен знак „Самарски кръст” на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и  на Тодор Батков, един от дарителите, подпомогнали издигането на паметника, чието финасиране бе осигурено от НД „Русофили”. Знакът „Самарски кръст” е учреден от Обществения съвет на русофилските организации в България в чест на 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство и се присъжда след решение на 8 неправителствени организации.

На церемонията по откриването присъстваха още Милен Любенов, секретар по вътрешната политика на Президента на Р България, Евгени Кузев, консул на Руската федерация в България, Кирил Pинза, съветник по културата в посолството на Руската федерация, Виктор Шарапов, последният съветски и първият руски посланик в България в периода 1988-1992 г. и председател на дружество „Русия-България”, Галина Габушева, министър в правителството на Република Коми, народни представители от 27 Старозагорски избирателен район, областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, Алексей Крутов, председател на Международния фонд „Славянска писменост и култура”, контраадмирал Кир Лемзенко, представители на регионални структури на дружество „Русофили” от цялата страна, представители на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, гости от България и Русия, много граждани.

Водосвет бе отслужен от Крупнишкия епископ Инокентий в съслужие с казанлъшки свещеници.
След официалната церемония, за чиято тържественост допринесе участието на почетна рота и духовия оркестър на 61 Стрямска Механизирана бригада, паметникът на Белия генерал бе отрупан с цветя от стотиците граждани и гости на Казанлък.
Паметникът  представлява фигура в цял ръст на руския пълководец, излята от бронз и поставена върху гранитен капител. Фигурата на ген. Скобелев е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военноначалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ За изработката на паметника от скулптурата в Плевен е направена една единствена отливка. Той е израз на почит към героизма на руските воини по време на Руско-турската освободителна война, от края на която през 2013 г. се навършват 135 години.

Община Казанлък оказа изключително съдействие и подкрепа при реализацията на тази  инициатива, подета от НД „Русофили”.
От 12.00 часа на яз. „Копринка” започна 10-ият събор „Приятели на Русия”, събрал българи, които са учили или работили в Русия и в Република Коми, както и руснаци, живеещи в България. Хиляди хора изпълниха поляните край казанлъшкия язовир, за да се видят с приятели, колеги, роднини и да се повеселят.

Председателят на НД „Русофили” Николай Малинов благодари за подкрепата на Община Казанлък  както за издигането на паметника на ген. Михаил Скобелев в града, така и за организацията на събора. В приветствието си към хората, дошли от всички краища на България и Русия, кметът Галина Стоянова подчерта значението на Руско-турската освободителна война за българския народ, премина през Берлинския договор, разделящ българските земи по волята и интересите на великите сили, отбеляза Деня на Съединението, който бе честван  на 6 септември и с който се извършва така мечтаният акт на единението на България, и акцентира върху мястото и ролята на руския народ, подкрепящ борбите на българите за свобода, обединение и независимост.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Президента на република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски, посланика на Русия у нас Юрий Исаков. И тази година председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев дойде на събора на приятелите на Русия.
По информация на Николай Малинов е постигната договореност  за осигурени работни места за 1000 българи в Русия.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33671 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

22793 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14048 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11102 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8248 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5637 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3296 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3155 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2785 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2135 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак