15:41 | 26 януари 16 10345

Има свински грип в региона, пред обявяване на епидемия сме

Има свински грип в региона, пред обявяване на епидемия сме / Новини от Казанлък

Сериозно увеличение на заболелите от остри респираторни заболявания и грип отбелязват епидемолозите от РЗИ – Стара Загора.
През последната седмица от 18-ти до 24-ти януари заболеваемостта в Старозагорска област от грип е била 306,40 на 10 хиляди, а в предходната седмица тя е била 235,97 на 10 хиляди.

Сериозното увеличение говори за предепидемична обстановка, това съобщи за kazanlak.com д-р Светлана Петрова - Началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция – Стара Загора.

Продължаваме да следим ежедневно данните и в следващите дни ще вземем решение дали да обявим грипна епидемия, допълни още Петрова. За да бъде обявена епидемия заболеваемостта трябва да бъде 333 души на 10 000, като данните към момента се доближават до тези стойности.

От РЗИ потвърдиха, че в областта има регистрирани и случаи на свински грип. При 4 от случаите става дума за вирус тип Б - Виктория, а в един случай за вирус от тип А, или така известния H1 N1 /свински грип/. За случаи от Казанлък д-р Петрова не потвърди. Няма регистрирани и смъртни случаи в следствие на свинския грип, в документацията на областната здравна инспекция.

Въпросите на kazanlak.com за конкретизиране са свързани с два нашумели в общественото пространство от края на миналата седмица случаи в Казанлък. Става дума за известни личности в града - мъж и жена на около 45 годишна възраст. Жената, директор на банка в града почина внезапно в края на миналата седмица, като според нейни близки и познати, причина са усложнения вследствие на свински грип, довели до сърдечно увреждане. С тежко белодробно увреждане от две седмици лекари в Габрово се борят за живота на 45 годишен мъж от Казанлък. Случаят също се коментира като причинен от опасния вирус на свинския грип.

Изолирането на грипните вируси, може да бъде направено при нарочно изследване. Обществено известна практика е, че в най-честия случай личните лекари направо предписват лечение, без да препоръчват изследване. Обикновено това се прави след като пациентите вече стигнат до болница. За нашия град една от причните да отсъстваме в статистиката е, че Казанлъшката болница няма белодробно отделение, където да се регистрират грипни случаи при евентуални усложнения от тях.

Според медицински специалисти от Казанлък, с които kazanlak.com разговаря по темата, възможна причина да не се повдига остро въпроса за свинския грип тази година и да оставаме с впечатление, че се крият данни за опасност от населението, е и че няма осигурени безплатни противогрипни препарати.  По време на епидемията от свински грип през 2009 година бяха организирани специални противогрипни кабинети, в които безплатно се предоставяха срещу направления противогрипни препарати. Даваха се и в болниците.

А както е известно вече и на широката публика - грипът се лекува само с противогрипни препарати, но не по-късно от ден-два след появата на симптомите.

Противогрипни препарати сега  би трябвало да има налични в аптечната мрежа - ни отговориха на въпроса от РЗИ - Стара Загора.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран в БНТ, напълно е възможно през тази и следващата седмица в някои райони на страната случаите на грип да достигнат и епидемични стойности. Според него свинският грип атакува най-вече хората в трудоспособна възраст.
"Едното обяснение, е че е имало щамове, доста близки по генетичен състав с него, минавали в миналото, към които по-възрастните хора имат някакъв по-запазен имунитет. Имат такава имунна памет и при тях малко по-трудно се предизвикват заболявания и по-леко минават. Докато при по-млади хора, които не са се срещали, явно има склонност да протича сравнително тежко и с по-голям процент усложнения" – казва пред БНТ д-р Кунчев.
 

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33366 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

21810 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13872 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

10173 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

7966 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5483 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3212 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3078 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2717 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2065 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак