15:41 | 25 октомври 18 5000

Вижте за кои документи не трябва да плащате в Общината

Вижте за кои документи не трябва да плащате в Общината  / Новини от Казанлък

На страницата на Община Казанлък в раздел  Проекти на нормативни актове вчера бяха публикувани два Проекта за Наредба за изменение и допълнение на наредби, внесени от Николай Златанов, председател на Общински съвет - Казанлък. Единият се отнася до корекции в Наредба № 26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък.

Вторият е свързан с Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред в община Казанлък.

Предложенията в документите са постъпили през м. септември и м. октомври 2018 г. от Константин Тачев – прокурор при Окръжна прокуратура Стара Загора, в резултата на преписка от ВАП –София след тяхна проверка на законосъобразността на текствете.

Според Прокурора, разпоредбите противоречат на чл. 40 ал.1 от Закона за гражданска регистрация, че Актовете за гражданско състояние се издават безплатно. На заинтересуваните страни се издавате безплатно удостоверения за раждане и сключен граждански брак и препис извлечение от акт за смърт по утвърдени образци. За издаването на удостоверения и преписи от тези актове за втори и следващ път се заплаща такса. Издаването на препис за служебно ползване е безплатно.

Също така има противоречие и с чл. 110, ал. 2 от Закон за местните данъци и такси не подлежат на таксуване следните услуги:
съставяне на акт за раждане и издаване на оригинално удостоверение за раждане; съставяне на акт за граждански брак и издаване на оригинално удостоверение за сключен граждански брак; съставяне на акт за смърт и издаване на препис – извлечение от него; отбелязвания, допълвания и поправки в актовете за гражданско състояние; учредяване на настойничество и назначаване на попечител; поддържане на регистъра на населението; отразяване на промяна на име в регистрите по гражданското състояние на населението;  издаване на удостоверение за наследствена пенсия.

В Наредба № 1 се променя чл.58, ал. 1, като текстът се променя “За явно маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, овластените за това органи налагат на място глоба в размер на 10 лв., която събират с квитанция.“

Към чл.58 в Наредба 1, се създава нова ал.2 със следния текст: “ За маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, когато това е предвидено в закон или указ, овластените контролни органи могат да налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лв. За наложената глоба се издава фиш, който съдържа данни за самоличността на контролния орган и на нарушителя, мястото и времето на нарушението, нарушените разпоредби и размера на глобата. Фишът се подписва от контролния орган и от нарушителя, че е съгласен да плати глобата, и се изпраща на финансовия орган на съответната общинска администрация за изпълнение. На нарушителя се дава препис, за да може да заплати доброволно глобата.“

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак