15:59 | 04 април 20 3430

И България с мобилно приложение срещу COVID-19

И България с мобилно приложение срещу COVID-19 / Новини от Казанлък

В мобилно приложение ще споделяме здравния си статус. За 10 дни, представители на "Информационно обслужване" доброволно събраха и интегрираха важната информация за COVID-19 в България в мобилно приложение. То ще бъде достъпно за всички до 1-2 дни и ще се казва ViruSafe. Приложението ще препраща подадената от нас информация за здравословното ни състояние до личния ни лекар, и ще помага на МВР да контролира поставените под карантина.

Това съобщиха днес премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" на брифинг в Министерския съвет.

„Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки.“, заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" по време на брифинга.

"Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и той да достига до своя личен лекар, за да могат те превантивно да знаят какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип.

Приложението може да бъде много важен елемент много скоро. Къде има свободни болнични легла? Ако човек се чувства зле и е между Ямбол и Сливен, в коя от двете болници да прати линейката“, коментира Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация.

Целта на приложението е да доставя повече информацията до всяка структура. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван.

Борисов подчерта, че най-успешното справяне в Азия с болестта е чрез ползването на такава апликация.

"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов.

Системата има и анализи по географски принципи. Това дава възможност да се правят допълнителни статистики, разделени по общини, области или населени места с „горещи точки“ и да бъдат взети съответните мерки.

Всеки достъп до регистъра става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, категорични са създателите на приложението.

В момента приложението е пуснато в каналите на Google и Apple и тече проверка на валидация. Очаква се в неделя или понеделник да бъде свободно за безплатно сваляне от всеки потребител. При свалянето на телефоните има процес на изпращане на валидиращ код чрез SMS, който е безплатен.

„Националната информационна система за борба с коронавируса ще улесни работата на граничните полицаи", заяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му най-голяма полза от системата ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.

От "Информационно обслужване" допълниха, че един мобилен апарат ще може да ползва в приложението само един мобилен номер, но от него могат да се подават данни за няколко човека чрез различните ЕГН-та.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33613 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

22585 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13999 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

10954 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8186 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5583 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3260 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3122 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2754 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2104 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак