08:49 | 31 март 21 1907

Възраждане ще настоява за енергийна независимост на България

Възраждане ще настоява за енергийна независимост на България / Новини от Казанлък

България трябва да запази своя енергиен суверенитет!
Възраждане ще настоява за това, когато влезе в парламента.

Енергиен суверинитет

Трябва да сме наясно, че в сравнение с останалите страни членки на Европейския съюз България ще бъде една от най-засегнатите от прилагането на Зелената сделка. Ще бъдат засегнати енергийният сектор и транспортът, а вторично - всички отрасли на икономиката: металургия, химия, строителство, селско стопанство.

Във връзка с реализирането на Зелената сделка ние най-отговорно разглеждаме развитието на икономиката не само на регионално, но и на национално ниво. Заявяваме категорично: Налаганите внушения, че за да спазим Парижкото споразумение, трябва непременно да затворим минно-енергийния комплекс “Марица Изток", не са верни. Зелената сделка се отнася до постигане на въглеродно-неутрална и кръгова икономика до 2050 г., но в чл. 2, ал.2 на Споразумението ясно е записано: “Настоящото споразумение ще се прилага, за да се отразят равенството и принципът на общите, но диференцирани отговорности и съответстващи възможности, предвид на различните национални обстоятелства.”

Добивът на въглища (специално на лигнитни въглища) и трите големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн играят важна роля за осигуряването на националната енергийна сигурност и са гаранция за енергийната независимост на България. Важността на местния добив на въглища за енергетиката се определя и от промяната в приноса на ядрената енергия, растящите цени на течните горива и нуждата от гарантиране на енергийната сигурност и независимост на държавата. В България въглищната електроенергия има същественозначение за икономиката на страната, а въглищата все още осигуряват над 40% от общото производство на електроенергия.

Ние винаги сме смятали, че България трябва да е независима държава, съответно това се отнася и до нейната енергийна независимост.

Социален аспект

В частност Маришкият басейн е икономическият двигател на област Стара Загора. Около 12 000 души са заети пряко в минно-енергийния комплекс "Марица Изток", а общо около 92 000 са свързани с комплекса. Това е колосална бройка за мащабите на България. Сектор Енергетика дава едни от най-високите заплати в държавата, като това от своя страна означава и солидни приходи в държавния бюджет под формата на данъци и удръжки от работещите. Ако под натиска на условията на Зелената сделка за въглероден неутралитет, този комплекс трябва да се затвори или да се преустрои така, че производството му да не отделя въглеродни емисии в атмосферата, това автоматично означава, че огромна част от тези 100 000 души ще останат без работа, а държавата ще се лиши от значителни приходи. Как ще се гарантират правата на ангажираните в комплекса работещи, все още не е ясно.

Въглищните централи, било в нашия регион или другаде, не изчерпват, а са само част от обхвата на Зелената сделка. Постигането на нулев баланс на въглеродни емисии не означава напълно да се лишим от тях, а да намерим начини да ги компенсираме. 

Въглероден неутралитет

България е страната с най-енергийноемката икономика в Европа. Това означава, че за да се произведе 1000 евро БВП средно за Европа се разходват 120 кг. нефтен еквивалент, а за България необходимото количество е 396 кг. Тоест,  икономиката ни е повече от 3 пъти по - енергоемка и енергийно зависима. България трябва да работи за подобряване на тази енергийна ефективност.

Предимствата на интелигентните електроенергийни мрежи са:

  1. Улеснено свързване и функциониране на източниците на електроенергия;
  2. Подобрена структура на мрежите, което определя по-сигурното им действие и наличието на по-качествена електроенергия;
  3. Предоставяне на потребителите на много повече информация за работата на мрежата и възможността да участват в оптимизиране на работата ѝ;
  4. Възможност за автоматично отстраняване на някои повреди (Self-healing);
  5. По-слабо въздействие върху околната среда поради намаленото отделяне на СО2 и намаляване на загубите от пренасянето на електроенергията.

Осигуряване на потребителите за по-рационално използване на необходимата им електроенергия и възможност да бъдат и нейни доставчици.

Кое поглъща на СО2?

В природата съществуват естествени системи, които абсорбират въглероден диоксид - такива са почвите, горите и океаните.

Горите са основното, което поглъща въглероден двуокис (СО2) и те имат значителна роля за намаляване на емисиите от парникови газове в атмосферата, като свръзват въглерода в натрупаната биомаса и фактически поглъщат СО2. Но за да бъде това поглъщане ефективно, горите трябва да бъдат поддържани. Горските пожари, дърводобивът и изсичането на гори ни отдалечават от въглеродната неутралност.

Увеличаването на площта на горите чрез залесяване на изоставени земеделски земи, голи и обезлесени територии, ерозирали и застрашени от ерозия територии, както и ускоряването на мероприятията по отглеждането на горите, ще позволи те да изпълняват по-добре своите продуктивни, екологични и защитни функции, което от своя страна ще оказва и положителен ефект върху повишаване усвояването на въглероден диоксид и натрупването на въглерод в горските територии.

Основни предизвикателства, свързани с горите и климата:

• Осигуряване на достатъчно инвестиции за залесяване и отглеждане на култури, както и за създаване и поддържане на полезащитните пояси;

• Подходяща политика за подпомагане на частните собственици при залесяване;

• Превенция на обезлесяването, чрез екологосъобразно стопанисване, целящо засилване на средообразуващи функции на горите и редуциране на площта от усвоени горски територии за изграждане на пътища, строителни обекти и др.;

• Предприемане на адекватни мерки за предотвратяване на опасността от ерозия на почвата в земеделски и горски територии;

• Опазване и разширяване на градските и извънградските паркове и зони за отдих с цел увеличаване на потенциала за улавяне на въглерод в урбанизираните територии;

• Увеличаване капацитета на горския сектор в областта на усвояване и редуциране на парникови газове и вредни емисии в атмосферата;

• Необходимост от адаптиране на залесяванията към очакваните климатични промени и потенциала за натрупване на въглерод;

• Прекратяване на незаконната сеч и засилен контрол върху дърводобивните компании.

Във връзка с всичко изложено по-горе, ние от Възраждане (спазвайки изискванията на Парижкото споразумение) имаме следните приоритети:

- Запазване на енергиен суверенитет, постигане на въглероден неутралитет и средноевропейски нива на енергийна интензивност;

- Осигуряване на сигурна, устойчива, конкурентоспособна и икономически достъпна енергия за домакинствата и бизнеса;

- Преобразуване на съществуващите електроенергийни мрежи в интелигентни;

- Привеждане на минимум 50% от сградите към близко до нулево потребление на енергия;

- Запазване на минно-енергийния комплекс "Марица изток" и неговата модернизация, целяща максимално намаляване на изхвърляните парникови газове.

В заключение:

Грешката, допусната от настоящото правителство, да се подпишат международни споразумения преди да има ясен доклад за оценка на въздействието, включващ екологичните, социалните и икономическите последици, включително последиците за малките и средните предприятия и конкурентноспособността на нашата държава, ще излязат скъпо на България и българите. Мълчанието по темата за зеления преход и приравняването му до само и единствено коментари за въглищните централи, е некоректно спрямо българските граждани.

Ние от Възраждане приветстваме и сме ангажирани с дейности за опазване на околната среда и човешкото здраве. В контекста на настоящата икономическа и социална обстановка в България сме убедени, че всяка крачка в тази и други посока с очакван дългосрочен ефект трябва да бъде прецизирана до такава степен, че преходът да бъде действително плавен и справедлив. Предвид тънещата в корупция държавна власт и липсата на наказуемост, следващият парламент трябва да поеме огромната отговорност за разрешаване на натрупаните кризи в посочените сектори и постигане на резултати без да понижи и така лошия жизнен стандарт на българите.

Когато Възраждане влезе в парламента  ще поеме цялата политическата отговорност и ще насочи своя  експертен потенциал в сферата, за да може България да запази енергийния си суверенитет.

За да се случи това е необходимо българите да гласуват за Възраждане с номер 5 в интегралната бюлетина на 4 април!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24432 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

13907 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

10800 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

5877 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5438 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5322 | 29 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

4334 | 27 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3702 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3299 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3260 | 29 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак