09:13 | 23 март 21 2236

Екологът Ива Ангелкова е трета в листата на Възраждане за Старозагорски регион

Екологът Ива Ангелкова е трета в листата на Възраждане за Старозагорски регион / Новини от Казанлък

Ива Ангелкова е трета в листата с кандидати за народни представители на политическа партия Възраждане за 27 МИР Старозагорски. Родом е от Казанлък, но от години живее и работи в Стара Загора. Семейна е, майка на две деца. От четири години е член на Възраждане, към момента е организационен секретар на структурата в града. Г-жа Ангелкова е магистър инженер „Екология и опазване на водите“, магистър „Индустриален мениджмънт“, с дългогодишен стаж в производствени предприятия в областта на екологията и безопасността на работното място. Ива Ангелкова е ангажирана с проблемите на екологията и е един от експертите на Възраждане в това направление.

Нормативната уредба, законите свързани с опазването и управлението на околната среда са много, обемни и изчерпателни. На база тези документи има куп национални планове и програми за опазване на околната среда, за управление на отпадъците, водите, горите, въздуха, всяка община разработва общинска такива. За изпълнението им отговаря огромен административен апарат – МОСВ, РИОСВ, ИАОС, Басейнови дирекции, общински отдели… Но в ежедневието си ясно виждаме, че всичко това остават само на хартия. Осъществяването на контрол върху институциите, отговорни за околната среда е спешно наложително, за да се справим с опустошаването на природата ни.

Опазването на околната среда в страната ни е въпрос на национален приоритет. Добрата и екологично чиста среда, все повече ще става основен привличащ фактор както за обитаване, така и за отдих и бизнес. От години липсата на контрол от страна на институциите и корупцията в управлението е най-тежкия проблем пред опазването на околната среда в България. Въпреки разрушаването на промишлеността и земеделието, замърсяването на околната средата не намалява. Напротив, заради липсата на контрол дишаме най-мръсният въздух в Европа. Замърсяването на водите е както от битови, така и от промишлени източници. В земеделието изкуствените торове и препаратите срещу вредители са широко използвани, а биологичното земеделие е рядко и трудно за прилагане. Нерегламентираните сметища са обичайна грозна гледка, видяхме и плаващо сметище. През изминалата година станахме свидетели на безпрецедентна водна криза в България. Продължителното засушаване и липсата на устойчивост в управлението на водните ресурси източиха редица язовири, а големи градове бяха в очакване на воден режим.

В Местният парламент на Стара Загора Възраждане има последователна политика в областта на околната среда. Управлението на отпадъците, замърсяването, общинските програми по околна среда са били винаги в приоритетите на местните организации. Чрез предложенията към общинска администрация в бюджета за 2021-ва година бяха предвидени 120 000 лв. за почистването на нерегламентирани сметища.

Мерките, за които Възраждане ще настояват, когато има представителство в парламента са:

• Контрол върху институциите отговорни за околната среда.
• Ефективното опазване на влажните зони, които играят важна роля на поглътител на въглероден диоксид, това ще помогне на България в постигането на целите за въглероден неутралитет, който е така обсъждан през последните месеци.
• Пълен мораториум върху промишлената сеч за износ и ефективен контрол върху незаконната сеч, които ще спомогнат овладяването на климатичните промени и предпазването от наводнения и ерозия. Държавна политика за залесяване на вече обезлесени райони, която допълнително ще укрепи свлачищата и ще намали рискът от наводнения и засушаване.
• Провеждане на разяснителни кампании за вредата за околната среда и здравето на хората от изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани сметища.
• Задължително да се поставят условия в обществените поръчки за кетъринг фирмите, за използване на съдове за многократна употреба от безопасни материали.
• Да бъде приет принципът „замърсителят плаща“, който е основен принцип в екологичното законодателство и за изчисляването на Такса БО.
• Спиране презастрояването на Черноморието и ЕФЕКТИВНО опазване на дюните, които са изключително държавна собственост.
• Да се работи за превенция на национално и локално ниво съвместно с останалите институции и министерства, които имат отношение по темата екология, като фокусът на тази работа трябва да напусне приоритетните към момента „действия“ на хартия, които остават пожелателни и да се прехвърли на терен, сред хората и с конкретни измерими резултати.

Подкрепете кандидати на Възраждане с номер 5 в интегралната бюлетина на 4.април 2021 г.

Повярвай в България!                                                                                         
Време ни е за Възраждане!


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33151 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

21006 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13765 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

9312 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

7729 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5408 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3164 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3046 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2675 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2033 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак