17:15 | 31 март 23 1334

Научна конференция за Чудомир събра представители на водещи университети, музеи и научни институти

Научна конференция за Чудомир събра представители на водещи университети, музеи и научни институти / Новини от Казанлък

Научна конференция под наслов „Чудомир – познатият Непознат“, с научен ръководител проф. Петко Ст. Петков, събра днес в ЛХМ „Чудомир", водещи учени, изследвали делото и живота на Димитър Чорбаджийски. Съорганизатори на срещата бяха НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.

Събитието откри директорът на музея, Добрина Матова. „За шеста година празниците събират всички вас - изследователите  на Чудомир, а плод на тези наши сбирки, са шестте сборника, които издадохме след тях.“, каза Матова.

В кратко резюме тя представи на гостите, събитията включените в  тазгодишното издание на празниците. Матова заяви, че според нея, гвоздея в програмата  е бил осъществяването на  Международната изложба с карикатури от конкурса на „Настрадин Ходжа“,  гости на която бяха президента на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер, известните турски карикатуристи Ибрахим Тунджай и Кадир Догруер, председателят на секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници Валери Александров и видни художници.

Председателят на фондация „Чудормир“ Борис Кърчев, също отправи приветствие към участниците в конференцията.

Лектори в научната конференция бяха проф. д.и.н. Вера Бонева, д-р Росица Чернокожева, Лилия Димитрова, гл. ас. Петър Хаджинаков, проф. д.ф.н. Николай Аретов, проф д-р Алберт Бенбасат, доц. д-р Николай Петков, проф. д-р Петко Ст. Петков, д-р Чавдар Ангелов, Юлий Йорданов, Светлин Радев и Добрина Матова.

Научният ръководител  на конференцията проф. Петко Ст. Петков изказа своята благодарност към организаторите на събитието за възможността да бъде ръководител на конференцията.

Петков сподели пред екипа ни, че доклада, който е подготвил за срещата е свързан с богатото документалното наследство на Чудомир. „Освен дневника, който отдавна е публикуван със събрани съчинения, в музей „Чудомир“ пазят материали, които не са публикувани, но ми предоставиха. Това са негови сказки, чернови на лекции и статии, които не е издавал. Открих интересни неща, които вероятно ще излязат в следващия сборник.“, заяви професора.

Петко Петков представи доклада „Васил Левски и революционният път към Освобождението в документалното наследство на Чудомир“, посветен на темата, как Чудомир представя  в своите материали, личността на Апостола и други революционери били покрай него. Повод за създаването на доклада е било и отбелязването на 150-тата годишнина от кончината на Васил Левски тази година.

Друг участник в научната конференция бе д-р Чавдар Ангелов, който представи доклада си за „Георги Чорбаджийски и Бузлуджанските чествания през 20-те години на XX в.“

Ангелов, сподели, че доклада му е бил посветен на брата на Чудомир – Георги Чорбаджийски, който е бил най-голямото дете в семейството на Чудомир, роден през 1876 г. и с 14 години по-голям от своя брат. „Това е една изключително интересна личност, която е много тясно свързана с развитието на обществено-политическия живот в Казанлък. Той е многогодишен учител след Първата световна война от 1922 до 1946 г. почти несменяем председател на Дружеството на запасните подофицери в Казанлък. В доклада си разказвам, за ролята на Георги Чорбаджийски в качеството му на член-председател  на Съюза на запасните подофицери в Казанлък и ролята му в организацията на Бузлуджанските чествания посветени на Хаджи Димитър през 20-те години на XX век.“, каза Чавдар Ангелов.

По думите му, Георги Чорбаджийски е бил също така и автор на текстове, както  и дългогодишен сътрудник на различни национални и регионални издания , който е пишел на различни теми. Дописките на Георги Чорбаджийски са отразявали чествания и инициативи, свързани с Хаджи Димитър и Стефан Караджа, както и теми свързани с местното самоуправление , възпитанието на учениците и такива на религиозна тематика.

„Самият Георги Чорбаджийски е възпитаник на Самоковското духовно училище, където се е подготвял за свещеник и завършва го през 1896 г. Надявам се, че с това, което представям в доклада ще поставя началото на една по-дълга поредица  от материали свързани с Георги Чорбаджийски.“, добави директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10981 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7562 | 13 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

7300 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

6077 | 16 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5561 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5443 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4863 | 14 юни 2024

Продължава издирването на Наско Несторов от Казанлък

4642 | 15 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

3878 | 17 юни 2024

18 м/сек. са били поривите на вятър при вчерашната буря в Казанлъшко. Какво време ни очаква днес?

3550 | 14 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак