17:15 | 29 април 23 25182

Десетки казанлъчани се включиха в кампанията “Книги за смет“

Десетки казанлъчани се включиха в кампанията “Книги за смет“ / Новини от Казанлък

Пролетното турне на кампанията „Книги за смет“ стартира успешно в Казанлък. Инициативата се проведе в рамките на три часа, като сборен пункт бе паркинга на магазин „Кауфланд“.

Десетки казанлъчани се събраха още в първите минути на официалното откриване, за да оставят своите пластмасови отпадъци за рециклиране, чакайки търпеливо на дългата опашка.

Предавайки материалите си, които ще бъдат повторно използвани за създаването на нови предмети, хората получаваха за всеки килограм пластмаса, специален талон, с който имаха възможността да вземат безплатна книга от подредените на шатрата в съседство издания.

Кампанията „Книги за смет“ се провежда за 11 поредна година, като за първи път се реализира и в Казанлък. Другият град, в който днес бе осъществена тя е град Карлово.

Kaufland е основен партньор на мащабната екологична инициатива и ще бъде неин домакин и в останалите градове където ще се проведе тя, а именно: 13 май Враца, 14 май Велико Търново, 27 май Шумен и 28 май Варна.

Вторият етап на „Книги за смет“ ще се състои през септември в София, Пловдив и Бургас.

Фондация Credo Bonum и издателство Smart Books са създатели на „Книги за смет“.

Дългогодишни партньори на инициативата са още Община Пловдив, Община Бургас и Община Велико Търново, както и Българо-американска кредитна банка и някои от водещите български книжарници и издателства.

Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак